Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Σαουδική Αραβία «χαλά» τα σχέδια των ΗΠΑ: Εξετάζει κινεζική προσφορά για κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου

Η Σαουδική Αραβία «χαλά» τα σχέδια των ΗΠΑ: Εξετάζει κινεζική προσφορά για κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου
O πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας είναι έτοιμος να κλείσει συμφωνία με την Κίνα αν οι διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ αποτύχουν
Σχετικά Άρθρα
Η Σαουδική Αραβία φέρεται να μελετά προσφορά από εταιρεία της Κίνας για την κατασκευή πυρηνικού ηλεκτροπαραγωγικού εργοστασίου στο βασίλειο, κάτι που θα μπορούσε να εκτροχιάσει αμερικανικούς σχεδιασμούς.
Σύμφωνα δημοσίευμα της Wall Street Journal, κρατική China National Nuclear Corp (CNNC) έχει υποβάλει προσφορά για την κατασκευή του εργοστασίου στην ανατολική επαρχία της Σαουδικής Αραβίας, κοντά στα σύνορα με το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Η CNNC, τα υπουργεία Εξωτερικών της Κίνας και της Σαουδικής Αραβίας δεν απάντησαν αμέσως όταν το πρακτορείο ειδήσεων Reuters τους ζήτησε να σχολιάσουν το δημοσίευμα.
Το Ριάντ είχε επιδιώξει στο παρελθόν να συνεργαστεί με τις ΗΠΑ για να ξεκινήσει πυρηνικό πρόγραμμα στο έδαφός της, σχέδιο που ενδέχεται να εγγραφεί στη διαδικασία εξομάλυνσης των σχέσεων του βασιλείου με το Ισραήλ. Αξιωματούχοι των ΗΠΑ έχουν δηλώσει στο παρελθόν πως θα συμφωνούσαν στη μεταφορά τεχνολογίας στη Σαουδική Αραβία μόνο εάν υπήρχαν ρήτρες που θα απέτρεπαν τον εμπλουτισμό ουρανίου και την επεξεργασία πλουτωνίου παραγόμενου στους αντιδραστήρες. Πρόκειται για δυο δυνητικούς δρόμους για την κατασκευή πυρηνικών όπλων.

Οι συνομιλίες με ΗΠΑ

Σαουδάραβες αξιωματούχοι αναγνώρισαν πως το ότι συζητούν με την Κίνα εν μέρει αποτελούν τρόπο να ωθήσουν την κυβέρνηση του Joe Biden να συμβιβαστεί ως προς τις αυστηρές απαιτήσεις τους για τη μη διάδοση (σ.σ. των πυρηνικών όπλων), κατά την WSJ.
Σύμφωνα με τις πηγές της εφημερίδας, το Ριάντ θα προτιμούσε να προσλάβει τη νοτιοκορεατική κρατική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας, την Korea Electric Power, για την κατασκευή των αντιδραστήρων του εργοστασίου και να αξιοποιήσει την επιχειρησιακή τεχνογνωσία των ΗΠΑ, αλλά χωρίς να δεχτεί τους ελέγχους για την αποτροπή της διάδοσης που θέτει γενικά η Ουάσιγκτον.
Η WSJ προσθέτει πως οι πηγές της τόνισαν ότι ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας είναι έτοιμος να κλείσει συμφωνία με την Κίνα αν οι διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ αποτύχουν.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας ανέφερε πως η χώρα μπορεί κάλλιστα να συνεργαστεί στο πεδίο της πυρηνικής ενέργειας για πολιτικούς σκοπούς με τη Σαουδική Αραβία τηρώντας τους διεθνείς κανόνες, πάντα σύμφωνα με την WSJ.

Οι σχέσεις Σαουδικής Αραβίας και Κίνας

Η σχέση της Σαουδικής Αραβίας και της Κίνας έγινε πιο στενή τον τελευταίο χρόνο. Τον Μάρτιο, το Πεκίνο μεσολάβησε για να κλειστεί συμφωνία με το Ιράν για την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων των δυο περιφερειακών δυνάμεων.
Ο υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ προβάλλει ένσταση στην ιδέα η Σαουδική Αραβία να αποκτήσει πυρηνικό πρόγραμμα στο πλαίσιο της προσπάθειας της Ουάσιγκτον για την εξομάλυνση των σχέσεων του βασιλείου και του εβραϊκού κράτους.
Η κυβέρνηση του Ισραήλ λέει πως αναμένει να της ζητηθεί η γνώμη από τις ΗΠΑ προτού κλειστεί οποιαδήποτε συμφωνία ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και το Ριάντ που θα επηρεάσει την ισραηλινή εθνική ασφάλεια.
Το Ισραήλ δεν έχει υπογράψει την συνθήκη μη διάδοσης των πυρηνικών όπλων και δεν έχει ηλεκτροπαραγωγικά πυρηνικά εργοστάσια, πάντως θεωρείται γενικά βέβαιο πως διαθέτει πυρηνικό οπλοστάσιο (σ.σ. κατά την πιο πρόσφατη έκθεση του SIPRI, έχει κάπου 90 πυρηνικές κεφαλές).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης