Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Σιγή ιχθύος» από Lagarde - Αντίθετες απόψεις εντός ΕΚΤ για τα επιτόκια

«Σιγή ιχθύος» από Lagarde - Αντίθετες απόψεις εντός ΕΚΤ για τα επιτόκια
Πρωταρχικής σημασίας για την ΕΚΤ τα στοιχεία για τον πληθωρισμό που θα ανακοινωθούν την Πέμπτη (31/8/2023)
Σχετικά Άρθρα
Η «σιγήν ιχθύος» από την επικεφαλής της ΕΚΤ, Christine Lagarde, όσον αφορά την πορεία των επιτοκίων, «φούντωσε» τη συζήτηση για το μέλλον της νομισματικής πολιτικής, ενόψει και της επόμενης συνεδρίασης στις 14 Σεπτεμβρίου.
Αν και στην ομιλία της στο Jackson Hole, η Lagarde παρατήρησε ότι ο πληθωρισμός παραμένει αήττητος, δεν αναφέρθηκε στις προοπτικές της συνεδρίασης της 14ης Σεπτεμβρίου, δίνοντας στους συναδέλφους της το περιθώριο να συζητήσουν δημοσίως την ανάγκη αύξησης του κόστους δανεισμού, μόλις δημοσιοποιηθούν κρίσιμα στοιχεία τις επόμενες ημέρες.
Οι αριθμοί για τις τιμές καταναλωτή θα διαμορφώσουν το σκηνικό για μία από τις πιο συναρπαστικές αποφάσεις από τότε που άρχισαν οι αυξήσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ πριν από περισσότερο από ένα χρόνο, καθώς οι αξιωματούχοι αναρωτιούνται αν η πρόσθετη νομισματική σύσφιξη είναι επιτακτική ανάγκη ή αν οι θλιβερές οικονομικές προοπτικές είναι αρκετά δυσοίωνες ώστε να δικαιολογούν μια παύση.

Πιο πιθανή νέα αύξηση επιτοκίων από την ΕΚΤ

Όσοι παρακολούθησαν το συνέδριο της Fed στο Jackson Hole μαζί με τη Lagarde θα άκουσαν με τα ίδια τους τα αυτιά το μήνυμα του ίδιου του προέδρου, Jerome Powell, ότι το κόστος δανεισμού των ΗΠΑ θα παραμείνει υψηλό και θα μπορούσε ακόμη και να αυξηθεί περαιτέρω.
«Η άποψή μας παραμένει ότι η αύξηση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο παραμένει στην κόψη του ξυραφιού - αλλά τελικά η ΕΚΤ, με το βλέμμα στον πυρήνα του πληθωρισμού, θα αυξήσει» έγραψαν οι David Powell και Maeva Cousin του Bloomberg Economics μετά την ομιλία της προέδρου.
Αντίθετα, σε μια άλλη απεικόνιση του στενού χαρακτήρα της απόφασης, οι οικονομολόγοι της Berenberg με επικεφαλής τον Holger Schmieding άλλαξαν την πρόβλεψή τους την Παρασκευή πριν την ομιλία της Lagarde και έθεσαν 60% πιθανότητα για παύση των επιτοκίων, από 40%.

To βλέμμα στον πληθωρισμό

Για όλους τους παρατηρητές, οι αριθμοί για τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη την Πέμπτη (31/8/2023) θα είναι πρωταρχικής σημασίας. Ο λεγόμενος δομικός πληθωρισμός -που αφαιρεί ασταθή στοιχεία όπως η ενέργεια- αναμένεται να έχει υποχωρήσει μόνο ελαφρώς στο 5,3% αυτόν τον μήνα από 5,5% τον Ιούλιο, σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg μεταξύ οικονομολόγων.
Ένας βασικός λόγος είναι η μεγαλύτερη ανθεκτικότητα που παρατηρείται στις υπηρεσίες σε σχέση με τον προβληματικό τομέα της βιομηχανίας.
«Ο δομικός πληθωρισμός εξακολουθεί να είναι αρκετά υψηλός, χωρίς πολύ σαφή πτωτική τάση», δήλωσε την Παρασκευή στην τηλεόραση του Bloomberg το μέλος του διοικητικού συμβουλίου Martins Kazaks από τη Λετονία. «Θα εξακολουθούσα να σφάλλω προς την πλευρά της αύξησης των επιτοκίων».
Ο «γερακίσιος» συνάδελφός του Joachim Nagel, πρόεδρος της Bundesbank, επέμεινε ότι υπάρχει «αρκετός δρόμος να διανυθεί» για την αποκατάσταση της σταθερότητας των τιμών και ότι είναι «πολύ νωρίς» για να σκεφτούμε μια παύση.
Αντίθετα, ο Mario Centeno, επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Πορτογαλίας και ένας από τους πιο ήπιους αξιωματούχους της ΕΚΤ, έπιασε διαφορετικό τόνο, παρατηρώντας ότι «οι καθοδικοί κίνδυνοι που εντοπίσαμε τον Ιούνιο στις προβλέψεις μας έχουν υλοποιηθεί».
«Οι περισσότεροι ομιλητές της ΕΚΤ τόνισαν ότι εξαρτώνται από τα δεδομένα», ανέφερε ο Schmieding της Berenberg σε ηλεκτρονικό μήνυμα την Κυριακή. «Εάν τα στοιχεία για την πραγματική οικονομία δείξουν προς τα κάτω και ο πληθωρισμός του Αυγούστου δεν προκαλέσει μια ανοδική έκπληξη, η ΕΚΤ φαίνεται ελαφρώς πιο πιθανό να κάνει μια παύση τον Σεπτέμβριο».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης