Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η χούντα του Νίγηρα αρνείται ότι απέλασε τους πρέσβεις Γερμανίας και ΗΠΑ - Μόνο τον Γάλλο

Η χούντα του Νίγηρα αρνείται ότι απέλασε τους πρέσβεις Γερμανίας και ΗΠΑ - Μόνο τον Γάλλο
Οι πραξικοπηματίες ζήτησαν από τους πρεσβευτές των τριών χωρών να εγκαταλείψουν την χώρα
Η χούντα του Νίγηρα αρνείται ότι έδωσε χθες Παρασκευή 25/8 προθεσμία 48 ωρών στους πρεσβευτές της Γερμανίας και των ΗΠΑ προκειμένου να εγκαταλείψουν τη χώρα, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, επιβεβαίωσε ωστόσο ότι κήρυξε persona non grata τον Γάλλο πρέσβη.
Επικαλούμενοι την άρνησή τους να συμμορφωθούν με την «πρόσκληση» που τους απευθύνθηκε για να προσέλθουν σε «συνέντευξη» και «ενέργειες» των κυβερνήσεών τους «αντίθετες προς τα συμφέροντα του Νίγηρα», οι πραξικοπηματίες ζήτησαν από τους πρεσβευτές των τριών χωρών - τον Sylvain Hythe (Γαλλία), τον Oliver Snackenberg (Γερμανία) και τη Kathleen Fidgegibbons (ΗΠΑ) να εγκαταλείψουν την χώρα, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP).
Το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας απάντησε ήδη τονίζοντας πως οι πραξικοπηματίες δεν νομιμοποιούνται να υποβάλουν τέτοιο αίτημα και ότι η έγκριση για τον διορισμό πρεσβευτή προέρχεται από την εκλεγμένη ηγεσία του Νίγηρα, δηλαδή τον ανατραπέντα πρόεδρο Mohammed Bazum.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την κήρυξη του Hythe ως «ανεπιθύμητου».
Την Πέμπτη, οι στρατιωτικοί που κατέλαβαν την εξουσία στον Νίγηρα πριν από σχεδόν έναν μήνα, την 26η Ιουλίου, ανακοίνωσαν ότι εξουσιοδότησαν τις ένοπλες δυνάμεις δυο γειτονικών κρατών, της Μπουρκίνα Φάσο και του Μαλί, να επέμβουν στο έδαφός τους «σε περίπτωση επίθεσης».
Οι δύο χώρες κυβερνώνται επίσης από στρατιωτικούς, μετά τα πραξικοπήματα την περίοδο μεταξύ του 2020 και του 2022.
Αμέσως μετά το πραξικόπημα του Ιουλίου στη Νιαμέι, έσπευσαν να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους, όταν η Οικονομική Κοινότητα Κρατών της Δυτικής Αφρικής (ECOWAS ή CEDEAO) απείλησε να προχωρήσει σε στρατιωτική επέμβαση στον Νίγηρα για να αποκατασταθεί η συνταγματική τάξη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης