Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κινήσεις κλιμάκωσης από τη Γαλλία στον Νίγηρα: Στηρίζει την στρατιωτική εισβολή - Δεν αποσύρει τον πρεσβευτή της

Κινήσεις κλιμάκωσης από τη Γαλλία στον Νίγηρα: Στηρίζει την στρατιωτική εισβολή - Δεν αποσύρει τον πρεσβευτή της
Ο Γάλλος Πρόεδρος Macron ξεκαθάρισε ότι το Παρίσι θα υποστηρίξει οποιαδήποτε στρατιωτική ενέργεια από την Οικονομική Κοινότητα των Κρατών της Δυτικής Αφρικής (ECOWAS) στον Νίγηρα
Ο πρεσβευτής της Γαλλίας στον Νίγηρα θα παραμείνει στη χώρα του Σαχέλ παρά τις πιέσεις που δέχθηκε από τους επικεφαλής του πρόσφατου πραξικοπήματος για να αποχωρήσει από τη χώρα, δήλωσε ο πρόεδρος Emmanuel Macron.
Επανέλαβε επίσης τη στήριξη της Γαλλίας στον ανατραπέντα πρόεδρο του Νίγηρα Mohamed Bazoum, του οποίου την απόφαση να μην παραιτηθεί ο Macron χαρακτήρισε θαρραλέα.
Επιπλέον, ο Γάλλος Πρόεδρος ξεκαθάρισε ότι το Παρίσι θα υποστηρίξει οποιαδήποτε στρατιωτική ενέργεια από την Οικονομική Κοινότητα των Κρατών της Δυτικής Αφρικής (ECOWAS) στον Νίγηρα.
Ο Γάλλος ηγέτης, ο οποίος τοποθετήθηκε κατά τη διάρκεια μιας μεγάλης ομιλίας εξωτερικής πολιτικής στους πρεσβευτές που συγκεντρώθηκαν στο Παρίσι, επιβεβαίωσε ότι ο Γάλλος απεσταλμένος Sylvain Itte άκουγε από την πρωτεύουσα του Νίγηρα Νιαμέι, παρά το γεγονός ότι του δόθηκε προθεσμία 48 ωρών να φύγει από τη χώρα την περασμένη Παρασκευή.
«Η Γαλλία και οι διπλωμάτες της αντιμετώπισαν ιδιαίτερα δύσκολες καταστάσεις σε ορισμένες χώρες τους τελευταίους μήνες, από το Σουδάν, όπου η Γαλλία ήταν υποδειγματική, μέχρι τον Νίγηρα και επικροτώ τον συνάδελφό σας και τους συναδέλφους σας που ακούν από τις θέσεις τους», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Υπενθυμίζεται πως την Παρασκευή (25/8), το Υπουργείο Εξωτερικών του Νίγηρα ανακοίνωσε ότι ο Γάλλος πρεσβευτής Itte είχε 48 ώρες για να φύγει, γνωστοποιώντας ότι αρνήθηκε να συναντηθεί με τους πραξικοπηματίες, επικαλούμενος ενέργειες της γαλλικής κυβέρνησης που «αντέβαιναν στα συμφέροντα του Νίγηρα».
Από την πλευρά του, o Macron επέμεινε ότι η Γαλλία δεν θα αλλάξει τη θέση της για την καταδίκη του πραξικοπήματος και την καθαρή θέση υποστήριξης στον ανατραπέντα Πρόεδρο Bazoum, τονίζοντας ότι είχε εκλεγεί δημοκρατικά.
«Νομίζω ότι η πολιτική μας είναι η σωστή. Βασίζεται στο θάρρος του Προέδρου Bazoum και στις δεσμεύσεις του πρεσβευτή μας στο έδαφος, ο οποίος παραμένει παρά τις πιέσεις, παρά τις δηλώσεις που έγιναν από τις παράνομες αρχές», ξεκαθάρισε κλείνοντας την ομιλία του.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης