Τελευταία Νέα
Διεθνή

Έρευνα Ιρανών προειδοποιεί: «Κόκκινο πανί» οι πονοκέφαλοι ακόμη και 7 μέρες μετά το εμβόλιο Covid-19

Έρευνα Ιρανών προειδοποιεί: «Κόκκινο πανί» οι πονοκέφαλοι ακόμη και 7 μέρες μετά το εμβόλιο Covid-19
Μπορεί να είναι σημάδι σοβαρών καταστάσεων
Οι αναφορές για πονοκεφάλους μετά τη λήψη του εμβολίου COVID-19 ήταν συχνές από την αρχή του αναγκαστικού εμβολιασμού του πληθυσμού παγκοσμίως.
Ενώ οι περισσότεροι είναι μη σοβαροί και θεραπεύσιμοι, ερευνητές στο Ιράν που διεξήγαγαν μια νέα μελέτη στο Frontiers in Neurology προειδοποιούν ότι ακόμη και η καθυστερημένη εμφάνιση πονοκεφάλου «πρέπει να θεωρείται κόκκινη σημαία».
Σύμφωνα με μια έρευνα σχεδόν 2.000, κυρίως γυναικών, ο επιπολασμός των πονοκεφάλων μετά την πρώτη, δεύτερη ή τρίτη δόση του εμβολίου ήταν 3%, 23,3% και 21,7% αντίστοιχα.

Μερικοί άνθρωποι διατρέχουν υψηλό κίνδυνο για πονοκεφάλους μετά τον εμβολιασμό, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων με πρωτοπαθείς πονοκεφάλους, πονοκεφάλου μετά την COVID-19, πονοκεφάλων μετά από προηγούμενη δόση, πυρετού μετά τον εμβολιασμό και εκείνων που έλαβαν εμβόλια φορέα (όπως τα εμβόλια AstraZeneca και Johnson & Johnson). σύμφωνα με τους ερευνητές.

Πονοκέφαλος από μόλυνση vs εμβολιασμού

Οι ερευνητές τόνισαν επίσης τις διαφορές στα χαρακτηριστικά των ατόμων που ανέφεραν πονοκεφάλους μετά από λοίμωξη σε σχέση με τον εμβολιασμό.
Μεταξύ των ατόμων με πονοκεφάλους μετά τη μόλυνση από τον COVID-19, το 59% ήταν παρόμοια με την ημικρανία και το 31,4% ήταν πονοκεφάλους τύπου τάσης.
Οι πονοκέφαλοι τύπου τάσης ήταν πιο διαδεδομένοι σε άτομα με πονοκεφάλους μετά τον εμβολιασμό από πονοκεφάλους τύπου ημικρανίας.
Οι πονοκέφαλοι των συμμετεχόντων ήταν κυρίως αμφοτερόπλευροι, μέτριοι και πιεστικοί, επηρεάζοντας ολόκληρο το κεφάλι ή πολλές περιοχές.

Μπορεί να είναι σημάδι σοβαρών καταστάσεων

Οι περισσότεροι συμμετέχοντες είπαν ότι οι πονοκέφαλοι τους ήταν ήπιοι και οι συγγραφείς τόνισαν ότι οι πονοκέφαλοι είναι κοινές ανεπιθύμητες ενέργειες που αναφέρθηκαν με άλλα εμβόλια.
Ωστόσο, αυτοί οι πονοκέφαλοι που προκύπτουν μετά από τον εμβολιασμό κατά της COVID-19...,
- μπορεί να οδηγήσουν σε επικίνδυνες συνέπειες.

- «μπορεί να είναι σημάδι απειλητικών για τη ζωή καταστάσεων, συμπεριλαμβανομένης της εγκεφαλικής φλεβικής θρόμβωσης (CVT), της οξείας μυελίτιδας και της ενδοεγκεφαλικής αιμορραγίας», έγραψαν οι ερευνητές. - «Οι πονοκέφαλοι μετά τον εμβολιασμό συνήθως ξεκινούν λιγότερο από μία ημέρα μετά τον εμβολιασμό και η καθυστερημένη εμφάνιση πονοκεφάλου θα πρέπει να θεωρείται κόκκινη σημαία για σοβαρές καταστάσεις, όπως η CVT που προκαλείται από το εμβόλιο».

Τα ευρήματα της μελέτης έδειξαν επίσης ότι η ανάπτυξη πονοκεφάλων μετά από μόλυνση με COVID-19 αύξησε τις πιθανότητες εμφάνισης πονοκεφάλων και μετά τον εμβολιασμό.
Ενώ ο μηχανισμός πίσω από την αντίδραση παραμένει άγνωστος, οι συγγραφείς πρότειναν ότι μπορεί να σχετίζεται με αυτό που ονομάζεται παθομηχανισμός που προκαλείται από την κυτοκίνη.
Αυτή είναι η οδός όπου οι κυτοκίνες ρυθμίζουν την ανοσία και τη φλεγμονή.
Μια μελέτη του 2022 (pdf) που δημοσιεύτηκε στο Journal of Clinical Medicine έδειξε παρόμοια αποτελέσματα.
Οι συγγραφείς βρήκαν ότι οι πονοκέφαλοι μετά τον εμβολιασμό μπορεί να σχετίζονται με την απελευθέρωση κυτοκινών, ιδιαίτερα σε άτομα που έχουν διαγνωστεί με ημικρανίες.
Από 841 συμμετέχοντες,
- πάνω από το 66% βίωσαν πονοκέφαλο που διήρκησε από μία ώρα έως επτά ημέρες μετά την πρώτη δόση του εμβολίου,
- πάνω από το 60% είπαν ότι εμφάνισαν πονοκέφαλο μία ώρα έως επτά ημέρες μετά τη δεύτερη δόση τους και,
- πάνω από το 50% είπε ότι ο πονοκέφαλος ήταν σοβαρός.

Νευρολογικές Παρενέργειες

Μια ολοκληρωμένη ανασκόπηση του 2022 βρήκε αρκετές παρενέργειες που προσβάλλουν τον εγκέφαλο, τη σπονδυλική στήλη και τα νεύρα μετά τον εμβολιασμό κατά του COVID-19.
Τα περισσότερα από αυτά εμφανίστηκαν σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας και άτομα με αυτοάνοσες διαταραχές.
Οι παρενέργειες για τα εμβόλια που βασίζονται σε αδενοϊό περιλαμβάνουν:

Φλεγμονή του νωτιαίου μυελού.
Βλάβη στο εξωτερικό, προστατευτικό στρώμα του νωτιαίου μυελού.
Φλεγμονή των ματιών στο ένα ή και στα δύο μάτια.
Εγκεφαλική φλεγμονή ή πρήξιμο.
Σύνδρομο Guillain-Barré.
Παράλυση του Bell.
πολλαπλή σκλήρυνση.
Ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο.
Ξαφνικός ανάπηρος πόνος στα χέρια και τους ώμους.
Έρπης ζωστήρας.
Κουδούνισμα και βλάβη στα νεύρα στα αυτιά.

Οι ερευνητές μιας έκθεσης που δημοσιεύτηκε στο Journal of Headache and Pain αναφέρουν επίσης την CVT ως μια επικίνδυνη, δυνητικά απειλητική για τη ζωή παρενέργεια.

Τι είναι η Θρόμβωση Φλεβωδών Κόλπων Εγκεφάλου, ή εγκεφαλική φλεβική θρόμβωση;

Η εγκεφαλική φλεβική θρόμβωση (CVT) συμβαίνει όταν σχηματίζεται θρόμβος αίματος στα αιμοφόρα αγγεία του εγκεφάλου, εμποδίζοντας την αποστράγγιση του αίματος.
Ο θρόμβος μπορεί στη συνέχεια να σπάσει, προκαλώντας διαρροή αίματος στους ιστούς του εγκεφάλου.
Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε αιμορραγία, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε εγκεφαλικό.
Τα συμπτώματα της εγκεφαλικής φλεβικής θρόμβωσης μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με τη θέση του θρόμβου αίματος.
Τα συμπτώματα που μπορεί να εμφανιστούν είναι:

Πονοκέφαλος
Θολή όραση.
Λιποθυμία ή απώλεια συνείδησης.
Απώλεια ελέγχου της κίνησης σε μέρος του σώματος.
Επιληπτικές κρίσεις.
Κώμα.

«Η καθυστερημένη εμφάνιση κεφαλαλγίας μετά από ένα εμβόλιο COVID-19 που βασίζεται σε φορέα αδενοϊού σχετίζεται με καρδιαγγειακή φλέβα», σύμφωνα με τους συγγραφείς της έκθεσης Journal of Headache and Pain. «Ασθενείς με νέα κεφαλαλγία, 1 εβδομάδα μετά τον εμβολιασμό, θα πρέπει να υποβληθούν σε ενδελεχή κλινική αξιολόγηση και πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο CVT».
«Η κατανόηση των χαρακτηριστικών και των παραγόντων κινδύνου που σχετίζονται με αυτούς τους πονοκεφάλους μπορεί να βοηθήσει τους γιατρούς να διαγνώσουν αυτούς τους σοβαρούς πονοκεφάλους και να διακρίνουν από περισσότερες αιτίες (όπως η CVT),» έγραψαν ερευνητές από τη μελέτη Frontiers in Neurology.
Απαιτούνται ωστόσο περισσότερες μελέτες που να λαμβάνουν υπόψη παράγοντες σχετικά με τους πονοκεφάλους μετά τον εμβολιασμό και συνεχείς προσπάθειες για τη διάκριση των παραγόντων που σχετίζονται με αυτούς τους πονοκεφάλους -συγκεκριμένα παρατεταμένους πονοκέφαλους μετά τον εμβολιασμό-, σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης