Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιταλία: Νομοσχέδιο - ανάσα για τους δανειολήπτες φέρνει η Meloni - Αντιδράσεις στις αγορές

Ιταλία: Νομοσχέδιο - ανάσα για τους δανειολήπτες φέρνει η Meloni - Αντιδράσεις στις αγορές
Οι επενδυτές συνήθως αγοράζουν τα δάνεια σε χαρτοφυλάκια ή τα ομαδοποιούν σε τιτλοποιήσεις —συχνά με κρατική εγγύηση— για ένα κλάσμα της ονομαστικής τους αξίας
Αυξάνει τις πιέσεις της η κυβέρνηση της Ιταλίας για ένα φιλικό προς τους δανειολήπτες μέτρο για τα επισφαλή δάνεια μέχρι το τέλος του έτους ως μέρος της προσπάθειας της πρωθυπουργού Giorgia Meloni να βοηθήσει προβληματικές οικογένειες και επιχειρήσεις εν μέσω αυξανόμενων επιτοκίων.
Η διοίκηση της Meloni επιδιώκει να οριστικοποιήσει ένα νέο πλαίσιο που θα επιτρέπει σε ιδιώτες και σε μικρές επιχειρήσεις να αποπληρώσουν χρέη που "κοκκίνησαν" τα προηγούμενα χρόνια για ένα κλάσμα της ονομαστικής τους αξίας, σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg.
Ωστόσο, ο νέος νόμος θα μπορούσε να αναστατώσει περαιτέρω τις τράπεζες και τους διεθνείς επενδυτές σε μια χώρα που εξακολουθεί να ταράζεται από έναν αιφνιδιαστικό φόρο επί των τραπεζών.
Οι ανησυχίες των επενδυτών επικεντρώνονται στην πιθανότητα τα μέτρα να εξαλείψουν τις αποδόσεις τους και να θέσουν σε κίνδυνο την αγορά της Ιταλίας για μη εξυπηρετούμενα δάνεια.
«Στόχος μας είναι να ελαφρύνουμε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους και επιχειρήσεις από τα επισφαλή δάνειά τους, να τακτοποιήσουμε παλιά χρέη και να τα επαναφέρουμε σε εξυπηρέτησε», δήλωσε ο υπουργός Βιομηχανίας, Adolfo Urso στο Bloomberg News.
Η πρόταση είχε αρχικά διατυπωθεί στα τέλη του περασμένου έτους από βουλευτές της Meloni και υποστηρίχθηκε από τον Urso.
Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης υπέβαλαν ξεχωριστό νομοσχέδιο για το θέμα.
Ενώ το κοινοβούλιο πρόκειται να ξεκινήσει τη συζήτηση των μέτρων τον επόμενο μήνα, η κυβέρνηση θα μπορούσε να αποφασίσει να επιταχύνει την έγκριση συμπεριλαμβανομένου του νομοσχεδίου σε ένα από τα επόμενα διατάγματά της.
Όπως συνέβη με τον φόρο τραπεζών που εγκρίθηκε νωρίτερα αυτόν τον μήνα, οι νομοθέτες της Meloni επιδιώκουν να περιορίσουν τα υπερβολικά κέρδη που εισπράττουν οι χρηματοοικονομικοί παράγοντες, σύμφωνα με το κείμενο του σχεδίου νόμου.
Οι επενδυτές σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια, συχνά διεθνή, αγόρασαν αυτά τα χρέη σε δραματικές συνθήκες και «κερδοσκοπούν στις αδυναμίες» των τραπεζών και των δανειοληπτών, σύμφωνα με το προσχέδιο.

Κανόνες επαναγοράς

Οι επενδυτές συνήθως αγοράζουν τα δάνεια σε χαρτοφυλάκια ή τα ομαδοποιούν σε τιτλοποιήσεις —συχνά με κρατική εγγύηση— για ένα κλάσμα της ονομαστικής τους αξίας.
Τα επιβαρυμένα μη εξασφαλισμένα δάνεια, όπως τα δάνεια με πιστωτικές κάρτες, αλλάζουν χέρια για λιγότερο από το 10% της ονομαστικής αξίας, ενώ τα χρέη σε ακίνητα και άλλα χρέη που υποστηρίζονται από περιουσιακά στοιχεία μπορούν να φτάσουν σε υψηλότερες τιμές.
Ο νέος νόμος θα επέτρεπε σε Ιταλούς δανειολήπτες με χρέη κάτω των 25 εκατομμυρίων ευρώ (27 εκατομμύρια δολάρια) που ήταν "κόκκινα" μεταξύ 2015 και 2021 να τα αγοράσουν πίσω από εγχώριες τράπεζες.
Οι οφειλέτες θα πληρώσουν 20% στην τιμή της συναλλαγής, σύμφωνα με την πρόταση που παρουσίασε το κόμμα του Meloni και αναφέρθηκε για πρώτη φορά από τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένης της εφημερίδας la Repubblica.
«Το προτεινόμενο νομοσχέδιο περιορίζει τη μέγιστη ανάκτηση των καλύτερων πιστώσεων, ενώ τα δάνεια όπου οι ανακτήσεις είναι χαμηλές παραμένουν αμετάβλητα - αυτό επηρεάζει το σκεπτικό των επενδύσεών τους», δήλωσε ο Gregorio Consoli, διαχειριστής χρηματοδότησης με έδρα το Μιλάνο στη δικηγορική εταιρεία Chiomenti.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης