Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κίνα: Χαμηλές προσδοκίες από την επίσκεψη της υπουργού Εμπορίου των ΗΠΑ στο Πεκίνο – Η δύσκολη ατζέντα

Κίνα: Χαμηλές προσδοκίες από την επίσκεψη της υπουργού Εμπορίου των ΗΠΑ στο Πεκίνο – Η δύσκολη ατζέντα
Θετικό κλίμα, αλλά απίθανο να τερματιστεί ο αφανής «εμπορικός πόλεμος» μεταξύ των μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη
Η υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ Gina Raimondo έφτασε στο Πεκίνο το βράδυ της Κυριακής 27 Αυγούστου, ξεκινώντας μια τετραήμερη περιοδεία που αναμένεται ευρέως να χαλαρώσει τις πρόσφατές εντάσεις στις σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου.
Την υποδέχτηκε ο Γενικός Διευθυντής Lin Feng του Τμήματος Αμερικανικών Υποθέσεων του Υπουργείου Εμπορίου της Κίνας στο αεροδρόμιο.
Η επίσκεψη, που θεωρείται ως λυδία λίθος για να διαπιστωθεί εάν οι ΗΠΑ θα επιδείξουν ειλικρίνεια στη στερέωση των διμερών δεσμών, είναι απίθανο να γίνει πρόξενος σημαντικών εξελίξεων στον τομέα του εμπορίου και του εμπορίου μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ, δήλωσαν Κινέζοι αναλυτές.
Ωστόσο, η κίνηση των ΗΠΑ να συνεχίσουν τον διάλογο σε ένα ταξίδι πρόσφατων επισκέψεων υψηλού επιπέδου με προορισμό την Κίνα θα πρέπει να θεωρηθεί θετική για τη δημιουργία καλύτερης διάθεσης για περαιτέρω συνομιλίες εν μέσω ενός αφανούς εμπορικού πολέμου.
Τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης έχουν εκφράσει υψηλές προσδοκίες για το ταξίδι του Raimondo.
Από την πλευρά του, το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου δήλωσε ότι το Πεκίνο θα διατυπώσει τις ανησυχίες του στην υπουργό «ευελπιστώντας σε ενδελεχείς συζητήσεις» σε σχέση με «την επίλυση των οικονομικών και εμπορικών διαφορών».
Οι διμερείς σχέσεις παραμένουν τεταμένες σε πολλά θέματα, από το εμπόριο στην Ταϊβάν έως τη Νότια Σινική Θάλασσα.

Ο αμερικανικός προστατευτισμός

Ανάμεσα στις κύριες διαφωνίες περιλαμβάνονται οι εμπορικοί περιορισμοί που επέβαλαν οι Ηνωμένες Πολιτείες στις εξαγωγές ορισμένων αμερικανικών προϊόντων, κυρίως υψηλής τεχνολογίας, προς την Κίνα.
Η Ουάσινγκτον τους θεωρεί ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της εθνικής της ασφάλειας.
Ωστόσο το Πεκίνο εκτιμά ότι στοχεύουν κυρίως να εμποδίσουν την οικονομική ακμή και την ανάπτυξή του.
Κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο Πεκίνο τον περασμένο μήνα, η υπουργός Οικονομίας των ΗΠΑ Janet Yellen προσπάθησε να καθησυχάσει τις κινεζικές αρχές σε σχέση με τους πολλαπλούς αμερικανικούς περιορισμούς.
Όσο για τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Antony Blinken, μετέβη στο Πεκίνο τον Ιούνιο, πραγματοποιώντας την επίσκεψη του πλέον υψηλόβαθμου Αμερικανού αξιωματούχου από το 2018.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης