Τελευταία Νέα
Διεθνή

Λετονία: Η Evika Silina έλαβε εντολή σχηματισμού νέας κυβέρνησης

Λετονία: Η Evika Silina έλαβε εντολή σχηματισμού νέας κυβέρνησης
Ο απερχόμενος πρωθυπουργός ανακοίνωσε στα μέσα Αυγούστου ότι παραιτείται από τη θέση του, επικαλούμενος την "έλλειψη δυναμικής" στους κόλπους του κυβερνητικού συνασπισμού
Η υπουργός Πολιτικής Προστασίας της Λετονίας Evika Silina έλαβε σήμερα από τον πρόεδρο της χώρας την εντολή σχηματισμού νέας κυβέρνησης, μετά την αιφνιδιαστική παραίτηση του Karins τον Αύγουστο.
Ο απερχόμενος πρωθυπουργός ανακοίνωσε στα μέσα Αυγούστου ότι παραιτείται από τη θέση του, επικαλούμενος την "έλλειψη δυναμικής" στους κόλπους του κυβερνητικού συνασπισμού.
Οι προηγούμενες βουλευτικές εκλογές στη Λετονία, χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διεξήχθησαν τον Οκτώβριο του 2022.
Η 48χρονη Evika Silina είναι μέλος του κεντρώου κόμματος Νέα Ενότητα.
Ο επικεφαλής της κυβέρνησης και οι απερχόμενοι υπουργοί θα συνεχίσουν να εργάζονται έως ότου το νέο υπουργικό συμβούλιο λάβει την έγκριση του κοινοβουλίου.
"Οι συζητήσεις (του συνασπισμού) θα πρέπει να είναι σύντομες και συνοπτικές", δήλωσε η Σίλινια κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον πρόεδρο.
Ο νυν τρικομματικός συνασπισμός που μπορεί να έχει μια νέα θητεία, συγκροτείται από τη Νέα Ενότητα, την Ενωμένη Λίστα των κεντρώων, περιφερειακών και πράσινων κομμάτων και την Εθνική Συμμαχία της κεντροδεξιάς. Διαθέτει 53 ψήφους στο κοινοβούλιο.
Μια άλλη επιλογή είναι να συνεργαστεί η Νέα Ενότητα με την Ένωση των Πρασίνων και των Χωρικών, που αντιπροσωπεύει τους ψηφοφόρους αγροτικών περιοχών, καθώς και με τους Προοδευτικούς (αριστερά), αλλά ο συνασπισμός αυτός δεν θα διαθέτει παρά 52 ψήφους στο κοινοβούλιο.
Πριν αποχωρήσει από τα καθήκοντά του, ο απερχόμενος πρωθυπουργός προσπάθησε να διευρύνει τον συνασπισμό του με τους Προοδευτικούς, αλλά την πρωτοβουλία αυτή εμπόδισε η Εθνική Συμμαχία.
Ο πρόεδρος Ρίνκεβιτς δήλωσε την Τετάρτη ότι "δεν είναι αφελής" όσον αφορά τη δυνατότητα σχηματισμού ενός μεγάλου συνασπισμού πέντε κομμάτων ώστε να υποστηριχθεί η Σίλινια, ωστόσο υπάρχουν αρκετοί πιθανοί συνδυασμοί τριών ή τεσσάρων κομμάτων, ιδίως με τη συμμετοχή των Πρασίνων.
Με πτυχίο Νομικής και ένα μεταπτυχιακό, η Σίλινια εξελέγη βουλευτής τον περασμένο Οκτώβριο και διορίστηκε υπουργός Πολιτικής Προστασίας.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης