Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σάλος στην Ιαπωνία, συναγερμός στις ΗΠΑ - Αλωνίζουν οι κινέζοι χάκερς από το 2022, αλλά ανακαλύφθηκαν τώρα...

Σάλος στην Ιαπωνία, συναγερμός στις ΗΠΑ - Αλωνίζουν οι κινέζοι χάκερς από το 2022, αλλά ανακαλύφθηκαν τώρα...
Ο οργανισμός που είναι υπεύθυνος για την εθνική άμυνα της Ιαπωνίας κατά των επιθέσεων στον κυβερνοχώρο ισχυρίζεται ότι οι κινεζικοί χάκερ που υποστηρίζονται από το κράτος τους μπορεί να είναι υπεύθυνοι για την επίθεση
Από το φθινόπωρο του 2022 έχουν πρόσβαση στα υψηλά κλιμάκια των ιαπωνικών υπηρεσιών, Κινέζοι χάκερς, αλλά όπως αναφέρουν σήμερα οι Financial Times, η παραβίαση ανακαλύφθηκε μόλις τον Ιούνιο.
Όπως ανέφερε το Εθνικό Κέντρο Ετοιμότητας Συμβάντων και Στρατηγικής για την Κυβερνοασφάλεια (NISC) της Ιαπωνίας, η χώρα δέχτηκε επίθεση από χάκερς που απέκτησαν πρόσβαση στην υπηρεσία.
Ο οργανισμός που είναι υπεύθυνος για την εθνική άμυνα της Ιαπωνίας κατά των επιθέσεων στον κυβερνοχώρο ισχυρίζεται ότι οι κινεζικοί χάκερ που υποστηρίζονται από το κράτος τους μπορεί να είναι υπεύθυνοι για την επίθεση.
Η NISC προειδοποίησε ιδιωτικούς και κυβερνητικούς εταίρους τον Αύγουστο ότι ορισμένα προσωπικά δεδομένα από το σύστημα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της θα μπορούσαν να είχαν παραβιαστεί.
Πρόσθεσε ότι «η παραβίαση φαινόταν να έγινε μέσω του λογαριασμού email ενός μεμονωμένου μέλους του προσωπικού».

Συναγερμός στις ΗΠΑ

Η ανακάλυψη του περιστατικού και η ευαισθησία του στόχου έρχεται σε μια περίοδο άνευ προηγουμένου ελέγχου της ευπάθειας της Ιαπωνίας σε κυβερνοεπίθεση.
Το Τόκιο ξεκινά μια βαθύτερη στρατιωτική συνεργασία με τις ΗΠΑ και τους περιφερειακούς συμμάχους, συμπεριλαμβανομένης της εργασίας για ένα κοινό σχέδιο μαχητικών με το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιταλία, στο οποίο θα ανταλλάσσονται άκρως απόρρητα τεχνολογικά δεδομένα.
Οι κυβερνητικοί εμπειρογνώμονες στον κυβερνοχώρο τόσο στις ΗΠΑ όσο και στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν εκφράσει έντονες επιφυλάξεις σχετικά με την ικανότητα της Ιαπωνίας να χειρίζεται δεδομένα με ασφάλεια.
Αυτόν τον μήνα η Washington Post ανέφερε την ανακάλυψη μιας μαζικής επίθεσης στα αμυντικά δίκτυα της Ιαπωνίας από Κινέζους στρατιωτικούς χάκερ που πραγματοποιήθηκε στα τέλη του 2020.
Τον Ιούλιο, μια επίθεση που μεταμφιέστηκε ως περιστατικό ransomware έκλεισε προσωρινά το λιμάνι της Ναγκόγια.
Έκτοτε έχει αξιολογηθεί από κυβερνητικούς εμπειρογνώμονες στον κυβερνοχώρο ως μέρος μιας «επίμονης δοκιμής της άμυνας των υποδομών της Ιαπωνίας από την Κίνα».

Η εμπλοκή της Κίνας

Ένας αξιωματούχος της NISC είπε ότι η έρευνά της είχε ήδη καταλήξει στο συμπέρασμα ότι μόνο οι πληροφορίες σχετικά με το σύστημα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της ήταν σε κίνδυνο.
Ο αξιωματούχος αρνήθηκε να σχολιάσει εάν το σύστημα πιστεύεται ότι είχε εισβάλει από κινεζικούς χάκερ που χρηματοδοτούνται από το κράτος.
Ένα άτομο που γνωρίζει το περιστατικό είπε ότι φαίνεται να υποστηρίχθηκε από την Κίνα.
«Υπάρχει πάντα ένα μικρό στοιχείο αμφιβολίας, αλλά με δεδομένο το στυλ της επίθεσης και τη φύση του ίδιου του στόχου, μπορούμε να πούμε με σχεδόν πλήρη βεβαιότητα ότι αυτό προήλθε από έναν κρατικό παράγοντα και ότι ο δράστης ήταν πιθανότατα η Κίνα», είπε.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι η χώρα βρίσκεται πίσω από την επίθεση.
Ανέφερε ότι η δήλωση του NISC δεν ανέφερε την Κίνα και προέτρεψε το Τόκιο να κοιτάξει αντ 'αυτού τις ΗΠΑ, οι οποίες ήταν γνωστές για την κατασκοπεία συμμάχων.
«Το WikiLeaks είχε αποκαλύψει προηγουμένως ότι οι ΗΠΑ διεξήγαγαν κυβερνοκατασκοπεία κατά της Ιαπωνίας, συμπεριλαμβανομένων των μελών του υπουργικού συμβουλίου», ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας.
«Μήπως οι Ιάπωνες εμπειρογνώμονες στον κυβερνοχώρο εστιάζουν την προσοχή τους σε λάθος κατεύθυνση;», αναρωτήθηκαν.
Το 2015, ο ιστότοπος WikiLeaks δημοσίευσε έγγραφα που φέρεται να δείχνουν ότι οι ΗΠΑ κατασκόπευαν αξιωματούχους του υπουργικού συμβουλίου, τράπεζες και εταιρείες της Ιαπωνίας.
Οι προσπάθειες της Ιαπωνίας να ενισχύσει τις δυνάμεις της για άμυνα έναντι επιθέσεων στον κυβερνοχώρο έχουν περιοριστεί από την έλλειψη προσωπικού και ψηφιακής εμπειρογνωμοσύνης.
Τα κυβερνητικά σχέδια έχουν επικεντρωθεί στην αύξηση του μεγέθους και των εγκαταστάσεων εκπαίδευσης για τη μονάδα στον κυβερνοχώρο που βρίσκεται εντός των Δυνάμεων Αμυνας της Ιαπωνίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης