Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Γιγαντώνονται» οι BRICS και το μέτωπο κατά της Δύσης: Πρόσκληση σε Σαουδική Αραβία, Ιράν και από 4 χώρες

«Γιγαντώνονται» οι BRICS και το μέτωπο κατά της Δύσης: Πρόσκληση σε Σαουδική Αραβία, Ιράν και από 4 χώρες
Μια διευρυμένη BRICS θα αντιπροσωπεύει το 44% της παγκόσμιας οικονομίας έως το 2040 - ξεπερνώντας το προβλεπόμενο μερίδιο της G7 στο ΑΕΠ
Σχετικά Άρθρα
(upd) Γιγαντιαίες διαστάσεις λαμβάνει πλέον η ομάδα των BRICS, που θεωρείται το αντίπαλο δέος της Δύσης. Στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών αποφασίστηκε να προσκληθούν για ένταξη στην ομάδα, 6 χώρες εκ των οποίων ξεχωρίζει η Σαουδική Αραβία, που είναι κορυφαίος εξαγωγέας πετρελαίου.
Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, οι μεγάλες αναδυόμενες αγορές ετοιμάζονται να προσκαλέσουν πέραν της Σαουδικής Αραβίας, την Αργεντινή, την Αίγυπτο, την Αιθιοποία, το Ιράν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Θα είναι η πρώτη διεύρυνση μετά το 2010, ενώ η ένταξη του θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2024.
Μια διευρυμένη BRICS, συμπεριλαμβανομένων της Σαουδικής Αραβίας και της Ινδονησίας, θα αντιπροσωπεύει το 44% της παγκόσμιας οικονομίας έως το 2040 - ξεπερνώντας το προβλεπόμενο μερίδιο της G7 στο ΑΕΠ (21%), όπως προβλέπεται από το Bloomberg Economics.

Το παρασκήνιο

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Bloomberg, η ώθηση για την επέκταση καθοδηγήθηκε σε μεγάλο βαθμό από την Κίνα, αλλά είχε την υποστήριξη της Ρωσίας και της Νότιας Αφρικής. Η Ινδία ανησυχούσε ότι ένα μεγαλύτερο BRICS θα μετέτρεπε την ομάδα σε φερέφωνο της Κίνας, ενώ ανησυχίες εξέφρασε η Βραζιλία.
Η Σαουδική Αραβία και η Αίγυπτος δεν έχουν δηλώσει δημοσίως τη θέση τους σχετικά με την ενδεχόμενη ένταξή τους στις BRICS, αν και το Ριάντ έστειλε αντιπροσωπεία στη συνάντηση. 

Η Σύνοδος Κορυφής

Ο υπουργός Εξωτερικών της Νότιας Αφρικής, Naledi Pandor, δήλωσε στο Ubuntu Radio: «Έχουμε συμφωνήσει στο θέμα της επέκτασης», προσθέτοντας πως «έχουμε ένα έγγραφο που έχουμε υιοθετήσει το οποίο καθορίζει κατευθυντήριες γραμμές και αρχές, διαδικασίες για την εξέταση χωρών που επιθυμούν να γίνουν μέλη των BRICS... Αυτό είναι πολύ θετικό».
Η διεύρυνση των BRICS αποτέλεσε μία από τις κορυφαίες προτεραιότητες της συνόδου κορυφής του μπλοκ. Ωστόσο, ο Pandor δεν έδωσε λεπτομέρειες σχετικά με τα κριτήρια για την εξέταση των υποψηφίων.

Κίνδυνος για εσωτερικές διαμάχες

Σύμφωνα με το Politico, η απόφαση να διευρυνθεί η ομάδα αντανακλά την έλλειψη προόδου στην εμβάθυνση της υφιστάμενης συμμαχίας BRICS, η οποία, παρά το γεγονός ότι αντιπροσωπεύει το ένα τρίτο του παγκόσμιου ΑΕΠ, έχει αποκλίνοντα συμφέροντα - από την άνοδο της Κίνας ως παγκόσμιας υπερδύναμης, έως τη μη συμμόρφωση της Ινδίας και το καθεστώς της Βραζιλίας ως εξαγωγέα γεωργικών προϊόντων. Ορισμένα από τα νέα μέλη, ιδίως η Σαουδική Αραβία και το Ιράν, έχουν ιστορικό προβληματικών σχέσεων, που δεν αφήνουν πολλές προοπτικές για συνεκτική δράση πέρα από την ενίσχυση της εκπροσώπησης της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής στο μπλοκ.

Putin: Εξτρεμιστές νεοφιλελεύθεροι επιτίθενται σε παραδοσιακές αξίες

Ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin έθεσε στο στόχαστρό του τις «εξτρεμιστικές, νεοφιλελεύθερες» προσεγγίσεις που επιβάλλονται από τη Δύση και στοχεύουν τις παραδοσιακές αξίες.
«Η ανάδυση μιας νέας παγκόσμιας τάξης βρίσκεται υπό την απειλή του εξτρεμιστικού νεοφιλελευθερισμού, ο οποίος επιβάλλεται από ορισμένες χώρες και στοχεύει στην καταστροφή των παραδοσιακών αξιών που είναι αγαπητές σε όλους μας.
Αυτές περιλαμβάνουν τον θεσμό της οικογένειας και τον σεβασμό για τις εθνικές και θρησκευτικές παραδόσεις», είπε ο Ρώσος ηγέτης, μιλώντας σε μια συνάντηση μέσω τηλεδιάσκεψης στη σύνοδο των BRICS στη Νότια Αφρική.
Ορισμένες πολιτικές προσωπικότητες, τόνισε ο Putin έχουν φτάσει στο σημείο να δικαιολογούν ακόμη και τον νεοναζισμό, την ξενοφοβία και κάθε είδους εξτρεμισμό, συμπεριλαμβανομένης της ανοιχτής αποδοχής της τρομοκρατίας, στην υπηρεσία των οπορτουνιστικών τους στόχων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης