Τελευταία Νέα
Διεθνή

Δραματικές προειδοποιήσεις Microsoft για την τεχνητή νοημοσύνη - Εάν δεν ληφθούν μέτρα... θα γίνει υπέρτατο όπλο

Δραματικές προειδοποιήσεις Microsoft για την τεχνητή νοημοσύνη - Εάν δεν ληφθούν μέτρα... θα γίνει υπέρτατο όπλο
Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η τεχνητή νοημοσύνη παραμένει υπό τον ανθρώπινο έλεγχο είπε ο πρόεδρος της Microsoft, Brad Smith
Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να οπλιστεί και πρέπει να περιοριστεί από τους ανθρώπους, δήλωσε ο πρόεδρος της Microsoft, Brad Smith, σε αποκλειστική συνέντευξη στο CNBC.
«Νομίζω ότι κάθε τεχνολογία που εφευρέθηκε ποτέ [έχει] τη δυνατότητα να γίνει εργαλείο και όπλο», είπε ο Smith.
«Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η τεχνητή νοημοσύνη παραμένει υπό τον ανθρώπινο έλεγχο.
Είτε πρόκειται για μια κυβέρνηση, είτε για τον στρατό είτε για οποιοδήποτε είδος οργάνωσης, που σκέφτεται να χρησιμοποιήσει την τεχνητή νοημοσύνη για την αυτοματοποίηση, ας πούμε, μιας ζωτικής σημασίας υποδομής, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι έχουμε τον έλεγχο των ανθρώπων, ότι μπορούμε να επιβραδύνουμε τα πράγματα ή να τα απενεργοποιούμε», ανέφερε.

Οι προειδοποιήσεις

Οι ηγέτες της τεχνολογίας σε όλο τον κόσμο έχουν προειδοποιήσει για τους κινδύνους της τεχνητής νοημοσύνης μετά την έκρηξη του chatbot ChatGPT, λόγω της ικανότητάς του να παράγει ανθρώπινες αποκρίσεις.
Το Generative AI είναι ένας τύπος τεχνολογίας τεχνητής νοημοσύνης που μπορεί να δημιουργήσει περιεχόμενο όπως κείμενο, εικόνες, κώδικα και άλλα.
Είναι ένα εργαλείο που μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να σκέφτονται πιο έξυπνα και πιο γρήγορα.
Το μεγαλύτερο λάθος που θα μπορούσαν να κάνουν οι άνθρωποι είναι να πιστεύουν ότι αυτό είναι ένα εργαλείο που θα επιτρέψει στους ανθρώπους να σταματήσουν να σκέφτονται.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος του OpenAI, ιδιοκτήτης του ChatGPT, Sam Altman, μαζί με στελέχη του τμήματος τεχνητής νοημοσύνης της Google, DeepMind και της Microsoft, προειδοποίησαν τον Μάιο ότι η τεχνητή νοημοσύνη αποτελεί κίνδυνο εξαφάνισης για τον άνθρωπο όπως και ο πυρηνικός πόλεμος και τόνισε την ανάγκη να μετριαστούν αυτοί οι κίνδυνοι.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Tesla, Elon Musk, ο συνιδρυτής της Apple, Steve Wozniak και αρκετοί τεχνολογικοί ηγέτες έχουν επίσης παροτρύνει τα εργαστήρια τεχνητής νοημοσύνης να σταματήσουν τα συστήματα εκπαίδευσης για να ξεπεράσουν το GPT-4 – το οποίο είναι το πιο πρόσφατο μοντέλο του OpenAI.
Ζήτησαν επίσης μια εξάμηνη παύση σε μια τέτοια προηγμένη ανάπτυξη.
«Γι’ αυτό υποστηρίξαμε όχι μόνο οι εταιρείες να κάνουν το σωστό, αλλά και νέους νόμους και κανονισμούς που θα διασφαλίζουν ότι υπάρχουν δικλείδες ασφαλείας», είπε ο Smith.
«Έχουμε δει την ανάγκη για αυτό αλλού.
Εννοώ, απλά φανταστείτε ότι η ηλεκτρική ενέργεια εξαρτάται από διακόπτες κυκλώματος.
Βάζετε τα παιδιά σας σε σχολικό λεωφορείο, γνωρίζοντας ότι υπάρχει φρένο έκτακτης ανάγκης.
Το έχουμε κάνει στο παρελθόν για άλλες τεχνολογίες.
Τώρα πρέπει να το κάνουμε και για την τεχνητή νοημοσύνη», είπε ο Smith.

Επίδραση της τεχνητής νοημοσύνης στις θέσεις εργασίας

Εν τω μεταξύ, η εκρηκτική ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης κάνει τους εργαζόμενους να ανησυχούν ότι οι θέσεις εργασίας τους θα μπορούσαν να αντικατασταθούν από την τεχνολογία.
Μια έκθεση της Goldman Sachs τον Μάρτιο ανέφερε ότι η γενετική τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να επηρεάσει έως και 300 εκατομμύρια θέσεις εργασίας σε όλο τον κόσμο.
Μεταξύ 25% και 50% του φόρτου εργασίας σε αυτά τα επαγγέλματα που επηρεάζονται μπορεί να αντικατασταθεί, είπε η επενδυτική τράπεζα, προσθέτοντας ότι οι θέσεις εργασίας που απαιτούν σωματική εργασία είναι λιγότερο πιθανό να επηρεαστούν σημαντικά.
Το στέλεχος της Microsoft επεσήμανε ότι η τεχνητή νοημοσύνη είναι ένα εργαλείο που συμπληρώνει την ανθρώπινη εργασία και όχι ένα εργαλείο που αντικαθιστά θέσεις εργασίας.
«Είναι ένα εργαλείο που μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να σκέφτονται πιο έξυπνα και πιο γρήγορα.
Το μεγαλύτερο λάθος που θα μπορούσαν να κάνουν οι άνθρωποι είναι να πιστεύουν ότι αυτό είναι ένα εργαλείο που θα τους επιτρέψει να σταματήσουν να σκέφτονται», είπε ο Smith.
«Γι’ αυτό στη Microsoft αποκαλούμε τις υπηρεσίες μας συγκυβερνήτες», είπε ο Smith.
«Η δυνατότητα λήψης ενός εγγράφου του Word και μετατροπής του σε διαφάνεια PowerPoint δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να διαβάσετε τις διαφάνειες του PowerPoint πριν τις παρουσιάσετε.
Στην πραγματικότητα, θα πρέπει να μπείτε και να τα επεξεργαστείτε και να τα κάνετε απλά τέλεια."
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της IBM Arvind Krishna είπε στο CNBC την περασμένη εβδομάδα ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα επηρεάσει πρώτα τις θέσεις εργασίας, αλλά θα μπορούσε να βοηθήσει τους εργαζόμενους αντί να τους αντικαταστήσει.
«Δεν είναι απολύτως μετατοπιστικό – επαυξάνει.
Όσο περισσότερο εργατικό δυναμικό έχουμε, ειδικά αν δεν βασίζεται καθόλου στον άνθρωπο, μπορούμε να δημιουργήσουμε περισσότερο ΑΕΠ.
Θα πρέπει όλοι να νιώθουμε καλύτερα για αυτό», είπε ο Krishna.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης