Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βουτιά 17% στο φυσικό αέριο στην Ευρώπη στη σκιά των συνομιλιών για τις απεργίες στην Αυστραλία

Βουτιά 17% στο φυσικό αέριο στην Ευρώπη στη σκιά των συνομιλιών για τις απεργίες στην Αυστραλία
Τα ολλανδικά προθεσμιακά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης, το σημείο αναφοράς για το φυσικό αέριο της Ευρώπης, διαμορφώνονται στα 30,5 ευρώ ανά μεγαβατώρα
Σχετικά Άρθρα
Με απώλειες που φτάνουν το 17% κινούνται σήμερα τα συμβόλαια φυσικού αερίου στην Ευρώπη (Dutch TTF), καθώς συνεχίζονται οι συνομιλίες με στόχο την αναχαίτιση των απεργιών στις εγκαταστάσεις LNG της Αυστραλίας.
Τα ολλανδικά προθεσμιακά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης, το σημείο αναφοράς για το φυσικό αέριο της Ευρώπης, διαμορφώνονται στα 30,5 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
Αν και δεν υπάρχει ακόμη ενημέρωση για το αποτέλεσμα των συνομιλιών στο Περθ, σύμφωνα με εκπρόσωπο της Woodside Energy Group, οι εργαζόμενοι σε μια από τις εγκαταστάσεις της δήλωσαν προηγουμένως ότι θα αρχίσουν τις απεργίες από τις 2 Σεπτεμβρίου εάν δεν υπάρξει συμφωνία.
Ο κίνδυνος διαταραχών στις εξαγωγές LNG από την Αυστραλία, έναν από τους μεγαλύτερους παραγωγούς στον κόσμο, οδήγησε τις ασιατικές και ευρωπαϊκές τιμές να αυξηθούν αυτόν τον μήνα, φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο.
Ενώ οι απεργίες σε εγκαταστάσεις που ανήκουν στις Woodside και Chevron θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο έως και το 10% της παγκόσμιας προσφοράς LNG, ορισμένοι αναλυτές θεωρούν υπερβολικές τις πρόσφατες κινήσεις τιμών.
1_325.JPG
Παραμένουν υψηλές οι τιμές

Οι παγκόσμιες αγορές φυσικού αερίου παραμένουν σε άνοδο μετά το σοκ προσφοράς που ακολούθησε την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2020.
Ενώ οι ευρωπαϊκές τιμές είναι πολύ κάτω από τα επίπεδα του περασμένου χειμώνα και τα αποθέματα είναι σχεδόν γεμάτα, η περιοχή παραμένει ευάλωτη σε ξαφνικές αλλαγές στην παραγωγή που θα μπορούσαν να αυξήσουν τον ανταγωνισμό για καύσιμα με την Ασία.
Η Offshore Alliance, μια ομάδα που εκπροσωπεί δύο μεγάλα εργατικά συνδικάτα, δεν έχει τοποθετηθεί σχετικά με την πρόοδο ή το αποτέλεσμα των συνομιλιών μέχρι τώρα.

Αυξάνονται οι long θέσεις στα αμοιβαία

Τα αμοιβαία κεφάλαια είχαν την καλύτερη άνοδο αυτόν τον μήνα από τις πρώτες εβδομάδες της εισβολής, αυξάνοντας τις καθαρές θέσεις αγοράς μέχρι το τέλος της περασμένης εβδομάδας, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε την Τετάρτη η Intercontinental Exchange.
Αυτό σημαίνει ότι οποιαδήποτε πτώση των τιμών θα μπορούσε να προκαλέσει ένα περαιτέρω κύμα πωλήσεων , και ορισμένοι θεωρούν τις πρόσφατες κινήσεις υπερβολικές, ακόμη κι αν οι απεργίες τελικά συνεχιστούν.
Υπήρξε μια «υπερβολική αντίδραση παγκοσμίως» σε πιθανές απεργίες και τα αποθέματα LNG της Βόρειας Ασίας είναι «αρκετά υψηλά», δήλωσε στους δημοσιογράφους την Τετάρτη η Zoe Yujnovich, επικεφαλής της ολοκληρωμένης επιχείρησης αερίου και ανάντη της Shell.
Οι εξαγωγές LNG από τις ΗΠΑ - έναν βασικό πάροχο του καυσίμου - είναι επί του παρόντος πιο κερδοφόρες στην Ευρώπη παρά στην Ασία τον Οκτώβριο, τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με το BloombergNEF.
Αυτό θα πρέπει να ενθαρρύνει τις ροές να κατευθυνθούν προς την Ευρώπη και όχι την Ασία, χαλαρώνοντας τις ανησυχίες για την προσφορά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης