Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ανένδοτο για τη «δολοφονία» του Prigozhin κήρυξαν οι Wagner – «Θα πάρουν το μάθημα τους αυτοί που το έκαναν»

Ανένδοτο για τη «δολοφονία» του Prigozhin κήρυξαν οι Wagner – «Θα πάρουν το μάθημα τους αυτοί που το έκαναν»
Τι ανήρτησαν στο κανάλι Telegram Grey Zone
Σχετικά Άρθρα
Ολόκληρη η ανώτατη διοίκηση του ρωσικού μισθοφόρου στρατού Wagner επέβαινε στο ιδιωτικό αεροπλάνο που καταρρίφθηκε βορειοδυτικά της Μόσχας στις 23 Αυγούστου 2023 στις 18:11 περίπου ώρα Μόσχας.
Η ίδια η ομάδα Wagner επιβεβαιώνει τον θάνατο του Yevgeny Prigozhin, με το κανάλι Telegram Grey Zone που συνδέεται με την ομάδα να κάνει λόγο για «δολοφονία».
"Η δολοφονία του Prigozhin θα έχει καταστροφικές συνέπειες.
Οι άνθρωποι που έδωσαν τη διαταγή δεν καταλαβαίνουν καθόλου τη διάθεση στο στρατό και το ηθικό.
Ας είναι αυτό ένα μάθημα για όλους.
Θα πάμε μέχρι το τέλος", αναφέρεται στη δήλωση του καναλιού Wagner.
Τα πτώματα του Prigozhin και του δεύτερου, Dmitry Utkin, φέρεται να ταυτοποιήθηκαν, σύμφωνα με δηλώσεις που έσπευσαν να βγουν από τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης.
Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS έχει επίσης επισημοποιήσει: «Ο Yevgeny Prigozhin και ο Dmitry Utkin, επέβαιναν στο αεροπλάνο Embraer που συνετρίβη, ανέφερε η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αερομεταφορών».
Οι ρωσικές αρχές ανέφεραν ότι μέχρι στιγμής έχουν ανασυρθεί οκτώ πτώματα.

Οι δηλώσεις Wagner

Μια ανάρτηση του Gray Zone, ενός καναλιού μέσων κοινωνικής δικτύωσης που συνδέεται με τη Wagner, ισχυριζόταν ότι οι ρωσικές αντιαεροπορικές άμυνες είχαν καταρρίψει το αεροπλάνο.
Είπε ότι οι κάτοικοι άκουσαν «δύο εκρήξεις χαρακτηριστικών πυρών αεράμυνας» πριν από τη συντριβή.
"Αυτό επιβεβαιώνεται από ίχνη αναστροφής στον ουρανό σε ένα από τα βίντεο", πρόσθεσε.
Το Mash, ένα ειδησεογραφικό πρακτορείο στην εφαρμογή κοινωνικής δικτύωσης Telegram, είπε ότι οι ντόπιοι είχαν ακούσει δύο δυνατούς κρότους πριν από τη συντριβή.
Η ίδια αναφορά ανέφερε έναν δυτικό αξιωματούχο να λέει ότι ήταν ένας αντιαεροπορικός πύραυλος που έπληξε το ιδιωτικό τζετ.
Ένας δυτικός αξιωματούχος είπε ότι τους είπαν ότι το αεροπλάνο είχε καταρριφθεί από ένα ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα πυραύλων, αλλά δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει εάν επέβαινε ο Prigozhin, προσθέτοντας: «Ο Putin δεν παίρνει αιχμαλώτους».
Η Alicia Kearns, Πρόεδρος της Επιλεγμένης Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ηνωμένου Βασιλείου, παρατήρησε στη συνέχεια: «Η ταχύτητα με την οποία η ρωσική κυβέρνηση επιβεβαίωσε ότι ο Yevgeny Prigozhin βρισκόταν σε ένα αεροπλάνο που συνετρίβη σε πτήση από τη Μόσχα στην Αγία Πετρούπολη θα πρέπει να μας πει όλα όσα χρειαζόμαστε».
F4O1Ai0WUAAnw9r.jpg

Η θέση Biden

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Joe Biden είπε στους δημοσιογράφους ότι «δεν εκπλήσσεται» όταν ρωτήθηκε για τον αναφερόμενο θάνατο του Prigozhin.
«Δεν ξέρω τι συνέβη, αλλά δεν εκπλήσσομαι», είπε ο Biden σύμφωνα με το Bloomberg.
Στη συνέχεια έδειξε το δάχτυλο στον Ρώσο Πρόεδρο: «Δεν συμβαίνουν πολλά στη Ρωσία από τα οποία ο Putin δεν είναι πίσω», πρόσθεσε ο Biden.

Συνεχίζονται οι εικασίες

Οι εικασίες συνεχίζονται για το τι ακριβώς κατέρριψε το αεροπλάνο (είτε πύραυλος είτε έκρηξη βόμβας)...
Όλο και περισσότερα ρωσικά μέσα αναφέρουν ότι μια «τρομοκρατική επίθεση/έκρηξη» στο αεροσκάφος του Prigozhin προκάλεσε τη συντριβή του.
Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν ότι επτά έως δέκα άτομα επέβαιναν στο σκάφος, όλοι εικάζεται ότι είναι νεκροί - αλλά αρχικά δεν ήταν σαφές εάν ο ίδιος ο Prigozhin επέβαινε στο αεροπλάνο εκείνη τη στιγμή.
Πηγές ρωσικών μέσων ενημέρωσης επιβεβαιώνουν τώρα ότι επέβαινε στο αεροπλάνο που καταρρίφθηκε και εικάζεται ότι είναι νεκρός.
Αυτό οδήγησε σε άμεσες εικασίες ότι το ιδιωτικό αεροπλάνο θα μπορούσε να είχε καταρριφθεί κατόπιν εντολής του Putin (ή άτομα στη στρατιωτική διοίκηση τοποθέτησαν μια βόμβα;).
Σύμφωνα με τον ανταποκριτή των FT στη Μόσχα: «Τα κανάλια που συνδέονται με τη Wagner λένε ότι η ρωσική αεράμυνα *κατέρριψε το αεροπλάνο* – το ίδιο ιδιωτικό τζετ που χρησιμοποιεί τακτικά ο Prigozhin».

Οι τελευταίες ενέργειες Prigozhin

Ο Prigozhin πιθανότατα προσπαθούσε να αντιμετωπίσει την καταστροφή του Wagner από το Ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών και το Κρεμλίνο.
Μια ρωσική πηγή εμπιστευτικών πληροφοριών με αναφερόμενες σχέσεις με τις ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας ισχυρίστηκε ότι η «βιαστική» αναχώρηση του Prigozhin προς και από την Αφρική ήταν ως απάντηση στα σχέδια και τα μέτρα της Κύριας Διεύθυνσης του Ρωσικού Γενικού Επιτελείου (GRU) για να υπονομεύσει την παρουσία του Wagner στην Αφρική.
Η πηγή ισχυρίστηκε ότι ο αναπληρωτής αρχηγός της GRU (Επικεφαλής της Υπηρεσίας Ειδικών Δραστηριοτήτων) στρατηγός Andrei Averyanov ηγήθηκε της προσπάθειας να αποκλειστεί πλήρως η Wagner από το να δραστηριοποιηθεί στην Αφρική και ότι υπήρχαν σχέδια να δημιουργηθεί και να εκπαιδευτεί ένα σώμα στρατού με περισσότερα από 20.000 άτομα ως αντικαταστάτες.
Η πηγή πρόσθεσε ότι ο Prigozhin ήταν βαθιά αντίθετος σε αυτές τις προσπάθειες και «κατέβαλε κάθε προσπάθεια για να τις αποτρέψει».
Το ISW παρατήρησε ότι οι εκπρόσωποι του Prigozhin και της Wagner ενίσχυσαν τις προσπάθειές τους για την επανίδρυση του Wagner στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή στα μέσα Αυγούστου, και ο Prigozhin δημοσίευσε μάλιστα ένα βίντεο του σε μια απροσδιόριστη αφρικανική χώρα στις 21 Αυγούστου – ένα από τα λίγα δημοσιευμένα βίντεο του Prigozhin από την εξέγερση.
Αυτό το βίντεο φάνηκε να έχει έντονους τόνους στρατολόγησης και είναι πιθανό ο Prigozhin να είχε ταξιδέψει στην Αφρική με την ελπίδα να εξασφαλίσει περαιτέρω αποστολές για το προσωπικό του Wagner ανεξάρτητα από το Ρωσικό Υπουργείο Άμυνας και το Κρεμλίνο.
Ο Averyanov φέρεται να συμμετείχε σε άλλες απόπειρες δολοφονίας υψηλού προφίλ, όπως η δηλητηρίαση του Sergei και της Yuliya Skripal, και είναι πιθανό οι Ρώσοι αξιωματούχοι να εκμεταλλεύτηκαν τον πανικό και την παρορμητικότητα του Prigozhin για να εξαλείψουν την κορυφαία ηγεσία της Wagner.

Το μέλλον της Wagner

Το μέλλον της Wagner PMC χωρίς ηγέτη παραμένει αβέβαιο.
Ένας Ρώσος αναλυτής ειδήσεων ισχυρίστηκε ότι το συμβούλιο των διοικητών του Wagner συνεδριάζει αυτήν τη στιγμή τη στιγμή για να προετοιμάσει μια κοινή δήλωση και να ανακοινώσει τι θα συμβεί στην Wagner στο εγγύς μέλλον.
Ο αναλυτής, επικαλούμενος μια ανώνυμη πηγή, ισχυρίστηκε επίσης ότι η Wagner είχε αναπτύξει από καιρό έναν μηχανισμό για να μετριάσει τις συνέπειες των θανάτων του Prigozhin και του Utkin.
Η πηγή, ωστόσο, αρνήθηκε να αποκαλύψει τι συνεπάγονται τέτοιοι χειρισμοί, αλλά σημείωσε ότι «σε κάθε σενάριο, θα είναι άσχημα νέα».
Ένας εξέχων Ρώσος μπλόγκερ με αναφερόμενες διασυνδέσεις με τη Ρωσική Κρατική Δούμα ισχυρίστηκε ότι το προσωπικό της Wagner είναι ακόμα «στις θέσεις του» στη Λευκορωσία και την Αφρική και αρνήθηκε τους ισχυρισμούς ότι η ομάδα συρρικνώνεται.
Ο Prigozhin και ο Utkin ήταν αναμφισβήτητα τα πρόσωπα της Wagner και οι δολοφονίες τους θα έχουν δραματικές επιπτώσεις στη δομή διοίκησης του Wagner και στο brand Wagner.
Οι διοικητές και οι μαχητές του Wagner μπορεί να αρχίσουν να φοβούνται για τη ζωή τους ή να αποθαρρύνονται.
Η εισβολή του Ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών και του Κρεμλίνου στις επιχειρήσεις του Wagner και η απουσία του Prigozhin –ο οποίος θα πάλευε για νέες ευκαιρίες για το προσωπικό της Wagner – μπορεί να οδηγήσει περαιτέρω στην υποβάθμιση της ομάδας.

Οι χειρισμοί Putin

Ο Putin μπορεί να συμπέρανε ότι είχε χωρίσει αρκετά τον Prigozhin από τη Wagner και μπορούσε να τον σκοτώσει χωρίς να τον μετατρέψει σε μάρτυρα για το εναπομείναν προσωπικό της Wagner.
Ορισμένοι διοικητές Wagner φάνηκαν πρόσφατα να προδίδουν τον Wagner για το Redut PMC που συνδέεται με το Ρωσικό Υπουργείο Άμυνας, υποδηλώνοντας ότι οι προσπάθειες του Κρεμλίνου και του Ρωσικού Υπουργείου Άμυνας να προκαλέσουν διχασμό είχαν εν μέρει επιτυχία.
Οι αυξανόμενες αναφορές για τα οικονομικά ζητήματα της Wagner και οι αντίστοιχες αναφορές για το προσωπικό της Wagner που εγκατέλειψε τον όμιλο λόγω μειωμένων πληρωμών και ευκαιριών ανάπτυξης, μπορεί να είχε ως αποτέλεσμα ο Prigozhin να χάσει την εύνοια μεταξύ της Wagner.
Το Ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών έχει θέσει όρους για να αντικαταστήσει τον Όμιλο Wagner με PMC που συνδέονται με το Υπουργείο Άμυνας και ρωσικές πηγές ισχυρίστηκαν ότι αυτά τα PMC προσπαθούν να στρατολογήσουν νυν και πρώην προσωπικό της Wagner.
Ο Putin μπορεί να αποφάσισε ότι το προσωπικό της Wagner είχε φτάσει σε ένα σημείο όπου ενδιαφέρονταν αρκετά περισσότερο για πληρωμές και αναπτύξεις με αυτά τα νέα PMCS παρά για τη συνεχιζόμενη πίστη τους στον Prigozhin και ότι θα μπορούσε να σκοτώσει με ασφάλεια τον Prigozhin.
Εναλλακτικά, ο Putin μπορεί να αποφάσισε ότι ο Prigozhin είχε ξεπεράσει μια προκαθορισμένη κόκκινη γραμμή με τις προσπάθειές του να διατηρήσει την πρόσβαση της Wagner στις επιχειρήσεις στην Αφρική.
Ο Putin, ο Prigozhin και ο Lukasenko μπορεί να συμπεριέλαβαν μια συμφωνία που τερμάτισε την εξέγερση του Wagner που απαιτούσε από τον Prigozhin να περιορίσει την παρουσία του και της Wagner στα μέσα ενημέρωσης ή/και να περιορίσει τις επιχειρήσεις της στην Αφρική.
Το βίντεο του Prigozhin στις 21 Αυγούστου που ισχυριζόταν ότι ο Wagner επεκτείνει την παρουσία του στην Αφρική και η επακόλουθη αύξηση στις διαφημίσεις στρατολόγησης Wagner μπορεί να είχε ξεπεράσει μια προκαθορισμένη κόκκινη γραμμή, εάν ο Prigozhin είχε συμφωνήσει να φιμώσει τον εαυτό του.
Οι υποτιθέμενες επανειλημμένες προσπάθειες του Prigozhin να αποτρέψει το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας από το να αντικαταστήσει πλήρως το απόσπασμα Wagner στην Αφρική μπορεί επίσης να έχουν ξεπεράσει μια προκαθορισμένη κόκκινη γραμμή που περιορίζει τις αφρικανικές επιχειρήσεις του Wagner.
Ο Putin μπορεί να αποφάσισε ότι ο Prigozhin είχε παραβιάσει αρκετές πτυχές ή το σύνολο της προκαθορισμένης συμφωνίας.

Ο Ρώσος πρόεδρος «ποτέ δεν συγχωρεί, ποτέ δεν ξεχνά»

Την εκτίμηση ότι ο θάνατος του αρχηγού της Wagner, Yevgeny Prigozhin, θα ισχυροποιήσει περαιτέρω τον Ρώσο πρόεδρο, Vladimir Putin, εξέφρασε ο διακεκριμένος επικριτής του Κρεμλίνου, Bill Browder.
Το αφεντικό των μισθοφόρων, ο οποίος πριν από ακριβώς δύο μήνες οδήγησε τους διαβόητα βίαιους μαχητές του σε μια βραχύβια πορεία προς τη Μόσχα, καταγράφηκε ως επιβάτης στο ιδιωτικό αεροσκάφος που κατέπεσε μαζί με εννέα άλλους, συμπεριλαμβανομένου του ανώτερου διοικητή του Βάγκνερ Dmitry Utkin.
Οι ρωσικές αρχές ανακοίνωσαν ότι το αεροσκάφος συνετρίβη στην περιοχή Tver βορειοδυτικά της Μόσχας, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους και οι 10 επιβαίνοντες. Το NBC news δεν έχει επιβεβαιώσει ότι ο Prigozhin βρισκόταν στο αεροπλάνο.
Ένα κανάλι Telegram που συνδέεται με τον όμιλο Wagner, ο οποίος έχει πολεμήσει στην πρώτη γραμμή του πολέμου του Κρεμλίνου στην Ουκρανία και έχει συνδεθεί με τη βία στη Συρία, τη Λιβύη και αλλού στην Αφρική, ανέφερε την Τετάρτη ότι ο Prigozhin και ο Utkin πέθαναν.
Ο Ομοσπονδιακός Οργανισμός Αεροπορικών Μεταφορών της Ρωσίας δήλωσε ότι διεξάγεται έρευνα για τα αίτια της συντριβής, εν μέσω έντονων εικασιών ότι ο Prigozhin ήταν στόχος μετά την ένοπλη ανταρσία του κατά της ρωσικής κυβέρνησης στις 23-24 Ιουνίου.
«Ο Putin δεν συγχωρεί και δεν ξεχνά ποτέ» δήλωσε ο Browder μέσω του X, της πλατφόρμας που ήταν προηγουμένως γνωστή ως Twitter.
«Φαινόταν σαν ταπεινωμένος αδύναμος με τον Prighozin να τρέχει τριγύρω χωρίς να τον νοιάζει τίποτα. Αυτό θα εδραιώσει την εξουσία του και είναι η συνήθης επιχειρησιακή διαδικασία του Putin», δήλωσε ο Browder.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης