Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι BRICS αλλάζουν τον κόσμο και οι ΗΠΑ παίζουν απεγνωσμένα το τελευταίο τους χαρτί, για να μη χαθούν στη νομοτέλεια της πολυπολικότητας

Οι BRICS αλλάζουν τον κόσμο και οι ΗΠΑ παίζουν απεγνωσμένα το τελευταίο τους χαρτί, για να μη χαθούν στη νομοτέλεια της πολυπολικότητας
H διαδικασία διάβρωσης του ρόλου και της σημασίας της συλλογικής Δύσης είναι μη αναστρέψιμες
Σχετικά Άρθρα
Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να ασκούν και να εντείνουν την πίεση σε άλλες χώρες, σε μία τελευταία προσπάθεια να εμποδίσουν τον κόσμο να αλλάξει. Όμως η ιστορία επιβεβαιώνει ότι, δεν μπορεί όσο ισχυρός και να είναι κάποιος να αποτρέπει νομοτέλειες.
«Ανεξάρτητα από το τι συμβαίνει στους BRICS, αναπόφευκτα θα συναντήσουμε τέτοιες μεθόδους από τις ΗΠΑ και τους δορυφόρους τους απλώς και μόνο επειδή δεν μπορούν να προσαρμοστούν στις παγκόσμιες αλλαγές.
Αλλά η διαδικασία διάβρωσης του ρόλου και της σημασίας της συλλογικής Δύσης είναι μη αναστρέψιμες», δήλωσε ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Sergey Ryabkov.
«Η τελευταία σύνοδος κορυφής των BRICS είναι ένα ζωντανό παράδειγμα.
Η πίεση θα συνεχιστεί», είπε σε συνέντευξη Τύπου σχετικά με τα αποτελέσματα της συνόδου κορυφής BRICS στη Νότια Αφρική, όταν ρωτήθηκε εάν η Δύση αναμένεται να εντείνει την πίεση στους BRICS.

Στο παρελθόν οι ΗΠΑ


Οι ΗΠΑ «προσκολλώνται στον κόσμο του παρελθόντος επιδιώκοντας να δεσμεύσουν τα κράτη που λυγίζουν, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, στην πίεσή τους στη ζώνη επιρροής τους», σημείωσε.
«Αλλά σας διαβεβαιώνω ότι οι πολιτικοί, οι διπλωμάτες και όσοι ασχολούνται με θέματα εξωτερικής πολιτικής και οικονομίας τόσο στα σημερινά μέλη των BRICS όσο και στα κράτη που έχουν προσκληθεί είναι αρκετά έμπειροι, σοφοί και εξελιγμένοι που καταλαβαίνουν τι συμβαίνει», πρόσθεσε.
«Είναι σε τέτοια κατάσταση, που μπορούν να βρουν τρόπους να μην υποκύψουν τα κράτη αυτά στην κυνική πίεση από τη συλλογική Δύση», υπογράμμισε.

Επέκταση της επιρροής των BRICS

Η Ρωσία σκοπεύει να καταστήσει την επέκταση της επιρροής της ένωσης στην παγκόσμια αρένα στόχο της προεδρίας της στους BRICS, δήλωσε ο Sergey Ryabkov.
«Από την 1η Ιανουαρίου, η χώρα μας θα προεδρεύει της ένωσης.
Κατά τη διάρκεια της ρωσικής προεδρίας, θα πραγματοποιηθούν για πρώτη φορά παραδοσιακές εκδηλώσεις BRICS με την πλήρη συμμετοχή των νεοεισερχόμενων μελών», επισήμανε.
«Όπως είπε ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin στη σύνοδο κορυφής των BRIC, θα συνεχίσουμε να διευρύνουμε την επιρροή της ομάδας μας στον κόσμο, να δημιουργήσουμε πρακτική αλληλεπίδραση με νέα μέλη της ένωσης και να αναπτύξουμε έναν διάλογο για τους BRICS Plus.

Μη αναστρέψιμη η αποδολαριοποίηση

Ο Putin μίλησε στη σύνοδο κορυφής εξ αποστάσεως και τόνισε στη ρωσόφωνη ομιλία του ότι η αποδολαριοποίηση «κερδίζει δυναμική».
Είπε ακόμη ότι η υποχώρηση του δολαρίου σε παγκόσμιο επίπεδο είναι μια «αντικειμενική και μη αναστρέψιμη» πια διαδικασία.
Όπως ήταν αναμενόμενο, έδωσε έναν αισιόδοξο τόνο για το μέλλον του μπλοκ, την ώρα που ο XI της Κίνας προτρέπει τους BRICS να γίνουν γεωπολιτικός αντίπαλος των G7.
Ο Ρώσος ηγέτης υποστήρικε ότι τα πέντε μέλη των BRICS – Ρωσία, Κίνα, Ινδία, Βραζιλία και Νότια Αφρική – γίνονται οι νέοι παγκόσμιοι οικονομικοί ηγέτες, προσθέτοντας ότι το σωρευτικό τους μερίδιο στο παγκόσμιο ΑΕΠ έχει φτάσει το 26%.
Σημείωσε ότι εάν μετρηθεί με την ισοτιμία αγοραστικής δύναμης, οι BRICS έχουν ήδη ξεπεράσει την Ομάδα των Επτά κορυφαίων βιομηχανικών χωρών (G7) – αντιπροσωπεύοντας το 31% της παγκόσμιας οικονομίας, σε σύγκριση με το 30% για την G7.
Τα τελευταία 10 χρόνια, οι αμοιβαίες επενδύσεις μεταξύ των κρατών μελών των BRICS έχουν αυξηθεί κατά έξι φορές.
Οι συνολικές επενδύσεις τους στην παγκόσμια οικονομία έχουν διπλασιαστεί, ενώ οι σωρευτικές εξαγωγές αντιπροσωπεύουν το 20% του παγκόσμιου συνόλου, είπε επιπλέον ο Ρώσος πρόεδρος.
Ο Putin δήλωσε ακόμα πως «οι παράνομες κυρώσεις των ΗΠΑ και της Δύσης … επιβαρύνουν σοβαρά τη διεθνή οικονομική κατάσταση» και το «παράνομο πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων των κυρίαρχων κρατών». «Αυξάνουμε συνεχώς τις προμήθειες καυσίμων, τροφίμων και λιπασμάτων στις πολιτείες του Παγκόσμιου Νότου», πρόσθεσε, ενώ κατηγορεί επίσης για τις ελλείψεις τροφίμων τις «παράνομες» κυρώσεις της Δύσης.
brics.jpg

H Ρωσία επιθυμεί να σταματήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία που εξαπέλυσε η Δύση

Συνεχίζοντας, στη θέση ότι τον πόλεμο στην Ουκρανία τον άρχισε η Δύση και οι «δορυφόροι» της τόνισε ξανά ο Ρώσος πρόεδρος, Vladimir Putin
Ειδικότερα, απευθυνόμενος στη σύνοδο των BRICS, ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι η χώρα του επιθυμεί να τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, τον οποίο, όπως υποστήριξε ο ίδιος, «εξαπέλυσαν η Δύση και οι δορυφόροι της».
Εξάλλου προανήγγειλε τη διεξαγωγή της επόμενης συνόδου των BRICS τον Οκτώβριο του 2024 στην πόλη Καζάν.


Η ιστορική σύνοδος 

Η σύνοδος κορυφής των BRICS πραγματοποιήθηκε στο Γιοχάνεσμπουργκ της Νότιας Αφρικής από τις 22 έως τις 24 Αυγούστου 2023 και υπό την προεδρία της Νότιας Αφρικής.
Με τους ηγέτες 54 αφρικανικών εθνών να παρευρίσκονται, αυτή ήταν η μεγαλύτερη συνάντηση των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων του Παγκόσμιου Νότου τα τελευταία χρόνια.
Οι συμμετέχοντες στη σύνοδο συμφώνησαν ότι η Αργεντινή, η Αίγυπτος, η Αιθιοπία, το Ιράν, η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θα ενταχθούν στην παγκόσμια πρωτοβουλία από την 1η Ιανουαρίου 2024.
Ένας νέος κατάλογος πιθανών μελών θα καταρτιστεί μέχρι την επόμενη σύνοδο κορυφής BRICS.

putin_brics.JPG
Η ώθηση για την επέκταση

Η ώθηση για την επέκταση καθοδηγήθηκε σε μεγάλο βαθμό από την Κίνα, αλλά είχε την υποστήριξη της Ρωσίας και της Νότιας Αφρικής. Η Ινδία ανησυχούσε ότι ένα μεγαλύτερο BRICS θα μετέτρεπε την ομάδα σε φερέφωνο της Κίνας, ενώ ανησυχίες εξέφρασε η Βραζιλία.
Η Σαουδική Αραβία και η Αίγυπτος δεν έχουν δηλώσει δημοσίως τη θέση τους σχετικά με την ενδεχόμενη ένταξή τους στις BRICS, αν και το Ριάντ έστειλε αντιπροσωπεία στη συνάντηση.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Νότιας Αφρικής, Naledi Pandor, δήλωσε στο Ubuntu Radio: «Έχουμε συμφωνήσει στο θέμα της επέκτασης», προσθέτοντας πως «έχουμε ένα έγγραφο που έχουμε υιοθετήσει το οποίο καθορίζει κατευθυντήριες γραμμές και αρχές, διαδικασίες για την εξέταση χωρών που επιθυμούν να γίνουν μέλη των BRICS... Αυτό είναι πολύ θετικό».
Η διεύρυνση των BRICS αποτέλεσε μία από τις κορυφαίες προτεραιότητες της συνόδου κορυφής του μπλοκ.
Ωστόσο, ο Pandor δεν έδωσε λεπτομέρειες σχετικά με τα κριτήρια για την εξέταση των υποψηφίων.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης