Τελευταία Νέα
Διεθνή

Άνοδος στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά το Jackson Hole - Στο +0,80% ο DAX

Άνοδος στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά το Jackson Hole - Στο +0,80% ο DAX
Οι επενδυτές συνεχίζουν να προβληματίζονται μετά τα μηνύματα των κεντρικών τραπεζιτών των ΗΠΑ (Jerome Powell) και της ΕΚΤ (Christine Lagarde) στο Jackson Hol
Σχετικά Άρθρα
(upd) Ανοδικά κινούνται σήμερα (28/8/2023), τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια -αν και έχουν περιορίσει τα αρχικά κέρδη τους- με τους επενδυτές να αντισταθμίζουν την προοπτική υψηλότερων επιτοκίων από τη Fed και αναμένουν τα νέα οικονομικά δεδομένα.
Πιο αναλυτικά:
Στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX ενισχύεται κατά 0,50% (από 0,80%) στις 15.709,62 μονάδες
Στο Παρίσι, ο δείκτης CAC διαμορφώνεται στις 7.277,75 μονάδες καταγράφοντας κέρδη 0,67% (από 0,92%).
Στο Μιλάνο, ο δείκτης FTSE MIB σημειώνει άνοδο 0,83% (από 0,85%) στις 28.449,06 μονάδες
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 ενισχύεται κατά 0,55% (από 0,66%) στις 453,86 μονάδες.
Επισημαίνεται ότι το χρηματιστήριο του Λονδίνου είναι κλειστό λόγω αργίας.

Προβληματισμός για τα επιτόκια

Οι επενδυτές συνεχίζουν να προβληματίζονται μετά τα μηνύματα των κεντρικών τραπεζιτών των ΗΠΑ (Jerome Powell) και της ΕΚΤ (Christine Lagarde) στο Jackson Hole.
Ειδικότερα, ο Powell δήλωσε ότι ο πληθωρισμός παραμένει υπερβολικά υψηλός και ότι η Fed είναι έτοιμη να συνεχίσει την αύξηση των επιτοκίων για να τιθασεύσει τις επίμονα υψηλές τιμές. Αν και ίδιος δήλωσε ότι η Fed μπορεί να είναι ευέλικτη, πρόσθεσε ότι έχει ακόμη περισσότερα να κάνει για να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό.
«Παρόλο που ο πληθωρισμός έχει μειωθεί από την κορύφωσή του -μια ευπρόσδεκτη εξέλιξη- παραμένει υπερβολικά υψηλός», δήλωσε ο Powell.
«Είμαστε προετοιμασμένοι να αυξήσουμε περαιτέρω τα επιτόκια, εάν είναι απαραίτητο, και σκοπεύουμε να διατηρήσουμε την πολιτική σε περιοριστικό επίπεδο έως ότου είμαστε βέβαιοι ότι ο πληθωρισμός κινείται σταθερά προς τα κάτω, προς τον στόχο μας».
Με τον πληθωρισμό να μειώνεται σταθερά -αλλά να παραμένει πάνω από τον στόχο- σε πολλές μεγάλες οικονομίες, η προσοχή στρέφεται όλο και περισσότερο στο πώς θα αντιδράσουν οι κεντρικοί τραπεζίτες στις επιδεινούμενες προοπτικές ανάπτυξης.

Άνοδος στα ασιατικά χρηματιστήρια παρά την Evergrande

Ανοδικά κινήθηκαν οι αγορές της Ασίας, με εκείνες της ηπειρωτικής Κίνας και του Χονγκ Κονγκ να οδηγούν τα κέρδη.
Ειδικότερα, ο δείκτης αναφοράς CSI 300 σημείωσε άνοδο 2,31%, ενώ ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ σημείωσε άλμα 1,7%, με αιχμή του δόρατος τις καταναλωτικές κυκλικές μετοχές και τις μετοχές υγειονομικής περίθαλψης.
Ωστόσο, στο επίκεντρο ήταν και οι μετοχές της πιο υπερχρεωμένης στον κόσμο κατασκευάστριας εταιρείας ακινήτων, της China Evergrande Group, οι οποίες σημείωσαν πτώση 87%, μετά την επαναφορά στη διαπραγμάτευση μετά από 17 μήνες.
Ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei 225 σημείωσε άνοδο 1,66%, ενώ ο Topix σημείωσε άνοδο 1,35%. Ο Kospi της Νότιας Κορέας ενισχύθηκε κατά 0,67%, ενώ ο Kosdaq κατέγραψε κέρδη 0,93%.
Ο S&P/ASX 200 της Αυστραλίας κέρδισε 0,57%, καθώς οι λιανικές πωλήσεις της χώρας αυξήθηκαν κατά 0,5% σε μηνιαία βάση, υψηλότερα από το 0,3% που ανέμεναν οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης