Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ρωσία: O αντικαθεστωτικός εθνικιστής Girkin έχασε την έφεση αποφυλάκισης και παραμένει υπό κράτηση

Ρωσία: O αντικαθεστωτικός εθνικιστής Girkin έχασε την έφεση αποφυλάκισης και παραμένει υπό κράτηση
Ο Girkin, που είναι γνωστός και ως Strelkhov, έχει ασκήσει έντονη κριτική στον τρόπο με τον οποίο η Ρωσία διεξάγει τον πόλεμο στην Ουκρανία
Ο γνωστός Ρώσος εθνικιστής Ιγκόρ Γκίρκιν έχασε σήμερα την έφεση που είχε υποβάλλει κατά της απόφασης για την προφυλάκιση του με την κατηγορία της υποκίνησης εξτρεμιστικής δραστηριότητας, ανακοίνωσε δικαστήριο της Μόσχας.
Ο Γκίρκιν, που είναι γνωστός και ως Στρελκόφ, έχει ασκήσει έντονη κριτική στον τρόπο με τον οποίο η Ρωσία διεξάγει τον πόλεμο στην Ουκρανία. Στην Δύση είναι περισσότερο γνωστός για τις κατηγορίες που του έχει απευθύνει ολλανδικό δικαστήριο σε σχέση με την κατάρριψη του αεροσκάφους των Μαλαισιανών Αερογραμμών το 2014 πάνω από την Ουκρανία με αποτέλεσμα να σκοτωθούν και οι 298 επιβαίνοντες σ' αυτό.
Η περίπτωσή του παρακολουθείται στενά ως μια ένδειξη του κατά πόσο το Κρεμλίνο θα ανεχθεί την επιθετική κριτική της πολεμικής του προσπάθειας στην Ουκρανία, όπου η Ρωσία έχει αποτύχει να προχωρήσει επί μήνες, αφού αναγκάστηκε να υποχωρήσει από μεγάλες περιοχές που κατέλαβε τους πρώτους μήνες της σύγκρουσης.
Ο δικηγόρος του Γκίρκιν, Αλεξάντρ Μόλοχοφ, δήλωσε στο Reuters τον περασμένο μήνα ότι η υπόθεση εναντίον του βασίζεται σε κάτι που είχε γράψει ο Γκίρκιν στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram στις 25 Μαΐου.
Ο Γκίρκιν είχε καταγγείλει ότι οι αρχές στο ελεγχόμενο από τη Ρωσία τμήμα της περιοχής Ντονέτσκ της Ουκρανίας δεν είχαν καταβάλει τους προηγούμενους τρεις μήνες καμία πληρωμή στήριξης στις οικογένειες των ανδρών που είχαν κληθεί να πολεμήσουν εναντίον της Ουκρανίας.
Ο Γκίρκιν είχε γράψει στην ανάρτηση του ότι «το να εκτελέσεις κάποιον για ένα τέτοιο πράγμα είναι πολύ λίγο».
Ο δικηγόρος του δήλωσε στο Reuters ότι ο ίδιος παραδέχθηκε ότι έκανε τέτοια ανάρτηση αλλά δεν συμφωνεί ότι πρόκειται για εξτρεμισμό ή υποκίνηση.
Ο 52χρονος αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης έως και πέντε ετών εάν καταδικαστεί. Το δικαστήριο, απορρίπτοντας την έφεσή του, επιβεβαίωσε προηγούμενη απόφαση για την προφυλάκισή του μέχρι τις 18 Σεπτεμβρίου.
Ο Γκίρκιν είναι πρώην αξιωματικός της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας FSB, ο οποίος οργάνωσε φιλορωσικές πολιτοφυλακές για να πολεμήσουν τις ουκρανικές κυβερνητικές δυνάμεις στην ανατολική Ουκρανία το 2014.
Ολλανδικό δικαστήριο τον καταδίκασε ερήμην για τον ρόλο του στην κατάρριψη της πτήσης 17 των Μαλισιανών Αερογραμμών (Malaysia Airlines) πάνω από την Ουκρανία τον Ιούλιο του ίδιου έτους.
Ο ίδιος αρνήθηκε ότι εμπλέκεται στην κατάρριψη.
Ο Γκίρκιν δήλωσε στο Reuters τον Μάιο ότι στη Ρωσία ετοιμάζεται μια μεγάλη κρίση και γι' αυτό δημιουργεί μια νέα πολιτική ομάδα. «Βρισκόμαστε στο μεταίχμιο πολύ σοβαρών εσωτερικών πολιτικών αλλαγών καταστροφικού χαρακτήρα», δήλωσε ο Γκίρκιν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης