Τελευταία Νέα
Διεθνή

Fed: Η αποσύνδεση των ΗΠΑ από την Κίνα εκτινάσσει τον πληθωρισμό και προκαλεί ασύμμετρους κινδύνους - Οικονομική αυτοκτονία

Fed: Η αποσύνδεση των ΗΠΑ από την Κίνα εκτινάσσει τον πληθωρισμό και προκαλεί ασύμμετρους κινδύνους - Οικονομική αυτοκτονία
Η εξάρτηση των ΗΠΑ από τις εφοδιαστικές αλυσίδες που συνδέονται με την Κίνα δεν έχει ουσιαστικά μειωθεί με αποτέλεσμα να ωθούνται ανοδικά οι τιμές και να εντείνονται οι πληθωριστικές πιέσεις, σύμφωνα με ανάλυση που παρουσιάστηκε το Σάββατο 26 Αυγούστου 2023 σε συμπόσιο της Federal Reserve
Σχετικά Άρθρα
ο όλο σχέδιο των ΗΠΑ για την περίφημη «αποσύνδεση» (decoupling)  από την Κίνα αποδεικνύεται… αυτοκτονικό: Από τη μία πλευρά έχει επιτείνει τις πληθωριστικές πιέσεις χωρίς να αναμορφώνει τη παραγωγική ικανότητα των ΗΠΑ και καθιστώντας ακριβότερα βασικά είδη ενώ από την άλλη οι αλυσίδες εφοδιασμού παραμένουν εξαρτημένες από την.. αντίπαλο καθώς παραμένει το παγκόσμιο εργοστάσιο.
Πρόκειται για ένα είδος οικονομικής αυτοκτονίας...
Επιχειρείται εδώ και κάποιο διάστημα oi εμπορικές συναλλαγές των ΗΠΑ με την Κίνα να μειωθούν με βάση στα προστατευτικά μέτρα που θεσπίστηκαν από τις κυβερνήσεις Biden και Trump, ωστόσο η εξάρτηση των ΗΠΑ από τις εφοδιαστικές αλυσίδες που συνδέονται με την Κίνα δεν έχει ουσιαστικά μειωθεί με αποτέλεσμα να ωθούνται ανοδικά οι τιμές και να εντείνονται οι πληθωριστικές πιέσεις , σύμφωνα με ανάλυση που παρουσιάστηκε το Σάββατο 26 Αυγούστου 2023 σε συμπόσιο της Federal Reserve.

Η απο-παγκοσμιοποίηση…

Ανεξάρτητα από τους φόβους όσον αφορά τη λεγόμενη αποπαγκοσμιοποίηση μετά την πανδημία του κορωνοϊού και την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι συνολικές εμπορικές «διατηρήθηκαν σε κανονικά επίπεδα, σε ποσοστό μόλις κάτω από το 60% του παγκόσμιου ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος και δε βρέθηκαν σε ελεύθερη πτώση», επισημαίνουν η Laura Alfaro, οικονομολόγος στο Harvard Enterprise College, και ο Davin Chor, συνεργάτης καθηγητής στο Tuck College of Enterprise στο Dartmouth σε μελέτη η οποία παρουσιάστηκε στην ετήσια σύνοδο κεντρικών τραπεζιτών και οικονομολόγων στο Jackson Gap του Wyoming.
Ωστόσο, οι δασμοί των ΗΠΑ σε είδη κινεζικής κατασκευής, τα ασφαλιστήρια συμβόλαια όσον αφορά τη βιομηχανική ιδιοκτησία που μόλις θεσπίστηκαν πρόσφατα και η πανδημία, φαίνεται να προκάλεσαν μια «ανακατανομή» των αλυσίδων εφοδιασμού: Οι άμεσες εισαγωγές των ΗΠΑ από την Κίνα έχουν μειωθεί, από 21,6% το 2016 σε 16,5% στους τελευταίους 12 μήνες, σύμφωνα με τους οι Alfaro και Chor.
Factbox: Fed chief Powell's Jackson Hole history: The good, the bad and the  ugly | Reuters
Κανένα πλεονέκτημα…

Αυτό που είναι πολύ λιγότερο σίγουρο η ερμηνεία του φαινομένου, με τους συγγραφείς να λένε ότι η μετατόπιση από την Κίνα αυξάνει το κόστος για τους καταναλωτές χωρίς να προσφέρει ξεκάθαρα αντισταθμιστικά πλεονεκτήματα άλλου τύπου, για παράδειγμα, βελτιωμένη παραγωγική ικανότητα εντός των ΗΠΑ.
Δεν είναι καν σίγουρο ότι η μείωση του μεριδίου εισαγωγών της Κίνας στις ΗΠΑ αντιπροσωπεύει πραγματική αποσύνδεση (decoupling) από τις διμερείς εμποριές σχέσεις, ανέφεραν.
Το Βιετνάμ και το Μεξικό, για παράδειγμα, φαίνεται να έχουν κατακτήσει μεγάλο μέρος των απωλειών της Κίνας, ανέφεραν οι συγγραφείς, κυρίως με βάση την αξιολόγηση των μοντέλων εισαγωγής και εξαγωγής προϊόντων, ενώ η αύξηση των εισαγωγών στις ΗΠΑ πολύ λιγότερο επεξεργασμένων ειδών από το εξωτερικό ήταν «ενδεικτική κάποιας ανανέωσης των παραγωγικών διαδικασιών».
Και μεταξύ των εταιρειών, ανέφεραν, «εκφράζονται ενστάσεις σχετικά με τη μεγάλη διασπορά των αλυσίδων εφοδιασμού που δύνανται να εκθέσουν τις οικονομικές δραστηριότητες σε κίνδυνο σημαντικών αναταράξεων», από περιπτώσεις όπως η πανδημία ή ακραία καιρικά φαινόμενα είτε εξωγενή σοκ στην προσφορά όπως η επιβολή δασμών.
Αλλά στο παρασκήνιο, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι η Κίνα είχε «διευρύνει» το εμπόριο και τη χρηματοδότηση της στο Βιετνάμ και το Μεξικό καθώς και με πλήθος άλλα κράτη από τα οποία οι ΗΠΑ εισάγουν.
«Οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να παραμείνουν μη συνδεδεμένες άμεσα με την Κίνα μέσω των νέων αλυσίδων εμπορικής αξίας με αυτά τα κράτη», υποστήριξαν.
Την ίδια ώρα όμως,το κόστος των εισαγωγών από αυτά τα τρίτα μέρη έχει αρχίσει να αυξάνεται.
«Οι πιο πρόσφατοι περιορισμοί στις ασφαλιστικές καλύψεις όσον αφορά τις δομές της προσφοράς  αγαθών και ακόμη και η ενθάρρυνση της υποκατάστασης των μελέτηαπό εγχώρια προϊόντα είναι υπάρχει το ορατό ενδεχόμενο να αυξήσουν τις ανοδική ώθηση πιέσεις στους μισθούς και τις τιμές εντός των ΗΠΑ», αποκάλυψε η ανάλυση
Πρόκειται για ένα εύστοχο συμπέρασμα επειδή η Fed προσπαθεί να μειώσει τον πληθωρισμό επιβραδύνοντας την οικονομική παραγωγή των ΗΠΑ εξαιτίας της αντικινεζικής ιδεοληψίας.
Factbox: Fed chief Powell's Jackson Hole history: The good, the bad and the  ugly | Reuters
Reuters Graphics
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης