Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ward (σύμβουλος Βρετανού Υπ. Οικονομικών): Οι κεντρικές τράπεζες οδηγούν την οικονομία σε καταστροφική ύφεση

Ward (σύμβουλος Βρετανού Υπ. Οικονομικών): Οι κεντρικές τράπεζες οδηγούν την οικονομία σε καταστροφική ύφεση
Ενώ οι ισχυρές οικονομίες είχαν όλες πιο ισχυρές επιδόσεις από ό,τι αναμενόταν το πρώτο εξάμηνο του 2023, η Ward προέβλεψε ότι τα καλά νέα είναι απίθανο να συνεχιστούν
Σε μία βαρύνουσα τοποθέτηση η Karen Ward, σύμβουλος του Βρετανού Τσάρου της Οικονομίας υποστήριξε ότι οι κεντρικές τράπεζες οδηγούν τις οικονομίες ολοένα βαθύτερα στην ύφεση.
Ειδικότερα, η υψηλόβαθμη σύμβουλος του Jeremy Hunt, Βρετανού Υπουργού Οικονομικών, προειδοποίησε πως oι κεντρικές τράπεζες θα ωθήσουν τις δυτικές οικονομίες σε ύφεση προκειμένου να είναι σίγουροι ότι θα κερδίσουν τη μάχη ενάντια στον πληθωρισμό.
Απορρίπτοντας την ιδέα μιας «ήπιας προσγείωσης», η Karen Ward, μέλος του βρετανικού οικονομικού συμβουλίου, τόνισε πως θα πρέπει να υπάρξουν σημάδια αδυναμίας προτού οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής νιώσουν ικανοί να χαλαρώσουν τη σκληρή τους προσέγγιση.
«Η πιθανότητα ύφεσης νομίζω ότι είναι ακόμα υψηλή», δήλωσε η Ward στο Bloomberg TV.
Ενώ οι οικονομίες των ΗΠΑ, της ευρωζώνης και του Ηνωμένου Βασιλείου είχαν όλες πιο ισχυρές επιδόσεις από ό,τι αναμενόταν το πρώτο εξάμηνο του 2023, η Ward προέβλεψε ότι τα καλά νέα είναι απίθανο να συνεχιστούν.
Το μήνυμα από τη συγκέντρωση των κεντρικών τραπεζιτών το περασμένο Σαββατοκύριακο στο Jackson Hole του Ουαϊόμινγκ, ήταν ότι το κόστος δανεισμού θα πρέπει να είναι «υψηλό για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα», δηλαδή περισσότερο από ό,τι περίμεναν οι χρηματοπιστωτικές αγορές, όπως υπογράμμισε η στρατηγός της JP Morgan Asset Management αλλά και ανεξάρτητη εμπειρογνώμων του υπουργείου οικονομικών της Βρετανίας.
Η σχετική τοποθέτησή της ήρθε την στιγμή που τελευταία στοιχεία από τη Γερμανία έδειξαν ότι η ετήσια αύξηση των μισθών κυμάνθηκε στο 6,6% κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2023 – από 5,6% το πρώτο τρίμηνο, το υψηλότερο ποσοστό από τότε που ξεκίνησαν να καταγράφονται τα εν λόγω στοιχεία (2008).
Σχετικά με αυτό η Karen Ward υπογράμμισε: «Οι αγορές έπεσαν στην παγίδα ότι θα μπορούσαμε να έχουμε ανθεκτική ανάπτυξη σε όλη τη Δύση και πως όλες αυτές οι πληθωριστικές πιέσεις θα εξαφανίζονταν από μόνες τους και οι κεντρικές τράπεζες θα μπορούσαν να περάσουν από τη σύσφιξη στη χαλάρωση. Δυστυχώς, νομίζω ότι η λύση θα απαιτήσει αυτή την αντινομία».
Πάντως, ο Jerome Powell, ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, η Christine Lagarde, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και ο Ben Brondbed, ένας από τους υποδιοικητές της Τράπεζας της Αγγλίας, είπαν όλοι στην εκδήλωση του Τζάκσον Χόλε ότι ήταν πολύ νωρίς για να πούμε αν τα επιτόκια έχουν φτάσει στο υψηλότερο σημείο τους η θα έρθουν και περαιτέρω αυξήσεις στο μέλλον.
Ενώ και ο Brondbed εξέφρασε την δυσοίωνη άποψη πως οι αρνητικές επιπτώσεις της αύξησης των τιμών - όπως η πίεση στους εργοδότες να αυξήσουν τους μισθούς - είναι απίθανο να εξαφανιστούν τόσο γρήγορα όσο εμφανίστηκαν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης