Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πρωτοφανής δήλωση Lavrov: Οι BRICS χρησιμοποιούν το κεφάλι και οι Δυτικοί... τη γλώσσα

Πρωτοφανής δήλωση Lavrov: Οι BRICS χρησιμοποιούν το κεφάλι και οι Δυτικοί... τη γλώσσα
«Απλώς κινούν τη γλώσσα τους, ενώ εμείς χρησιμοποιούμε το κεφάλι μας και ασχολούμαστε με συγκεκριμένα θέματα», τόνισε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών
Σχετικά Άρθρα
(Upd1)Οι ηγέτες των BRICS ασχολούνται με πραγματικά ζητήματα, ενώ οι δυτικοί πολιτικοί και οι δημοσιογράφοι απλώς… «κινούν τη γλώσσα τους», δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Sergey Lavrov στον τηλεοπτικό σταθμό Rossiya-1.
«Απλώς κινούν τη γλώσσα τους, ενώ εμείς χρησιμοποιούμε το κεφάλι μας και ασχολούμαστε με συγκεκριμένα θέματα», τόνισε ο Ρώσος υπουργός για δυτικούς πολιτικούς και δημοσιογράφους που είχαν μιλήσει ειρωνικά για τους BRICS.
Η σύνοδος κορυφής των BRICS πραγματοποιήθηκε στο Γιοχάνεσμπουργκ από τις 22 έως τις 24 Αυγούστου.
Στο πλαίσιο της Συνόδου, αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων από τις χώρες του Παγκόσμιου Νότου πραγματοποίησαν τη μεγαλύτερη συνάντησή τους τα τελευταία χρόνια.
Προσκλήθηκαν ηγέτες από 54 αφρικανικές χώρες.
Οι συμμετέχοντες στη σύνοδο συμφώνησαν ότι η Αργεντινή, η Αίγυπτος, η Αιθιοπία, το Ιράν, η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θα προσχωρήσουν στην ομάδα την 1η Ιανουαρίου 2024.
Για την επόμενη σύνοδο κορυφής πρόκειται να καταρτιστεί κατάλογος με άλλα πιθανά νέα μέλη.
Ο Anil Sooklal, υπεύθυνος των BRICS της Νότιας Αφρικής, δήλωσε νωρίτερα ότι περίπου 30 χώρες ενδιαφέρονται να ενταχθούν στην ομάδα και ορισμένες από αυτές είχαν υποβάλει επίσημες αιτήσεις.

Aνατρέπονται de facto οι ισορροπίες εντός της ομάδας των G20 με τη διεύρυνση

Οι BRICS θα εδραιώσουν τις θέσεις τους στην Ομάδα G20 μετά την αποδοχή νέων μελών, δήλωσε o Lavrov.
«Φυσικά, οι διευρυμένες θέσεις των BRICS στην Ομάδα των Είκοσι θα ενισχυθούν επειδή τόσο η Σαουδική Αραβία όσο και η Αργεντινή είναι μέλη της.
Έτσι, η επίσημη διαίρεση της Ομάδας των G20 σε G7+ και BRICS+ παίρνει πρακτική μορφή», είπε στο μια συνέντευξη στο τηλεοπτικό κανάλι Rossiya-1.
H ομάδα των BRICS δεν επιδιώκει να παραβιάσει τα συμφέροντα κανενός, αλλά θέλει μόνο να αναπτύξει τα σχέδιά της, επισήμανε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας.
«Δεν θέλουμε να πλήξουμε τα συμφέροντα κανενός.
Απλώς δεν θέλουμε κανείς να παρεμποδίσει την ανάπτυξη των αμοιβαία επωφελών σχεδίων μας που δεν στοχεύουν εναντίον κανενός».
Όταν ρωτήθηκε εάν η διευρυμένη ομάδα των BRICS+ θα μπορούσε κάποια μέρα να γίνει εναλλακτική στην Ομάδα των Είκοσι, ο Sergey Lavrov είπε: «Δεν υπάρχει κάποια προτεραιότητα σε αυτή τη στόχευση τώρα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης