Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι ΗΠΑ «κατέκαψαν» 10 δισ. δολάρια σε εξοπλισμό στην αντεπίθεση της Ουκρανίας – Αφανίστηκαν... εν ριπή οφθαλμού τα Bradley

Οι ΗΠΑ «κατέκαψαν» 10 δισ. δολάρια σε εξοπλισμό στην αντεπίθεση της Ουκρανίας –  Αφανίστηκαν... εν ριπή οφθαλμού τα Bradley
Πραγματική πανωλεθρία για τα αμερικανικά οχήματα μάχης Bradley στην ουκρανική αντεπίθεση - Έχουν καταστραφεί τουλάχιστον 23 και άλλα 21 έχουν υποστεί ζημιές
Σχετικά Άρθρα
Η Ουκρανία λέγεται ότι έχασε όπλα αξίας σχεδόν 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων που προμήθευσαν οι ΗΠΑ στην αντεπίθεσή της κατά της Ρωσίας.
Αυτή η εκτίμηση βασίζεται σε δημοσίευμα των New York Times, που υπολόγισε ότι περίπου το 20% των όπλων που προμήθευσε η Δύση καταστράφηκε από τη Ρωσία τις δύο πρώτες εβδομάδες της ουκρανικής αντεπίθεσης.
Από τότε που η Ρωσία ξεκίνησε στρατιωτικές επιχειρήσεις στις αρχές του 2022 κατά της Ουκρανίας για την κίνησή της να ευθυγραμμιστεί με το ΝΑΤΟ, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν παράσχει στο Κίεβο περισσότερα από 47 δισεκατομμύρια δολάρια σε στρατιωτική βοήθεια.
Αυτή η βοήθεια εκτιμήθηκε ότι θα βοηθούσε τις ουκρανικές δυνάμεις να συγκρατήσουν τη ρωσική προέλαση, αλλά όχι αρκετή για να επιτύχει τον στόχο του Κιέβου να ανακαταλάβει όλο το ουκρανικό έδαφος.
«Και αυτό το αίτημα από τον Λευκό Οίκο για επιπλέον χρηματοδότηση 13 δισεκατομμυρίων δολαρίων για στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία αποτελεί αναγνώριση ότι η βοήθεια θα πρέπει να συνεχιστεί για το άμεσο μέλλον», ανέφερε το δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας.

Ισχυρά και ακριβά όπλα αλλά...

Αυτή η στρατιωτική βοήθεια από τις ΗΠΑ περιλαμβάνει «τα πιο ισχυρά και ακριβά» όπλα και οχήματα των αμερικανικών αποθεμάτων, συμπεριλαμβανομένων των αρμάτων μάχης M1 Abrams, των συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας Patriot και των εκτοξευτών πυραύλων HIMARS.
Αυτή η βοήθεια δεν μοιάζει με τις προμήθειες κατά τους πρώτους μήνες του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας, όταν οι φόβοι κλιμάκωσης είχαν περιορίσει τον τύπο του εξοπλισμού που παρεχόταν.
«Το ατυχές γεγονός για τους Ουκρανούς και τους ξένους υποστηρικτές τους είναι ότι πολλά από αυτά τα συστήματα έχουν ήδη καταστραφεί», εκτιμά το ρεπορτάζ του Messenger News.
Το μεγάλο ποσοστό απώλειας ξένου στρατιωτικού εξοπλισμού ανάγκασε τους Ουκρανούς να τροποποιήσουν την τακτική τους.
Αλλά οι απώλειες θα μπορούσαν μόνο να «πιέσουν» την ικανότητα του δυτικού κόσμου να συνεχίσει με προμήθειες όπλων για τις πολεμικές προσπάθειες της Ουκρανίας.

Αφανίστηκαν τα Bradley

Υπολογίζεται ότι, έχουν καταστραφεί τουλάχιστον 23 οχήματα μάχης Bradley.
Επίσης άλλα 21 έχουν υποστεί ζημιές και πέντε έχουν εγκαταλειφθεί.
Αυτό δείχνει ότι το Bradley που προμήθευσαν οι ΗΠΑ ήταν το οπλικό σύστημα που δέχτηκε τα χειρότερα χτυπήματα.
Αρκετοί Ουκρανοί στρατιώτες, ωστόσο, διαβεβαιώνουν ότι τα Bradley έχουν σώσει τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της αντεπίθεσης.
Τα τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς στρατευμάτων διαθέτουν βαριά πυροβόλα όπλα και συστήματα αντιαρματικών πυραύλων.
Από τα τέλη Ιουλίου, οι ΗΠΑ λέγεται ότι έχουν παραδώσει περίπου τα μισά από τα 190 Bradley που είχαν υποσχεθεί σε επιχειρησιακές μονάδες στην Ουκρανία.
Υπολογίζεται επίσης ότι περισσότερα από 60 από τα θωρακισμένα οχήματα μάχης M113, 57 οχήματα Maxxpro ανθεκτικά στις νάρκες και άλλα 100 Humvee έχουν επίσης καταστραφεί ή χαθεί.
«Η αξία όλου αυτού του κατεστραμμένου εξοπλισμού ανέρχεται πιθανότατα σε εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια», όπως έχει υπολογιστεί,  αναφέρουν οι Eurasian Times. 
bradley_b.JPG

Αναμενόμενες οι απώλειες των Ουκρανών

Αυτές οι απώλειες δεν πρέπει να εκπλήσσουν, όπως είπε ο Mark Cancian, συνταγματάρχης του Σώματος Πεζοναυτών και ανώτερος σύμβουλος στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών, στο Messenger: «Οι απώλειες είναι πιθανώς περίπου ό,τι αναμενόταν.
Αυτό που προσπαθεί να κάνει η Ουκρανία είναι πολύ δύσκολο, να ξεπεράσει μια καλά προετοιμασμένη άμυνα.
Αυτό προκαλεί πάντα υψηλές απώλειες, τόσο σε προσωπικό όσο και σε εξοπλισμό.
Το απογοητευτικό είναι ότι οι Ουκρανοί δεν έχουν περάσει ακόμα αυτές τις ρωσικές άμυνες και ήδη φαίνεται να τελειώνουν», είπε ο Cancian.

Υψηλό ποσοστό καταστροφής του εξοπλισμού

Το υψηλό ποσοστό καταστροφής του αμερικανικού εξοπλισμού προήλθε από τις βαριά οχυρωμένες ρωσικές αμυντικές θέσεις, συμπεριλαμβανομένων τεράστιων ναρκοπεδίων.
Και σε αντίθεση με τις πρώτες μέρες του πολέμου, οι τακτικές της Ρωσίας έχουν γίνει επίσης πιο καινοτόμες και αποτελεσματικές.
Οι Ρώσοι χρησιμοποίησαν επιθετικά ελικόπτερα KA-52 «Alligator» για να χτυπήσουν τα οχήματα και τα τανκς της Ουκρανίας.
Οι απώλειες ανάγκασαν την Ουκρανία να επιβραδύνει.
Ενώ τα δυτικά κράτη συζητούν εάν θα στείλουν περισσότερα όπλα, ιδιαίτερα άρματα μάχης και μαχητικά αεροσκάφη όπως το F-16, στην Ουκρανία, η εστίαση στην προμήθεια εξελιγμένων όπλων του ΝΑΤΟ οδήγησε μόνο σε «μη ρεαλιστικές προσδοκίες» για το πόσο οπλισμένοι είναι τώρα οι Ουκρανοί.
bradly_loses.JPG

Μη ρεαλιστικές οι προσδοκίες των Δυτικών


«Υπήρχε μια αίσθηση «τεχνολογικής αισιοδοξίας», ακριβώς επειδή οι Ουκρανοί στρατιώτες ήταν τόσο καλοί στην εκπαίδευση με δυτικό εξοπλισμό, και υπήρχε η αίσθηση ότι θα μπορούσαν να το μεταφράσουν σε τακτική επιτυχία» δήλωσε ο Franz-Stefan Gady, αμυντικός αναλυτής στο Κέντρο για μια Νέα Αμερικανική Ασφάλεια που έχει πραγματοποιήσει πολλά ταξίδια μελέτης στο μέτωπο στην Ουκρανία, σύμφωνα με το The Messenger.
«Μερικοί παρατηρητές υπερεκτίμησαν την ικανότητα των ουκρανικών δυνάμεων να αποκτήσουν τακτική επάρκεια με αυτές τις πλατφόρμες και να αποκτήσουν την ικανότητα να τις χρησιμοποιούν με συνδυασμένο τρόπο όπλων», σημείωσε.
Οι απώλειες βαρέως εξοπλισμού τις πρώτες εβδομάδες της επίθεσης ανάγκασαν τους Ουκρανούς να αλλάξουν τακτική, εστιάζοντας λιγότερο στις επιθέσεις από οχήματα στις ρωσικές θέσεις και περισσότερο στην καταστροφή της ρωσικής άμυνας με βαριά πυρά πυροβολικού από απόσταση, ανέφερε.
Τα άρματα μάχης της Ουκρανίας, τα οποία πολλοί περίμεναν ότι θα χρησιμοποιηθούν για να ηγηθούν επιθέσεων στις ρωσικές γραμμές, χρησιμοποιούνται τώρα κυρίως για την παροχή υποστήριξης πυρός μεγάλης εμβέλειας.
Αυτές οι τακτικές είχαν κάποια επιτυχία στη μείωση των απωλειών εξοπλισμού, ανέφερε το δημοσίευμα και εκτιμά ότι το ποσοστό απώλειας μειώθηκε από 20% σε 10% μετά τις δύο πρώτες εβδομάδες της αντεπίθεσης, σύμφωνα με τους New York Times.

Αγωνιωδώς αργή η αντεπίθεση - Σκοτώνονται τώρα περισσότεροι Ουκρανοί

Αλλά αυτή η μορφή μάχης είναι αγωνιωδώς αργή, με την πρόοδο στην περιοχή να μετριέται σε μέτρα και όχι σε χιλιόμετρα.
Και ενώ μειώνει τις απώλειες βαρέων και ακριβών συστημάτων μάχης, είναι πιο εξαντλητικό όσον αφορά τα πυρομαχικά.
Ο ρυθμός με τον οποίο η Ουκρανία ξόδευε συμβατικά πυρομαχικά πυροβολικού - πολύ πάνω από τον αριθμό που παρήγαγαν οι δυτικές χώρες, ακόμη και μετά από μια σημαντική βιομηχανική αύξηση - ώθησε τις ΗΠΑ να λάβουν την αμφιλεγόμενη απόφαση τον περασμένο μήνα να στείλουν πυρομαχικά διασποράς στην Ουκρανία, ανέφεραν οι EurAsian Times.
Εν τω μεταξύ, η ανικανότητα να επιτευχθεί μια σημαντική νίκη με οπλισμό σημαίνει επίσης έναν πολύ μεγαλύτερο πόλεμο, με πολλούς περισσότερους Ουκρανούς να πεθαίνουν στο μέτωπο.
Η αργή πρόοδος της ουκρανικής αντεπίθεσης που ήλπιζαν τα δυτικά κράτη, σήμαινε ότι είναι πλέον πιο δύσκολο να μετρηθεί η πρόοδος της μάχης φθοράς που συνέβαινε τώρα.
Τα δυτικά κράτη πρέπει επίσης να αποδεχτούν ότι τέτοια όπλα που προμηθεύει η Ουκρανία δεν θα διαρκέσουν πολύ στο πεδίο της μάχης ενάντια στη ρωσική επίθεση.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης