Τελευταία Νέα
Διεθνή

Θρίλερ με τον θάνατο του Prigozhin: Δεν μπορεί να αναγνωριστεί το πτώμα του - ΗΠΑ: Το αεροσκάφος κατερρίφθη από πύραυλο

Θρίλερ με τον θάνατο του Prigozhin: Δεν μπορεί να αναγνωριστεί το πτώμα του - ΗΠΑ: Το αεροσκάφος κατερρίφθη από πύραυλο
Τα πτώματα έχουν παραμορφωθεί σε τόσο μεγάλο βαθμό που καθίσταται αδύνατη η αναγνώρισή τους, λένε οι αρμόδιες αρχές - Βρισκόταν τελικά στο αεροσκάφος ο αρχηγός των Wagner;
Σχετικά Άρθρα
(upd 2) Θρίλερ με τον θάνατο του αρχηγού των Wagner Yevgeny Prigozhin, ο οποίος φέρεται να σκοτώθηκε κατά τη συντριβή του αεροσκάφους του ομίλου του, κοντά στη Μόσχα την Τετάρτη (23/8/2023).
Οι σοροί του Prigozhin και των άλλων θυμάτων της αεροπορικής συντριβής είναι αδύνατον να αναγνωριστούν, καθώς έχουν παραμορφωθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό.
Ειδικοί προσανατολίζονται στο να αποδείξουν με «έμμεσα στοιχεία», ότι ο αρχηγός των Wagner βρισκόταν στο αεροσκάφος.
Πρόκειται για μία εξέλιξη, που δίνει λαβή...σε υπόνοιες ότι τελικά ο αρχηγός των Wagner να μην επέβαινε στο μοιραίο αεροσκάφος.
Η σορός, που φέρεται να ανήκει στον επιχειρηματία Yevgeny Prigozhin, παραδόθηκε στο Περιφερειακό Γραφείο Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας του Tver, όπου κατέπεσε το αεροσκάφος.

Έρευνα για βόμβα

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι το αεροσκάφος συνετρίβη λόγω έκρηξης.
Εικάζεται ότι τη συντριβή του αεροσκάφους την προκάλεσε βόμβα που είχε τοποθετηθεί στο χώρο του συστήματος προσγείωσης.
Πιστεύεται ότι η βόμβα ήταν στον χώρο ταχυτήτων όπου σημειώθηκε η έκρηξη κατά τη διάρκεια της πτήσης.
Η έκρηξη προκάλεσε την αποκόλληση ενός φτερού του αεροσκάφους, εξέλιξη που επέφερε τη συντριβή.
Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αερομεταφορών, μεταξύ των επιβατών ήταν ο Yevgeny Prigozhin, ο υπαρχηγός των Wagner Dmitry Utkin, καθώς και οι Nikolai Matuseev, Valery Chekalov, Alexander Totmin, Evgeny Makaryan και Sergey Propustin.
Κανένα από τα πτώματα των θυμάτων δεν έχει αναγνωριστεί μέχρι στιγμής.
Το βιολογικό υλικό των θυμάτων εστάλη στη Μόσχα για εξέταση DNA, ανέφερε το κανάλι Baza στο Telegram επικαλούμενο πηγές.

O Zelensky αρνείται κάθε σχέση

Ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky δήλωσε ότι το Κίεβο δεν είχε καμία σχέση με το αεροπορικό δυστύχημα του Prigozhin.
«Δεν έχουμε καμία σχέση με αυτό.
Όλοι ξέρουν ποιος το έκανε», είπε Zelensky, υπονοώντας εμμέσως πλην σαφώς τη ρωσική ηγεσία.

Ανακρίσεις - Το αεροσκάφος ήταν 10 μέρες στο υπόστεγο

Πριν από την τελευταία πτήση, το αεροσκάφος του Prigozhin βρισκόταν στο υπόστεγο για επισκευές επί δέκα ημέρες.
Οι ερευνητές ανακρίνουν όλους όσους είχαν πρόσβαση στο υπόστεγο, ανέφερε το κανάλι 112 Telegram.
Οι ειδικές υπηρεσίες απέκλεισαν το παρκινγκ του αεροσκάφους στο αεροδρόμιο Sheremetyevo, από όπου αναχώρησε.
Συγκεκριμένα, ανακρίνουν τον πιλότο Artem Stepanov, στον οποίο είχαν επιβληθεί κυρώσεις από τις ΗΠΑ λόγω της υποτιθέμενης συνεργασίας του με τον Prigozhin.
prigozhin_a.jpg
prigozhin_b.jpg
Στον σημαντικότερο Ρώσο ανακριτή η υπόθεση


Η υπόθεση της συντριβής του αεροσκάφους Embraer του Prigozhin ανατέθηκε στον ανακριτή Ivan Sibula.
Είχε διερευνήσει τη συντριβή του αεροσκάφους το 2014 στο αεροδρόμιο Vnukovo της Μόσχας, όπου σκοτώθηκε ο διευθύνων σύμβουλος της Total, Christophe de Margerie, καθώς και το δυστύχημα SSJ100 στο Sheremetyevo, όταν έχασαν τη ζωή τους 41 άτομα.
Η υπόθεση της αεροπορικής συντριβής του ιδρυτή των Wagner Yevgeny Prigozhin ανατέθηκε στον Ivan Sibula, ερευνητή του κύριου τμήματος για τη διερεύνηση ιδιαίτερα σημαντικών υποθέσεων της Ερευνητικής Επιτροπής, δήλωσε πηγή προσκείμενη στην Ερευνητική Επιτροπή.
Ο Ivan Sibula ερεύνησε υποθέσεις μεγάλων και σημαντικών αεροπορικών δυστυχημάτων, συμπεριλαμβανομένου εκείνου του 2014 στο αεροδρόμιο Vnukovo όπου σκοτώθηκε ο επικεφαλής της γαλλικής εταιρείας πετρελαίου Total, Christophe de Margerie.
Το βράδυ της 23ης Αυγούστου, το επιχειρηματικό τζετ Embraer Legacy του Yevgeny Prigozhin κατευθυνόταν από τη Μόσχα στην Αγία Πετρούπολη.
Συνετρίβη κοντά στο χωριό Kuzhenkino στην περιοχή Bologovsky στα βορειοδυτικά της περιοχής Tver στην Κεντρική Ρωσία.
Σύμφωνα με το υπουργείο Εκτάκτων Καταστάσεων, στο πλοίο επέβαιναν δέκα άτομα, μεταξύ των οποίων τρία μέλη του πληρώματος.
Όλοι σκοτώθηκαν στη συντριβή.

Al Jazeera: Βρέθηκε το κινητό του Prigozhin

Σχηματίστηκε ποινική δικογραφία για παράβαση των κανόνων οδικής ασφάλειας και λειτουργίας αεροπορικών μεταφορών.
Το τηλεοπτικό κανάλι Al Jazeera ανέφερε επικαλούμενο πηγή στο PMC Wagner ότι το τηλέφωνο του Prigozhin βρέθηκε στο σημείο της συντριβής.
Ένα τμήμα της ουράς του αεροσκάφους του Prigozhin βρέθηκε τρεισήμισι χιλιόμετρα από το σημείο της συντριβής, ανέφερε το RIA Novosti.

ΗΠΑ: Κατερρίφθη από πύραυλο το αεροσκάφος

Οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι πιθανότατα ένας πύραυλος εδάφους– αέρος, που εκτοξεύτηκε από το ρωσικό έδαφος, κατέρριψε το αεροσκάφος στο οποίο πιθανολογείται ότι επέβαινε ο επικεφαλής της ρωσικής εταιρίας μισθοφόρων Yevgeny Prigozhin, δήλωσαν δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.
Οι δύο αξιωματούχοι οι οποίοι μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας λόγω της ευαισθησίας του θέματος, τόνισαν ότι οι πληροφορίες ήταν ακόμη προκαταρκτικές και υπό εξέταση.
Η ρωσική υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας ανακοίνωσε ότι ο Prigozhin και το δεξί του χέρι Dmitry Utkin ήταν μεταξύ των συνολικά δέκα επιβαινόντων στο ιδιωτικό αεροσκάφος που συνετρίβη στις 23/8/2023 βόρεια της Μόσχας, χωρίς να υπάρχουν επιζήσαντες.

Το χρονικό της τραγωδίας


Το ιδιωτικό επιχειρηματικό αεροσκάφος Embraer Legacy ιδιοκτησίας εταιρίας του Prigozhin που εκτελούσε την πτήση Μόσχα – Αγία Πετρούπολη συνετρίβη στην περιοχή Tver την Τετάρτη 23/8/2023 στις 18:11 τοπική ώρα...
Η πτώση του αεροπλάνου σύμφωνα με πηγές των Wagner ήταν αποτέλεσμα χτυπήματος από ρωσικό σύστημα αεράμυνας (δύο πύραυλοι S-300), οι κάτοικοι ανέφεραν πριν την πτώση 2 εκρήξεις, οι ίδιοι οι Wagner επιμένουν ότι το χτύπημα ήταν προσχεδιασμένο.
Ωστόσο πηγές στην ρωσική διοίκηση διαψεύδουν κατηγορηματικά στρατιωτικό χτύπημα και κάνουν λόγο για τεχνικό πρόβλημα στο αεροσκάφος.
Η ρωσική αεροπορική αρχή θα διερευνήσει τη συντριβή:
Το αεροπλάνο ανήκε στην MNT-Aero LLC, η οποία ειδικεύεται στις μεταφορές επιχειρήσεων.
Το αεροπλάνο Embraer, το οποίο συνετρίβη στην περιοχή Tver, κέρδισε και έχασε ύψος πολλές φορές σε σύντομο χρονικό διάστημα πριν αρχίσει να πέφτει.
Αυτό αναφέρεται στην έκθεση της υπηρεσίας Flightradar.
Σύμφωνα με αυτήν την αναφορά, το αεροπλάνο βρισκόταν σε ύψος περίπου 8,5 χιλιομέτρων μέχρι τις 18:19 ώρα Μόσχας, στη συνέχεια η κατακόρυφη ταχύτητά του έπεσε απότομα, έχασε ύψος.
Μετά από αυτό, το αεροσκάφος έφτασε σε μέγιστο ύψος περίπου 9,15 χλμ και στη συνέχεια έπεσε στα 8,4χλμ.
Στη συνέχεια σταθεροποιήθηκε στο ύψος γύρω στα 8,9 χλμ, μετά από το οποίο άρχισε να πέφτει απότομα.
Το Flightradar έλαβε τα τελευταία δεδομένα όταν το αεροπλάνο βρισκόταν σε ύψος περίπου 6 χιλιομέτρων.
Όλες αυτές οι αλλαγές έγιναν σε 32 δευτερόλεπτα.

diamelismenos_1.png
Η οπερετική ανταρσία και η συμφωνία με τον Putin

Ο 62χρονος ηγέτης των Wagner κάποτε στενός έμπιστος συνεργάτης του Ρώσου προέδρου Vladimir Putin καθοδήγησε μία οπερετική ανταρσία κατά της ρωσικής κυβέρνησης στα τέλη Ιουνίου, αφού νωρίτερα επί μήνες επέκρινε έντονα τα κορυφαία στελέχη της στρατιωτικής ηγεσίας της Ρωσίας.
Ο στρατιωτικός όμιλος που ίδρυσε, οι Wagner είναι γνωστοί για τη μαχητικότητα και την αποτελεσματικότητά τους.
Πρωτοστάτησαν σε μια σειρά από μάχες για τη Ρωσία στο ουκρανικό μέτωπο με κορυφαίες αυτές που διεξήχθησαν στο Bakhmut.
Μετά την ανταρσία συνήφθη μία συμφωνία μεταξύ Putin – Prigozhin, που προέβλεπε τη μετεγκατάσταση των Wagner στη Λευκορωσία, με τον ίδιο τον Prigozhin να δεσμεύεται να εγκαταλείψει οριστικά τη Ρωσία.

1_326.JPG

2_241.JPG
Ήταν απομονωμένος

Tα στοιχεία υποδεικνύουν ότι η ανταρσία ήταν ένα ξέσπασμα Prigozhin που αισθάνθηκε υπαρξιακή ανησυχία και απογοήτευση.
 Ότι δηλαγή ξαφνικά αντιμετώπισε τον ρωσικό στρατό ως ανταγωνιστή.
Ενώ απειλούσε το ρωσικό κατεστημένο με νέο πρόεδρο ξαφνικά την προώθησή του στη Μόσχα και εγκατέλειψε το Rostov, όπου οι μαχητές είχαν στήσει την «επαναστατική» τους βάση.
Μέσα σε λίγες ώρες και ενώ ο κόσμος παρακολουθούσε συγκλονισμένος τις εξελίξεις, ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Alexander Lukashenko μεσολάβησε, η Ρωσία προσέφερε το ακαταδίωκτο στους Wagner και ξαφνικά όλα τελείωσαν αναίμακτα και ειρηνικά.
Ένα πραξικόπημα για να επιτύχει, χρειάζεται υποστήριξη, αλλά η ρωσική ηγεσία εξακολουθεί να έχει τον Putin
Η Velina Tchakarova, ειδικός επί των ρωσικών θεμάτων πολύ εύστοχα παρατήρησε ότι ένα πραγματικό πραξικόπημα δεν είναι δυνατό χωρίς βασικές πολιτικές προσωπικότητες εντός της ρωσικής κυβέρνησης και τους στενότερους συμμάχους του Ρώσου προέδρου Vladimir Putin.
«Ένα πραγματικό πραξικόπημα θα πρέπει να εκδηλωνόταν στη Μόσχα εάν ο Prigozhin επεδίωκε πραγματικά να υπερκεράσει την κεντρική διοίκηση και να αποκτήσει έλεγχο στο Κρεμλίνο.
Και δεν μπορεί να μπει στη Μόσχα χωρίς ένα πραξικόπημα, που να ενσωματώνει αξιωματούχους του στενού κύκλου του Putin» είπε η Tchakarova.
Ο «εσωτερικός κύκλος» περιλαμβάνει τον πρωθυπουργό Mikhail Mishtushin, τον αναπληρωτή πρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας Dmitry Medvedev, τον γραμματέα του Συμβουλίου Ασφαλείας Nikolai Patrushev και τον επικεφαλής της Δημοκρατίας της Τσετσενίας Ramzan Kadyrov.
Δεν έχουν υπάρξει αναφορές ότι κανείς από τους αυτούς τους αξιωματούχους διαφώνησαν με τον Putin.
Το επεισόδιο επίσης δεν έπληξε την επιρροή της Ρωσίας διεθνώς.
Για παράδειγμα, καθώς εξελισσόταν η εξέγερση των Wagner, o Putin μίλησε στο τηλέφωνο με τους ηγέτες της Λευκορωσίας, του Καζακστάν και του Ουζμπεκιστάν και «ενημέρωσε τους ομολόγους του για την κατάσταση».
Ο Putin μίλησε επίσης με τον Τούρκο πρόεδρο Recep Tayyip Erdogan, ο οποίος προσέφερε πλήρη υποστήριξη στον Ρώσο ηγέτη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης