Τελευταία Νέα
Διεθνή

Διεύρυνση των εμπορικών σχέσεων με την Σαουδική Αραβία επιδιώκει η Τουρκία με στόχο τις επενδύσεις

Διεύρυνση των εμπορικών σχέσεων με την Σαουδική Αραβία επιδιώκει η Τουρκία με στόχο τις επενδύσεις
Η προσέγγιση αυτή από την πλευρά της Τουρκίας, ταιριάζει με τις προσπάθειες του βασιλείου να ενισχύσει τους οικονομικούς δεσμούς με τις αναπτυσσόμενες χώρες για να επεκτείνει την επιρροή του
Την επέκταση των εμπορικών τους δραστηριοτήτων συζήτησαν η Τουρκία και η Σαουδική Αραβία, καθώς ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan επιδιώκει να ανανεώσει τους διμερείς δεσμούς και να προσελκύσει περισσότερες ξένες επενδύσεις στην οικονομία της χώρας του, σύμφωνα με δημοσιεύματα των τουρκικών ΜΜΕ τα οποία επικαλείται το Bloomberg το Σάββατο 26 Αυγούστου 2023.
Πιο συγκεκριμένα ο Τούρκος υπουργός Εμπορίου Omer Bolat συναντήθηκε με τον Σαουδάραβα ομόλογό του, Majid Al-Qasabi, στην Τζαϊπούρ της Ινδίας, στο περιθώριο της συνάντησης των υπουργών εμπορίου των χωρών της G20, σύμφωνα με δήλωση του τουρκικού υπουργείου Εμπορίου.
Η προσέγγιση αυτή από την πλευρά της Τουρκίας, ταιριάζει με τις προσπάθειες του βασιλείου να ενισχύσει τους οικονομικούς δεσμούς με τις αναπτυσσόμενες χώρες για να επεκτείνει την επιρροή του, όπως μεταδίδει το Bloomberg.
Οι ηγέτες των BRICS κάλεσαν αυτή την εβδομάδα τη Σαουδική Αραβία να ενταχθεί στο μπλοκ μαζί με ορισμένες άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ιράν.
Οι δεσμοί μεταξύ Τουρκίας και Σαουδικής Αραβίας πάγωσαν μετά τη δολοφονία του αρθρογράφου της Washington Post Jamal Khashoggi το 2018 από Σαουδάραβες πράκτορες στην Κωνσταντινούπολη, αλλά ο Erdogan έχει προσπαθήσει να «σπάσει τον πάγο» τα τελευταία δύο χρόνια.
Το Ριάντ συμφώνησε να ξαναρχίσει τις εισαγωγές τουρκικού κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων μετά τη συνάντηση του Τούρκου ηγέτη με τον Σαουδάραβα διάδοχο πρίγκιπα Mohammed Bin Salman στη Σαουδική Αραβία τον Ιούλιο.
«Αξιολογήσαμε συγκεκριμένα βήματα που μπορούν να γίνουν σε θέματα όπως το διμερές εμπόριο, οι συμβάσεις υπηρεσιών και οι ευκαιρίες συνεργασίας στο πλαίσιο του οράματος της Σαουδικής Αραβίας για το 2030», ανέφερε ο Bolat στην ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου.
«Πιστεύουμε ότι θα αναπτύξουμε περαιτέρω τις εμπορικές μας σχέσεις».
Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία πρόσφατα επιδίωξε επίσης καλύτερες σχέσεις με άλλες αραβικές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης