Τελευταία Νέα
Διεθνή

To Politico αποδομεί τον Borrell: Τα 5 μαθήματα από τον πιο... γκαφατζή διπλωμάτη - Τα λάθη στη Ρωσία και οι αποκαλύψεις απόρρητων εγγράφων

To Politico αποδομεί τον Borrell: Τα 5 μαθήματα από τον πιο... γκαφατζή διπλωμάτη - Τα λάθη στη Ρωσία και οι αποκαλύψεις απόρρητων εγγράφων
Ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ κάνει τη μία γκάφα μετά την άλλη
Σχετικά Άρθρα
Ως τον «πιο επιρρεπή στις γκάφες διπλωμάτη του κόσμου» χαρακτηρίζει τον Josep Borrell, το Politico.
«Στα σχεδόν τέσσερα χρόνια της θητείας του ως επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Josep Borrell έχει αφήσει στο πέρασμά του ένα διπλωματικός χάος, με λάθη στη Μόσχα, γκάφες στις Βρυξέλλες και αποκαλύψεις στο Twitter» αναφέρεται στο σχετικό δημοσίευμα και συνεχίζει «καθώς ο Borrell είναι πιθανό να αποχωρήσει από τη σκηνή με το αριστερό μετά τις ευρωεκλογές του επόμενου έτους, συντάξαμε έναν εύχρηστο οδηγό για όποιον τον διαδεχθεί ως κορυφαίος διπλωμάτης της ΕΕ». Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, από τις… γκάφες του κορυφαίου διπλωμάτη της ΕΕ, ξεχωρίζει το γεγονός ότι κατακεραύνωσε τους απεσταλμένους της ΕΕ επειδή ήταν «πολύ αργοί» στην υποβολή εκθέσεων στις Βρυξέλλες και για το γεγονός ότι συνεχάρη τον Ισημερινό για τη διεξαγωγή «ειρηνικών» προεδρικών εκλογών παρά τη δολοφονία ενός από τους υποψηφίους.
Σύμφωνα με το Politico «η λιτανεία των περιπετειών του προσφέρει χρήσιμα μαθήματα σε όλους τους επίδοξους διπλωμάτες».
Ας αρχίσουμε:

1. Μην μένετε άπραγοι όταν εχθρικές δυνάμεις χλευάζουν την ΕΕ

Αν συναντηθείτε με τον πολεμοχαρή υπουργό Εξωτερικών του Κρεμλίνου, Sergei Lavrov, να είστε προετοιμασμένοι να απαντήσετε στις προκλήσεις. Σε καμία περίπτωση, μην στέκεστε άβουλοι καθώς ο άνθρωπος της Μόσχας γελοιοποιεί την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Δυστυχώς, αυτό ακριβώς έκανε ο Borrell τον Φεβρουάριο του 2021 σε ένα ταξίδι του στη Ρωσία, ένα χρόνο πριν το Κρεμλίνο αρχίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία. Σε μια καταστροφική παράσταση, ο Borrell απέτυχε να αντιδράσει όταν ο Lavrov κατακεραύνωνε την ΕΕ ως «αναξιόπιστο εταίρο», γελούσε με τα συμπεράσματα της Δύσης σχετικά με τη δηλητηρίαση του Alexei Navalny και στη συνέχεια έδιωξε διπλωμάτες της ΕΕ από τη χώρα.

2. Μην αποκαλύπτετε μυστικά σχέδια για μαχητικά αεροσκάφη

Μείνετε πάντα στο σενάριο και μην αποκαλύπτετε ποτέ εμπιστευτικές, άκρως ευαίσθητες πληροφορίες στον παγκόσμιο Τύπο.
Ο Borrell, δυστυχώς, δεν μπόρεσε να λάβει υπόψη του ούτε αυτό που φαίνεται σαν ένα απλό κομμάτι της διπλωματικής παραδεδομένης σοφίας.
Λίγο μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, ο Borrell δήλωσε με τόλμη ότι η ΕΕ θα προμηθεύσει το Κίεβο με μαχητικά αεροσκάφη, προσθέτοντας ότι ορισμένες χώρες της ΕΕ διαθέτουν τα «είδη αεροσκαφών» που χρειάζεται η Ουκρανία για να αποκρούσει τη ρωσική επιθετικότητα.
Διπλωμάτες και αξιωματούχοι της ΕΕ εξοργίστηκαν που ο Borrell ανακοίνωσε δημοσίως το σχέδιο, το οποίο είχε συζητηθεί πίσω από κλειστές πόρτες και βρισκόταν ακόμη σε εμβρυακό στάδιο. Αργότερα ο Borrell προσπάθησε να ανακαλέσει, λέγοντας ότι η ΕΕ δεν είχε αρκετά χρήματα για να πληρώσει για αυτά τα πολεμικά αεροσκάφη. Αλλά η ζημιά είχε γίνει.

3. Μην συγκρίνετε τον υπόλοιπο κόσμο με μια ζούγκλα

Τον Οκτώβριο του 2022, ο Borrell προκάλεσε και πάλι οργή όταν συνέκρινε την Ευρώπη με έναν «κήπο» και αποκάλεσε τον υπόλοιπο κόσμο «ζούγκλα».
«Ναι, η Ευρώπη είναι ένας κήπος, έχουμε φτιάξει έναν κήπο. Όλα λειτουργούν», είπε. «Το μεγαλύτερο μέρος του υπόλοιπου κόσμου είναι μια ζούγκλα και η ζούγκλα θα μπορούσε να εισβάλει στον κήπο».
Borrell1_1.JPG

Περιττό να πούμε ότι αυτό το σχόλιο, το οποίο οι επικριτές είπαν ότι είχε ρατσιστικές προεκτάσεις, δεν έγινε πουθενά δεκτό με καλό τρόπο. Πολιτικοί σε όλο τον κόσμο κατηγόρησαν τον εκπρόσωπο της Επιτροπής για τη σύγκριση, υποστηρίζοντας ότι ήταν «ανάρμοστη» και «αποικιοκρατική».
Ο Borrell απέκρουσε τις αντιδράσεις με μια μισοψημένη συγγνώμη, λέγοντας ότι είχε παρερμηνευτεί.

4. Μην πατρονάρεις τις γυναίκες ποδοσφαιριστές

«Ένα ταξίδι στην ταινία Barbie για λίγο φεμινισμό 101 θα ήταν μια καλή κίνηση» σχολιάζει το Politico και υπενθυμίζει ότι ο Borrell προκάλεσε περισσότερα face-palming την Τετάρτη λέγοντας πόσο ευχαριστημένος είναι που οι γυναίκες ποδοσφαιριστές της Ισπανίας «μαθαίνουν να παίζουν ποδόσφαιρο τόσο καλά όσο και οι άνδρες», σε μια αδέξια σύγκριση με τους νικητές του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ανδρών της Ισπανίας το 2010.
Ένα σκάνδαλο σεξισμού έβραζε ήδη μετά την κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου Γυναικών από την Ισπανία την Κυριακή, αφού ο επικεφαλής της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας Luis Rubiales έδωσε ένα ανεπιθύμητο φιλί στα χείλη της νικήτριας παίκτριας, Jenni Hermoso.

Ενώ ο Rubiales μπορεί να ένοιωσε... μια ανακούφιση που ο Borrell πήρε πάνω του το φως της δημοσιότητας, το άστοχο σχόλιο βοήθησε επίσης να παραμείνει η μισογυνικη υπόθεση στην κορυφή της ισπανικής ειδησεογραφικής ατζέντας.

5. Μην τουιτάρετε εμπιστευτικά έγγραφα

Θα πίστευε κανείς ότι αυτό θα ήταν προφανές. Αλλά καθώς ετοιμαζόταν να αναλάβει τον ρόλο του ύπατου εκπροσώπου της ΕΕ για τις εξωτερικές υποθέσεις και την πολιτική ασφάλειας, ο Borrell έδωσε στους συναδέλφους του ένα σημάδι του χάους που θα ακολουθήσει τον Νοέμβριο του 2019.
Από τη θέση του ως υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας, ο Borrell ανέβασε στο Twitter ένα ευαίσθητο έγγραφο που αφορούσε την έκδοση από τις αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου.
Το εμπιστευτικό έγγραφο, το οποίο περιείχε προσωπικές πληροφορίες, αφορούσε ισπανικό αίτημα για τη σύλληψη και έκδοση Καταλανού πολιτικού από τη Βρετανία, ο οποίος κατείχε ακαδημαϊκή θέση σε πανεπιστήμιο της Σκωτίας.
Ο Borrell διέγραψε το tweet και το έγγραφο, αλλά όχι πριν το κάνει screenshot μια Καταλανή ευρωβουλευτής, η Diana Riba i Giner, η οποία απαίτησε ανεπιτυχώς να αποκλειστεί ο Borrell.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης