Τελευταία Νέα
Διεθνή

Φωτιά στον πληθωρισμό των τροφίμων: Η Ινδία επιβάλλει δασμό 20% στις εξαγωγές λευκού ρυζιού - Σε υψηλό 12 ετών οι τιμές

Φωτιά στον πληθωρισμό των τροφίμων: Η Ινδία επιβάλλει δασμό 20% στις εξαγωγές λευκού ρυζιού  - Σε υψηλό 12 ετών οι τιμές
Η Ινδία αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 40% των παγκόσμιων εξαγωγών ρυζιού και τα χαμηλά αποθέματα των υπόλοιπων εξαγωγέων σημαίνουν ότι οποιαδήποτε μείωση στην προσφορά θα μπορούσε να ωθήσει συνολικά ανοδικά τις τιμές των τροφίμων
Η Ινδία επέβαλε δασμό 20% στις εξαγωγές ρυζιού, μέτρο με άμεση ισχύ, μια κίνηση που θα μπορούσε να μειώσει περαιτέρω την προσφορά από τον μεγαλύτερο εξαγωγέα στον κόσμο και να αυξήσει τις παγκόσμιες τιμές του ρυζιού, οι οποίες ήδη διαπραγματεύονται κοντά στα υψηλότερα επίπεδά τους εδώ και 12 χρόνια.
Τον περασμένο μήνα, η Ινδία εξέπληξε τις αγορές επιβάλλοντας απαγόρευση στις εξαγωγές ευρείας κατανάλωσης λευκού ρυζιού, μετά την απαγόρευση των εξαγωγών σπασμένου ρυζιού πέρυσι.
Η απαγόρευση ώθησε ορισμένους επενδυτές να αυξήσουν τις αγορές του ρυζιού και ώθησε τις τιμές του σε επίπεδα ρεκόρ, δήλωσε ένας αντιπρόσωπος ενός παγκόσμιου εμπορικού οίκου με έδρα τη Βομβάη.
«Με αυτόν τον φόρο, το ινδικό ημικατεργασμένο ρύζι θα γινόταν τόσο ακριβό όσο οι εισαγωγές από την Ταϊλάνδη και το Πακιστάν.
Δεν υπάρχει σχεδόν καμία επιλογή για όσους θέλουν να το προμηθευτούν πλέον», είπε ο έμπορος.
Η Ινδία εξήγαγε 7,4 εκατομμύρια τόνους κατεργασμένο ρύζι το 2022.
Τον Ιούλιο, ο δείκτης τιμών του ρυζιού του Οργανισμού Τροφίμων των Ηνωμένων Εθνών εκτινάχθηκε στο υψηλότερο επίπεδό του εδώ και σχεδόν 12 χρόνια, καθώς οι τιμές σε βασικές χώρες εξαγωγής εκτινάχθηκαν λόγω της ισχυρής ζήτησης μετά την επιβολή περιορισμών στις εξαγωγές από την Ινδία.
Η Ινδία αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 40% των παγκόσμιων εξαγωγών ρυζιού και τα χαμηλά αποθέματα των υπόλοιπων εξαγωγέων σημαίνουν ότι οποιαδήποτε μείωση στην προσφορά θα μπορούσε να ωθήσει ανοδικά τις τιμές των τροφίμων που έχουν ήδη αυξηθεί από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πέρυσι και από τις ασταθείς καιρικές συνθήκες.

Η Ινδία έχει πλέον επιβάλει περιορισμούς σε όλα τα είδη ρυζιού εκτός του τύπου μπασμάτι, το οποίο προτιμούν συνήθως οι φτωχοί καταναλωτές στην Αφρική και την Ασία, δήλωσε αντιπρόσωπος ενός παγκόσμιου εμπορικού οίκου με έδρα το Νέο Δελχί.
«Οι παγκόσμιες τιμές του ρυζιού είχαν αρχίσει να… φρενάρουν τις τελευταίες ημέρες μετά το ράλι άνω του 25% λόγω των περιορισμών της Ινδίας στις εξαγωγές τον περασμένο μήνα.
Ωστόσο, οι τιμές αναμένεται να αυξηθούν ξανά», επισήμανε.
Οι πρόσφατοι περιορισμοί στις εξαγωγές τροφίμων καταδεικνύουν το σημαντικό πρόβλημα της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Narendra Modi όσον αφορά τον πληθωρισμό των τροφίμων ενόψει των εκλογών το επόμενο έτος.
Η κυβέρνησή του επέκτεινε την απαγόρευση των εξαγωγών σιταριού  και  περιόρισε τις εξαγωγές ζάχαρης φέτος καθώς ο σοδειά του ζαχαροκάλαμου ήταν μειωμένη.
India Tightens Rice Exports in Threat to Global Food Prices
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης