Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Γαλλία απαγορεύει μουσουλμανική ενδυμασία στα δημόσια σχολεία με βάση τις αρχές του κοσμικού κράτους

Η Γαλλία απαγορεύει μουσουλμανική ενδυμασία στα δημόσια σχολεία με βάση τις αρχές του κοσμικού κράτους
Το 2004 η Γαλλία απαγόρευσε τη μαντίλα στα σχολεία και ψήφισε την απαγόρευση της κάλυψης ολόκληρου του προσώπου σε δημόσιους χώρους το 2010
Η Γαλλία θα απαγορεύσει στα παιδιά να φορούν την abaya, τη φαρδιά, ολόσωμη ρόμπα που φορούν ορισμένες μουσουλμάνες γυναίκες, στα δημόσια σχολεία, δήλωσε ο υπουργός Παιδείας της την Κυριακή 27 Αυγούστου 2023 ενόψει της επιστροφής των μαθητών στις αίθουσες μετά τις θερινές διακοπές.
Η Γαλλία, η οποία έχει επιβάλει αυστηρή απαγόρευση των θρησκευτικών συμβόλων στα δημόσια σχολεία αφού οι νόμοι του 19ου αιώνα μετά τη Γαλλικη Επανάσταση αφαίρεσαν κάθε παραδοσιακή θρησκευτική επιρροή από τη δημόσια εκπαίδευση, προσπαθεί  να δθιατηρήσει τις αρχές του κοσμικού κράτους και  αντιμετωπίσει μια αυξανόμενη μουσουλμανική μειονότητα.
Το 2004, απαγόρευσε τη μαντίλα στα σχολεία και ψήφισε την απαγόρευση της κάλυψης ολόκληρου του προσώπου σε δημόσιους χώρους το 2010, εξοργίζοντας ορισμένους στη μουσουλμανική κοινότητα των πέντε εκατομμυρίων Γάλλων πολιτών μουσουλάνων στο θρήσκευμα.
Η υπεράσπιση του κοσμικού κράτους στη Γαλλία βρίσκευ ευρεία συμφωνία σε όλο το πολιτικό φάσμα, από τους αριστερούς που υποστηρίζουν τις φιλελεύθερες αξίες του Διαφωτισμού έως τους ακροδεξιούς ψηφοφόρους που αναζητούν ένα προπύργιο ενάντια στον αυξανόμενο ρόλο του Ισλάμ στη γαλλική κοινωνία.
«Αποφάσισα ότι η abaya δεν θα μπορούσε πλέον να φορεθεί στα σχολεία», δήλωσε ο υπουργός Παιδείας Gabriel Attal σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό κανάλι TF1.
«Όταν μπαίνεις σε μια τάξη, δεν θα πρέπει να μπορείς να προσδιορίσεις τη θρησκεία των μαθητών απλά κοιτάζοντάς τους», επισήμανε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης