Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στα άκρα Hezbollah και Ισραήλ: Ο Ισραηλινός υπ. Άμυνας ζητάει την παρέμβαση του ΟΗΕ για να κατευναστεί η ένταση στα σύνορα με τον Λίβανο

Στα άκρα Hezbollah και Ισραήλ: Ο Ισραηλινός υπ. Άμυνας ζητάει την παρέμβαση του ΟΗΕ για να κατευναστεί η ένταση στα σύνορα με τον Λίβανο
Επιστολή του Ισραηλινού Υπουργού Άμυνας Yoav Gallant στον Γ.Γ. του ΟΗΕ σχετικά με «προκλήσεις της Hezbollah» ισραηλινολιβανέζικα σύνορα
Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ ζήτησε την Τρίτη (29/8) από τα Ηνωμένα Έθνη να παρέμβουν για να σταματήσει η ένταση στα σύνορα με τον Λίβανο.
Σε επιστολή που απέστειλε στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ António Guterres, ο Yoav Gallant είπε ότι «η πιθανότητα βίαιης κλιμάκωσης στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ αυξάνεται» λόγω των «κατάφωρων παραβιάσεων» της Χεζμπολάχ, όπως ανέφερε το ισραηλινό κανάλι i24NEWS.
Κατηγόρησε επίσης τη λιβανική ομάδα ότι προκαλεί ένταση μέσω των προκλήσεών της, συμπεριλαμβανομένης της τοποθέτησης σκηνής στρατοπέδευσης σε μία περιοχή που αποκάλεσε «ισραηλινό έδαφος».
Ο Gallant προέτρεψε την άμεση παρέμβαση του ΟΗΕ για την αποκλιμάκωση της αυξανόμενης έντασης «ενισχύοντας την εξουσία της UNIFIL στην περιοχή», αναφερόμενος στην Προσωρινή Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στον Λίβανο και στην εφαρμογή της εντολής της.
Το Ισραήλ «δεν θα ανεχθεί αυξανόμενες απειλές για την ασφάλεια των πολιτών του και θα ενεργήσει όπως απαιτείται για την άμυνά τους», προειδοποίησε.
Για την ώρα δεν έχει υπάρξει κανένας επίσημος σχολιασμός από τις λιβανέζικες αρχές ή τη Χεζμπολάχ για την σχετική επιστολή.
Τελευταία, τα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου έχουν γίνει μάρτυρες έντασης τους τελευταίους μήνες εν μέσω αμοιβαίων κατηγοριών για παραβίαση και διέλευση της συνοριακής γραμμής.
Τον Ιούνιο, η Χεζμπολάχ έστησε σκηνές στις φάρμες Shebaa και στους λόφους Kfar Shouba κοντά στα σύνορα.
Ο Λίβανος επιμένει ότι η περιοχή Shebaa Farms, η οποία βρίσκεται υπό ισραηλινή κατοχή από το 1967, είναι δική του επικράτεια.
Υπενθυμίαζεται ότι το 2006, το Ισραήλ και η Χεζμπολάχ πολέμησαν έναν πόλεμο 34 ημερών στον οποίο σκοτώθηκαν περισσότεροι από 1.200 Λιβανέζοι – κυρίως άμαχοι. Περίπου 160 Ισραηλινοί, κυρίως στρατιώτες, σκοτώθηκαν στην ίδια σύγκρουση.​

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης