Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κόντρα στον «πόλεμο» της Δύσης, Putin και Trump άλλαξαν τις ισορροπίες στον κόσμο - Οι «δορυφόροι» Kim, Erdogan

Κόντρα στον «πόλεμο» της Δύσης, Putin και Trump άλλαξαν τις ισορροπίες στον κόσμο - Οι «δορυφόροι» Kim, Erdogan
Vladimir Putin και Donald Trump ακολουθούν έναν κώδικα τιμής διαφορετικό από τη Δύση
«Δεν είμαστε συμμορία. Δεν είμαστε η μαφία.
Δεν επιδιώκουμε εκδίκηση όπως έκαναν στο βιβλίο του Mario Puzo, The Godfather.
Είμαστε ένα έθνος. Ένα έθνος νόμων».
Αυτά δήλωνε ο Vladimir Solovyov, ένας Ρώσος τηλεοπτικός παρουσιαστής, που αρνήθηκε ότι το Κρεμλίνο είχε οποιαδήποτε σχέση με την έκρηξη αεροπλάνου που σκότωσε τον Yevgeny Prigozhin.
Τα σχόλια του Solovyov είναι ένα καλό παράδειγμα του εξαίρετου γαλλικού ρητού: «Qui s’excuse, s’accuse». ("Αυτός που δικαιολογείται, αυτοκατηγορείται.")
Άλλωστε, όλος ο κόσμος σκέφτηκε ότι ο θάνατος Prigozhin είχε όλα τα χαρακτηριστικά ενός ρωσικού χτυπήματος.

Το "δύσκολο" παρελθόν Putin

Όπως αναφέρουν οι Financial Times, ο Vladimir Putin ακολουθεί έναν κώδικα τιμής διαφορετικό από τη Δύση.
Η προδοσία και η απιστία είναι οι αμαρτίες που δεν συγχωρούνται ποτέ.
Αυτός είναι ο λόγος που το Κρεμλίνο κατηγορείται ότι σκότωσε αποστάτες από τις ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών.
Ως επικεφαλής της πολιτοφυλακής Wagner, ο Prigozhin - γνωστός ως σεφ του Putin - παρείχε τροφή για τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Αλλά όταν στράφηκε εναντίον του Putin τον Ιούνιο, υπέγραψε το δικό του ένταλμα θανάτου.
Ο κώδικας της μαφίας, γνωστός πλέον σε όλο τον κόσμο, είναι ότι η αποτυχία να υπάρξει εκδίκηση κάνει τον μεγάλο αρχηγό να φαίνεται αδύναμος.
Πέρασαν δύο μήνες μεταξύ της εξέγερσης του Prigozhin και του θανάτου του.
Αλλά όπως παρατηρεί ο Don Corleone στο The Godfather — «Η εκδίκηση είναι ένα πιάτο που σερβίρεται καλύτερα κρύο».
Η πρόταση ότι η Ρωσία είναι κράτος μαφίας είναι κάτι περισσότερο από λογοτεχνική έπαρση.
Η βιογράφος του Putin, Catherine Belton, έδειξε ότι ως αντιδήμαρχος της Αγίας Πετρούπολης τη δεκαετία του 1990, ο Putin καλλιέργησε τους δεσμούς του με τον εγκληματικό υπόκοσμο αυτής της πόλης.
Ο ίδιος ο Prigozhin πέρασε σχεδόν μια δεκαετία στη φυλακή.
Οι ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών, για τις οποίες ο Putin εργάστηκε τόσα χρόνια, διατηρούσαν πάντα δεσμούς με το οργανωμένο έγκλημα — το οποίο διαθέτει χρήσιμη τεχνογνωσία στο λαθρεμπόριο, το ξέπλυμα χρήματος και τις δολοφονίες.
Είναι ενδεικτικό ότι όταν η Ρωσία οργάνωσε ανταλλαγή αιχμαλώτων με την Αμερική — ο άνθρωπος που επέλεξαν να απεγκλωβίσουν ήταν ο Viktor Bout, έμπορος όπλων, φερόμενος ως ξέπλυμα χρήματος και πρώην σοβιετικός στρατιωτικός, ο οποίος συνελήφθη το 2008 μετά από μακρά επιχείρηση από τις ΗΠΑ.

Το παράνομο "εμπόριο"

Οι δραστηριότητες του ομίλου Wagner του Prigozhin στην Αφρική —μέσω ενός δικτύου εταιρειών— θόλωσαν τα όρια μεταξύ της ιδιωτικής επιχείρησης, του οργανωμένου εγκλήματος και του ρωσικού κράτους.
Οι απαιτήσεις του πολέμου στην Ουκρανία έχουν κάνει αυτές τις γραμμές ακόμα πιο ασαφείς.
Οι δυτικές κυρώσεις έχουν καταστήσει πολύ πιο δύσκολο για τη Ρωσία να πουλήσει πετρέλαιο ή να αγοράσει βασικές τεχνολογίες στην ανοιχτή αγορά.
Αυτό αυξάνει τα κίνητρα για τη Ρωσία να συνδεθεί με εγκληματικά δίκτυα, τα οποία είναι ειδικοί στο παράνομο εμπόριο και το λαθρεμπόριο.
Ωστόσο, προτού η Αμερική και η Δύση απορρίψουν τη Ρωσία ως εγκληματία, αξίζει να σημειωθεί ότι, την επομένη του θανάτου του Prigozhin, ένας πρώην πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών κατηγορήθηκε στη Γεωργία σύμφωνα με την εκδοχή του νόμου περί επιρροής και διεφθαρμένων οργανισμών από το κράτος (Rico) — ένας νόμος που σχεδιάστηκε ειδικά για να κυνηγά τη μαφία.
Η νομική βάση των κατηγοριών εναντίον του Donald Trump θα κριθεί στο δικαστήριο.
Όμως, ό,τι κι αν συμβεί εκεί, είναι κοινός τόπος ότι ο Trump έχει από καιρό υιοθετήσει μερικούς από τους τρόπους και τα ήθη ενός αφεντικού της μαφίας.
Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι ένας άνθρωπος που έκανε την περιουσία του στις κατασκευές της Νέας Υόρκης - πριν μπει στα καζίνο του Ατλάντικ Σίτι - ακούγεται περιστασιακά σαν μαφιόζος, αναφέρουν οι Financial Times.
Ένας από τους σημαντικότερους μέντορες του Trump ήταν ο Roy Cohn, ένας δικηγόρος που εκπροσωπούσε πολλές από τις οικογένειες εγκληματιών της Νέας Υόρκης.
Καθώς τα νομικά του προβλήματα αυξάνονταν κατά τη διάρκεια της προεδρίας του, ο Trump θρήνησε περίφημα την έλλειψη μιας τέτοιας φιγούρας που να τον εκπροσωπεί.

Πιστός "στρατός"

Ο James Comey, ο πρώτος διευθυντής του FBI του Trump, θυμήθηκε αργότερα ένα ιδιωτικό δείπνο με τον ίδιο στον Λευκό Οίκο, στο οποίο ο νεοεκλεγείς πρόεδρος είπε: «Χρειάζομαι πίστη. Περιμένω πίστη."
Στα απομνημονεύματά του, ο Comey έγραψε ότι ο Trump του θύμισε αφεντικά της μαφίας που είχε συναντήσει στη δουλειά του στην επιβολή του νόμου: «Η απαίτηση ήταν σαν την τελετή εισαγωγής του Σάμι του Ταύρου στην Κόζα Νόστρα».
Η έμφαση που δίνει ο Trump στην προσωπική πίστη δεν θυμίζει μόνο τον Σάμι τον Ταύρο αλλά και τον Putin.
Και οι δύο ηγέτες απολαμβάνουν, ακόμη και ενθαρρύνουν τους ανταγωνισμούς μεταξύ φατριών στο επιτελείο τους.
Αυτό δημιουργεί ένα σύστημα στο οποίο ο ηγέτης είναι ο τελικός διαιτητής όλων των διαφορών — ο μεγάλος άνθρωπος του οποίου την εύνοια χρειάζονται όλοι.
Ως πρόεδρος, ο Trump μερικές φορές έκανε εξωτερικές υποθέσεις σαν να διαπραγματευόταν με αντίπαλους Νονούς: τον Kim Jong Un στη Βόρεια Κορέα, τον Recep Tayyip Erdoğan στην Τουρκία, τον Putin στη Ρωσία.

Η σύγκριση

Η σύγκριση Trump - Putin, ωστόσο, δεν προορίζεται ως συνεισφορά σε αυτό το αγαπημένο ρωσικό άθλημα του «τι-μπουτισμού».
Οι δύο άνδρες μπορεί να μοιράζονται ορισμένα ένστικτα και τρόπους.
Αλλά τα συστήματα στα οποία λειτουργούν είναι πολύ διαφορετικά.
Στη σημερινή Ρωσία, δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να διερευνηθεί ο Putin για ανάμειξη στη δολοφονία του Yevgeny Prigozhin — ή οποιοδήποτε άλλο από τα εγκλήματα που μπορεί να έχει διαπράξει.
Δεν υπάρχουν ανεξάρτητοι εισαγγελείς που να συγκεντρώνουν προσεκτικά οποιαδήποτε στοιχεία που θα μπορούσαν να οδηγήσουν τον πρόεδρο στη φυλακή.
Ο Trump, αντίθετα, λογοδοτεί.
Υπάρχουν όλες οι πιθανότητες να του επιβληθεί τελικά ποινή φυλάκισης — αν και σύμφωνα με τους Financial Times ο Πρόεδρος Biden θα του δώσει τελικά χάρη.
Εν τω μεταξύ, ο Trump παραμένει ελεύθερος να υποστηρίξει την υπόθεσή του και ακόμη και να κάνει εκστρατεία για την προεδρία.
Η διαφορά είναι ξεκάθαρη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης