Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ευκαιρία ζωής ή φούσκα μεγατόνων η Τεχνητή Νοημοσύνη - Οι ομοιότητες με τις dot-com και ο ρόλος της Nvidia

Ευκαιρία ζωής ή φούσκα μεγατόνων η Τεχνητή Νοημοσύνη - Οι ομοιότητες με τις dot-com και ο ρόλος της Nvidia
Οι γίγαντες της Big Tech, Amazon και Alphabet σημείωσαν επίσης ότι οι GPU της Nvidia τροφοδοτούν ορισμένα έργα τεχνητής νοημοσύνης στις αντίστοιχες εταιρείες τους
Η μετοχή της Nvidia έφτασε σε νέα υψηλά όλων των εποχών στις 24 Αυγούστου 2023, μετά από άλλη μία δέσμη ισχυρών τριμηνιαίων κερδών, με τις αποδόσεις από την αρχή του έτους να φτάνουν στο 230%.
Αυτή η μετεωρική άνοδος, ωστόσο, δεν θα έχει ένα τέλος όπως αυτό που συνέβη στα παιχνίδια ανάπτυξης του δικτύου που έπεσαν μετά την τεχνολογική έκρηξη της δεκαετίας του 1990, σύμφωνα με ορισμένους στη Wall Street.
«Σήμερα, πιστεύουμε ότι υπάρχουν πολλά παραδείγματα εταιρειών που παράγουν απόδοση χρησιμοποιώντας γενετική τεχνητή νοημοσύνη μέσω βελτιώσεων προϊόντων, κερδών παραγωγικότητας ή οριστικών μειώσεων κόστους», έγραψε ο αναλυτής μετοχών της Jefferies, Mark Lipacis.
Αντίθετα, η δεκαετία του 1990 είδε εταιρείες να επενδύουν σε ένα Field of Dreams, δηλαδή της ελπίδας «να το χτίσουν και θα έρθουν», υποστήριξε ο Lipacis.
Σήμερα, η τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει πραγματικά τις προοπτικές των επιχειρήσεων.
«Η ζήτηση για την πλατφόρμα του κέντρου δεδομένων μας για τεχνητή νοημοσύνη είναι τεράστια και έχει ευρεία βάση σε βιομηχανίες και πελάτες», δήλωσε ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Nvidia, Jensen Huang.
"Η ορατότητα της ζήτησης μας επεκτείνεται μέχρι το επόμενο έτος.
Η προσφορά μας τα επόμενα πολλά τρίμηνα θα συνεχίσει να αυξάνεται, καθώς μειώνουμε τους χρόνους κύκλου και συνεργαζόμαστε με τους εταίρους εφοδιασμού μας για να προσθέσουμε χωρητικότητα."

Οι ομοιότητες με τις dot com

Στη δεκαετία του 1990, εταιρείες όπως η Cisco, η Oracle και η Intel είδαν τις τιμές των μετοχών τους να εκτινάσσονται καθώς η εκτίμηση αυξανόταν γύρω από τις προοπτικές για τους κατασκευαστές chip.
Οι New York Times αποκάλεσαν ακόμη και τη Cisco "καμπανάκι" για το χρηματιστήριο το 2000.
Αλλά λιγότερο από ένα χρόνο αργότερα, η εταιρεία ανέφερε μια μακροοικονομική επιβράδυνση καθώς μείωσε τις θέσεις εργασίας και τα κέρδη οδήγησαν σε απώλειες.
Ο Thomas Russell, τότε αναπληρωτής καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Σάντα Κλάρα, είπε στους Times το 2001 ότι η επιβράδυνση στη Cisco ήταν μια «κλήση αφύπνισης» για τη βιομηχανία ημιαγωγών, σημειώνοντας τους ρόλους που έπαιξε η Cisco στην οικονομία που προωθούσε δεν είχε άλλαξε.
Και οι τρεις μετοχές θα υποχωρούσαν περίπου 80% καθώς έσκασε η φούσκα dot-com.
Τον Ιούλιο, ο επικεφαλής επενδύσεων της BlackRock για παγκόσμιες θεμελιώδεις μετοχές, Tony DeSpirito, περιέγραψε τη ζήτηση ως «πραγματική» σε ένα συνέδριο και είπε ότι η αύξηση των κερδών από την τεχνητή νοημοσύνη «μόλις έρχεται».
Οι δείκτες ότι η ζήτηση υπερβαίνει την προσφορά της Nvidia αφθονούν στις εκτιμήσεις κερδών αυτό το τρίμηνο.

Οι big techs

Κατά τη διάρκεια πρόσφατων ανακοινώσεων κερδών, οι γίγαντες της Big Tech, Amazon και Alphabet σημείωσαν επίσης ότι οι GPU της Nvidia τροφοδοτούν ορισμένα έργα τεχνητής νοημοσύνης στις αντίστοιχες εταιρείες τους.
Η Meta είπε ότι η γενετική τεχνητή νοημοσύνη κρατά τους χρήστες στην εφαρμογή περισσότερο και οδηγεί σε πρόσθετα έσοδα.
«Αν και αναγνωρίζουμε τον αναδυόμενο ανταγωνισμό από τους μεγάλους παρόχους υπηρεσιών cloud καθώς και άλλους προμηθευτές ημιαγωγών εμπόρων», έγραψε ο διευθύνων σύμβουλος της Goldman Sachs, Toshiya Hari, «αναμένουμε από τη Nvidia να διατηρήσει την κατάστασή της ως το πρότυπο της βιομηχανίας της επιταχυνόμενης πληροφορικής για το άμεσο μέλλον, δεδομένης της ανταγωνιστικής της θέσης και της επείγουσας ανάγκης με την οποία οι πελάτες αναπτύσσουν όλο και πιο περίπλοκα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης."
Ο Huang εκτιμά ότι υπάρχουν κέντρα δεδομένων αξίας περίπου 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων που είναι εγκατεστημένα στο cloud και στα συστήματα εταιρικού λογισμικού.
Η κεφαλαιουχική δαπάνη σε αυτούς τους κλάδους μετατοπίζεται στην ανάπτυξη ικανοτήτων ταχείας υπολογιστικής και παραγωγής τεχνητής νοημοσύνης, είπε, αλλά αυτή η δαπάνη είναι περίπου 250 δισεκατομμύρια δολάρια, υποδεικνύοντας ότι η μετάβαση απέχει πολύ από το να έχει τελειώσει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης