Τελευταία Νέα
Διεθνή

Για... αποδεκατισμό πλούτου ας προετοιμάζονται οι ΗΠΑ: Η επέκταση των BRICS δείχνει πως η αποδολαριοποίηση ξεκίνησε

Για... αποδεκατισμό πλούτου ας προετοιμάζονται οι ΗΠΑ: Η επέκταση των BRICS δείχνει πως η αποδολαριοποίηση ξεκίνησε
Η συνεδρίαση των BRICS του Αυγούστου ήταν ουσιαστικά η ανακοίνωση της αρχής του τέλους για το δολάριο ΗΠΑ καθώς προστέθηκαν άλλα έξι μέλη ενώ δεκάδες περιμένουν να ενταχθούν στις τάξεις τους.
Το 2021, η Wall Street Journal δημοσίευσε ένα άρθρο προειδοποιώντας ότι η άνοδος του συνασπισμού Βραζιλίας, Ρωσίας, Ινδίας, Κίνας και Νότιας Αφρικής γνωστός ως BRICS αποτελούσε υπαρξιακή απειλή για το δολάριο των ΗΠΑ και την κυριαρχία τους σε ολόκληρο τον κόσμο, επισημαίνει ανάλυση του America First..
Το άρθρο κατέβηκε γρήγορα χωρίς εξήγηση, αλλά το μήνυμα ήταν ξεκάθαρο και έκτοτε έχει επαναληφθεί κατ' επανάληψη από τα οικονομικά και μη ειδησεογραφικά πρακτορεία, αν και μόνο εκείνα που θέλουν να μεταφέρουν και τις δύο όψεις των πράγμάτων κρούουν πολύ δυνατά τον κώδωνα του κινδύνου.

Το τέλος του καλοκαιρού 2023 φέρνει το τέλος του δολαρίου

Το τέλος του καλοκαιριού του 2023 σηματοδοτεί την πραγματική αρχή των παγκόσμιων προσπαθειών για «αποδολαριοποίηση».
Είναι σε εξέλιξη για λίγο, αλλά η συνεδρίαση των BRICS του Αυγούστου ήταν ουσιαστικά η ανακοίνωση της αρχής του τέλους για το δολάριο ΗΠΑ καθώς προστέθηκαν άλλα έξι μέλη ενώ δεκάδες περιμένουν να ενταχθούν στις τάξεις τους.
Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι η Σαουδική Αραβία εντάχθηκε στις BRICS.
Αυτό σημαίνει ότι το Πετροδολάριο βρίσκεται επίσημα στο επίκεντρο και η θέση του δολαρίου ως παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος σε κίνδυνο.
Πολλοί οικονομολόγοι και γεωπολιτικοί αναλυτές υποστηρίζουν τώρα ότι η αποδολαριοποίηση και η κατάρρευση της οικονομίας των ΗΠΑ δεν είναι ζήτημα «αν» αλλά «πότε»;

Οι προτεραιότητες Biden - Harris

Κάνοντας τα πράγματα χειρότερα, το καθεστώς Biden - Harris φαίνεται να ενδιαφέρεται πολύ περισσότερο για τη διάδοση των αντωνυμιών και της περιεκτικότητας των φύλων σε όλο τον κόσμο παρά για την υπεράσπιση της θέσης του νομίσματός μας.
Είτε δεν συνειδητοποιούν τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ είτε εν γνώσει τους εμπλέκονται στον αποδεκατισμό του πλούτου τους.
«Είναι απλά ανόητοι ή εντελώς κακοί;» διερωτάται ανάλυση του America First.
Σύμφωνα με την ανάλυση, αν δεν σταματήσει η αποδολαριοποίηση, πιθανότατα θα σέρνεται μέχρι να καταρρεύσει ξαφνικά το αμερικανικό σύμπαν: το καθεστώς του δολαρίου ΗΠΑ ως παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος είναι το μόνο πράγμα που εμπόδισε τις ΗΠΑ να συνθλιβούν κάτω από το βάρος των 30 τρισεκατομμυρίων δολαρίων σε εθνικό χρέος.
Αυτή η προστασία αίρεται γρήγορα, και ενώ μπορεί να ερμηνευθεί ως «φοβιστική» η προειδοποίηση για τέτοια πράγματα, όσοι γνωρίζουν θα την έβλεπαν ως έγκυρη και απαραίτητη προειδοποίηση για το τι έρχεται στο εγγύς μέλλον της χώρας.
Οι Αμερικανοί δεν φτάνει να ελπίζουν για το καλύτερο.
Πρέπει να προετοιμάζονται για το χειρότερο.
Ανεξάρτητα από το εάν οι BRICS πετύχουν ή όχι, είναι λογικό για τους Αμερικανούς να μετατοπίσουν ό,τι μπορούν στο «έξυπνο χρήμα» το συντομότερο δυνατό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης