Τελευταία Νέα
Διεθνή

Aπογοήτευση στις ΗΠΑ, σταματούν το project... Ουκρανία – Για συνομιλίες με Ρωσία και Putin ετοιμάζεται ο Biden

Aπογοήτευση στις ΗΠΑ, σταματούν το project... Ουκρανία – Για συνομιλίες με Ρωσία και Putin ετοιμάζεται ο Biden
Οι ΗΠΑ εγκαταλείπουν την Ουκρανία...
Σχετικά Άρθρα
Όσο περισσότερο διαρκεί η αντεπίθεση της Ουκρανίας, τόσο πιο δύσκολο είναι για τις ΗΠΑ να διατηρήσουν την υποστήριξή τους, ανέφερε το Bloomberg, επικαλούμενο ειδικό.
Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι «ανησυχούν» ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden «θα προσπαθήσει να ωθήσει την Ουκρανία προς τις διαπραγματεύσεις» με τη Ρωσία, εάν οι δυνάμεις του Κιέβου δεν σημειώσουν σημαντικές επιτυχίες.
Σημειώνεται πως η υποστήριξη προς την Ουκρανία παραμένει σημαντική επειδή η Ευρώπη δεν διαθέτει τις οικονομικές δυνάμεις και τη στρατιωτική ικανότητα να συντηρήσει τις δυνάμεις του Κιέβου.

Νωθρότητα…

Ειδικός που επικαλείται το Bloomberg εξήγησε ότι, λόγω της νωθρότητας της Ουκρανίας, οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται όλο και λιγότερο για το τι συμβαίνει στη χώρα.\
«Εάν οι μάχες οδηγήσουν σε αδιέξοδο τον χειμώνα, αυτό θα καταστεί ένα πραγματικά μεγάλο πρόβλημα.
Θα υπάρξει κούραση από τον πόλεμο», δήλωσε η Samantha de Bendern, συνεργάτιδα στο Βασιλικό Ινστιτούτο Διεθνών Υποθέσεων.
«Οι ΗΠΑ θα αρχίσουν να ενδιαφέρονται όλο και λιγότερο για το τι συμβαίνει στην Ουκρανία και θα γίνεται όλο και πιο δύσκολο για τους Ευρωπαίους να πείσουν τους Αμερικανούς ότι η Ουκρανία είναι ένα αμερικανικό πρόβλημα».
Το Bloomberg επεσήμανε επίσης ότι τα πυρομαχικά της Ρωσίας επαρκούν για τουλάχιστον έναν ακόμη χρόνο, με το Κρεμλίνο να αναπτύσσει συνεχώς νέα στρατεύματα στην πρώτη γραμμή.
Η φθορά της μακροχρόνιας σύγκρουσης γίνεται πλεονέκτημα για τους Ρώσους.
«Περισσότερο από δύο μήνες μετά την αντεπίθεσή του, το Κίεβο έχει πραγματοποιήσει μόνο τακτικές προόδους ενάντια στις ρωσικές δυνάμεις, παρά το γεγονός ότι έχει ρίξει στη φωτιά πολλές μονάδες που εκπαιδεύτηκαν και οπλίστηκαν από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη.
Το παράθυρο για περαιτέρω σημαντικές ενέργειες στενεύει καθώς ο καιρός χαλά», έγραψε το Bloomberg.

Aπώλειες

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι το Κίεβο υπέστη περισσότερες από 26.000 απώλειες στρατιωτών κατά τη διάρκεια της αντεπίθεσης ενώ έχασε σημαντικό στρατιωτικό εξοπλισμό, επιβεβαιώνοντας ότι η επίθεση με την υποστήριξη της Δύσης απέτυχε σε όλους τους στόχους της.
Ωστόσο, αυτό δεν εμπόδισε την Ευρώπη να συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία, παρά την προειδοποίηση του de Bendern ότι ο Biden θα μπορούσε να χάσει το ενδιαφέρον του για τη σύγκρουση, δεδομένου ότι η δημοτικότητα του Donald Trump αυξάνεται συνεχώς.
Την ίδια στιγμή, ο εκπρόσωπος Τύπου Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Peter Stano, ανακοίνωσε ότι το μπλοκ θα συνεχίσει να στηρίζει το Κίεβο «όσο χρειαστεί», δείχνοντας για άλλη μια φορά ότι η Ένωση ενδιαφέρεται ελάχιστα για την φθίνουσα οικονομική κατάσταση, η οποία βλάπτει τις οικονομίες των κρατών μελών.
Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΕ που δόθηκαν στη δημοσιότητα νωρίτερα αυτό το μήνα, ο αριθμός των πτωχεύσεων στην ΕΕ έφτασε σε ιστορικό υψηλό το δεύτερο τρίμηνο του 2023, σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, καθώς αυξήθηκαν κατά 8,4%.
Αυτός ο αριθμός σημαίνει ότι το τρέχον τρίμηνο είναι το χειρότερο σε επιχειρηματικό επίπεδο από την έναρξη της συλλογής δεδομένων το 2015.
«Εξετάζοντας τις χρεοκοπίες ανά δραστηριότητα, όλοι οι τομείς της οικονομίας κατέγραψαν αύξηση σε ό,τι αφορά αριθμό των πτωχεύσεων το δεύτερο τρίμηνο του 2023 σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο», αναφέρει η έκθεση που δημοσίευσε η Eurostat.
«Οι υπηρεσίες διαμονής και τροφίμων (+23,9%), οι μεταφορές και η αποθήκευση (+15,2%) και η εκπαίδευση, η υγεία και οι κοινωνικές δραστηριότητες (+10,1%) ήταν οι τομείς με τις υψηλότερες αυξήσεις στον αριθμό των χρεοκοπιών το δεύτερο τρίμηνο του 2023 σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο».

Πλήγμα… πολιτικό

Παρά το γεγονός ότι οι επιδόσεις της ευρωπαϊκής οικονομία έχουν επιδεινωθεί, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εξακολουθούν να δίνουν προτεραιότητα στην Ουκρανία και όχι στη βελτίωση του φθίνοντος βιοτικού επιπέδου των ευρωπαίων πολιτών.
«Στηρίζουμε την Ουκρανία στις προσπάθειές της να επιδιορθώσει, να ανακάμψει και να διατηρήσει το κράτος σε λειτουργία.
Σήμερα δώσαμε ένα νέο 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ στην Ουκρανία», ανέφερε στο X (πρώην Twitter) η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen στις 22 Αυγούστου.
Ωστόσο, ο Βiden θα μπορούσε να χάσει το ενδιαφέρον του για την Ουκρανία.
Η προεκλογική εκστρατεία του επόμενου έτους θα ξεκινήσει τους επόμενους μήνες και το ζήτημα της Ουκρανίας θα είναι αναπόφευκτα ένα καυτό θέμα.
Θα τεθούν ερωτήματα σχετικά με το πόσα χρήματα σπαταλήθηκαν χωρίς να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα.
Η τελευταία δημοσκόπηση της Gallup διαπίστωσε ότι ο Biden είχε ποσοστό αποδοχής μόνο 42%.
Λιγότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες ενέκριναν τον χειρισμό του στην Ουκρανία, ενώ μόνο το 37% υποστήριξε την τρέχουσα κατάσταση με τη Ρωσία.
Το 83% των Δημοκρατικών εγκρίνει τους χειρισμούς Βiden στην Ουκρανία, ενώ οι αξιολογήσεις τους για τη δουλειά με τη Ρωσία είναι στο 78%.
Αντίθετα, μόνο το 13% των Ρεπουμπλικανών ενέκρινε τον χειρισμό της κατάστασης στην Ουκρανία, ενώ το 7% υποστήριξε την τρέχουσα κατάσταση των σχέσεων μεταξύ Ουάσιγκτον και Μόσχας.
Με άλλα λόγια, καθώς οι εκλογές πλησιάζουν και ο ουκρανικός στρατός έχει κονιορτοποιηθεί, μια επιτυχημένη ρωσική επίθεση πιθανότατα θα σύρει τον Biden σε διαπραγματεύσεις ώστε να υπάρξει ειρηνική διευθέτηση.
Οι ΗΠΑ δεν μπορούν να χάνουν συνεχώς χρήματα… και η Ουκρανία αποκλείεται να κερδίσει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης