Τελευταία Νέα
Διεθνή

Επενδυτικός τρόμος στο Χονγκ Κονγκ - Βουτιά 87% για την Evergrande, σταμάτησαν οι συναλλαγές

Επενδυτικός τρόμος στο Χονγκ Κονγκ - Βουτιά 87% για την Evergrande, σταμάτησαν οι συναλλαγές
Η επιστροφή της Evergrande οδήγησε τη μετοχή στα 22 σεντς από τα 1,65 δολάρια Χονγκ Κονγκ, αποτυπώνοντας πλήρως ότι οι επενδυτές δεν έχουν κάποια προσδοκία για τον κινεζικό κολοσσό
Εξαϋλωση... αυτή ήταν η λέξη που χαρακτήρισε την επιστροφή της μετοχής της Evergrande στη διαπραγμάτευση, καθώς βυθίστηκε κατά 87% στα πρώτα λεπτά των συναλλαγών στην αγορά του Χονγκ Κονγκ.
Οι μετοχές της πιο υπερχρεωμένης εταιρείας κατασκευής ακινήτων στον κόσμο άρχισαν και πάλι να διαπραγματεύονται σήμερα, 28 Αυγούστου 2023, στο Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, για πρώτη φορά μετά από 17 μήνες (τελευταία διαπραγμάτευση 21 Μαρτίου του 2022).
Η επιστροφή της Evergrande οδήγησε τη μετοχή στα 22 σεντς από τα 1,65 δολάρια Χονγκ Κονγκ, αποτυπώνοντας πλήρως ότι οι επενδυτές δεν έχουν κάποια προσδοκία για τον κινεζικό κολοσσό.
Η εταιρεία εμφάνισε ζημίες 39,25 δισ. γιουάν (5,38 δισ. δολάρια) για το εξάμηνο, που έληξε τον Ιούλιο, έναντι ζημιών 86,17 δισ. γιουάν έναν χρόνο νωρίτερα.
Τα έσοδά ανήλθαν στα 128,81 δισ. γιουάν. από τα 89,28 δισ. γιουάν το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Οι πτωχεύσεις

Η Evergrande είχε κηρύξει πτώχευση στην Κίνα το 2021, καθώς οι ζημίες του 2021 και 2022 έφτασαν τα 476 δισ. γιουάν και 105,9 δισ. γιουάν αντίστοιχα, από κέρδη 8,1 δισ. γιουάν το 2020.
Επίσης, τον Ιούλιο του 2023 είχε καταθέσει αίτηση για υπαγωγή σε καθεστώς χρεοκοπίας στις ΗΠΑ, προκειμένου να διαπραγματευτεί μία συμφωνία αναδιάρθωσης.
Το συνολικό ενεργητικό της είναι 1,74 τρισ. γιουάν, συμπεριλαμβανομένου ρευστού και ρευστοποιήσιμου ενεργητικού 13,4 δισ. γιουάν.

Η κρίση στον τομέα ακινήτων της Κίνας

Η κρίση στον τομέα των ακινήτων έχει επίσης αναζωπυρώσει τον κίνδυνο μετάδοσης, ο οποίος θα μπορούσε να έχει αποσταθεροποιητικό αντίκτυπο σε μια οικονομία που έχει ήδη αποδυναμωθεί από τη χλιαρή εγχώρια κατανάλωση, την παραπαίουσα εργοστασιακή δραστηριότητα, την αυξανόμενη ανεργία και την αδύναμη ζήτηση στο εξωτερικό.
Ένας μεγάλος κινεζικός διαχειριστής asset δεν τήρησε τις υποχρεώσεις αποπληρωμής ορισμένων επενδυτικών προϊόντων και προειδοποίησε για κρίση ρευστότητας, ενώ η Country Garden, η Νο 1 ιδιωτική κατασκευαστική εταιρεία της χώρας, έγινε η τελευταία που πέρασε ασφυκτική κρίση ρευστότητας.
Όλα αυτά συμβαίνουν σε μια εποχή που οι επενδύσεις σε ακίνητα, οι πωλήσεις κατοικιών και οι νέες κατασκευές έχουν συρρικνωθεί για περισσότερο από ένα χρόνο.
Η Morgan Stanley αυτή την εβδομάδα ακολούθησε ορισμένες από τις μεγαλύτερες παγκόσμιες χρηματιστηριακές εταιρείες και μείωσε τις προβλέψεις για την ανάπτυξη της Κίνας για φέτος. Ειδικότερα, εκτιμά ότι το ΑΕΠ της Κίνας θα αυξηθεί κατά 4,7% φέτος, από 5% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη.
Η Κίνα στοχεύει σε ετήσια ανάπτυξη 5% για φέτος, αλλά ένας αυξανόμενος αριθμός οικονομολόγων προειδοποιεί ότι μπορεί να χάσει τον στόχο, εκτός εάν το Πεκίνο αυξήσει τα μέτρα στήριξης για να ανακόψει την πτώση.

Αναδιάρθρωση χρέους

Σε απάντηση στην εντεινόμενη κρίση στην αγορά ακινήτων, η κεντρική τράπεζα επανέλαβε ότι θα προσαρμόσει και θα βελτιστοποιήσει τις πολιτικές για τα ακίνητα, σύμφωνα με την έκθεση εφαρμογής της νομισματικής πολιτικής για το δεύτερο τρίμηνο που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα.
Από τότε που εκτυλίχθηκε η αναταραχή του χρέους του τομέα στα μέσα του 2021, με την Evergrande στο επίκεντρο της αναταραχής, εταιρείες που αντιπροσωπεύουν το 40% των κινεζικών πωλήσεων κατοικιών έχουν αθετήσει τις υποχρεώσεις τους, οι περισσότερες από τις οποίες είναι ιδιωτικές εταιρείες ανάπτυξης ακινήτων.
Καθώς οι εργολάβοι προσπαθούν να διασκεδάσουν τις ανησυχίες των επενδυτών, η Longfor Group, η δεύτερη μεγαλύτερη ιδιωτική κατασκευάστρια εταιρεία της Κίνας, δήλωσε την Παρασκευή ότι θα επιταχύνει τη «διάρθρωση των κερδών» της, ανταποκρινόμενη στις αλλαγές της προσφοράς και της ζήτησης στην αγορά ακινήτων.
Η Evergrande ανακοίνωσε τον Μάρτιο ένα υπεράκτιο σχέδιο αναδιάρθρωσης χρέους, αναμένοντας ότι θα διευκολύνει τη σταδιακή επανέναρξη των εργασιών και τη δημιουργία ταμειακών ροών. Μια θυγατρική εταιρεία της κατασκευάστριας εταιρείας, η Tianji Holdings, ζήτησε επίσης την Πέμπτη προστασία βάσει του κεφαλαίου 15 στο πτωχευτικό δικαστήριο του Μανχάταν.
Στην κατάθεση στο πτωχευτικό δικαστήριο του Μανχάταν, η Evergrande δήλωσε ότι επιδιώκει την αναγνώριση των συνομιλιών αναδιάρθρωσης που βρίσκονται σε εξέλιξη στο Χονγκ Κονγκ, στα νησιά Κέιμαν και στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους.
Η εταιρεία πρότεινε τον προγραμματισμό ακρόασης για την αναγνώριση του κεφαλαίου 15 για τις 20 Σεπτεμβρίου.
Τον Ιούνιο του περασμένου έτους, ένας άλλος κινεζικός κατασκευαστής, η Modern Land (China) Co. Ltd, που αθέτησε τις πληρωμές των υπεράκτιων ομολόγων της που ήταν απαιτητά τον Οκτώβριο του 2021, είχε υποβάλει αίτηση αναγνώρισης βάσει του Κεφαλαίου 15 του πτωχευτικού κώδικα στη Νέα Υόρκη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης