Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ξεπέρασε τα μεγαθήρια των αγορών το χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης - Σχεδόν 2 δισ. φέτος οι IPO

Ξεπέρασε τα μεγαθήρια των αγορών το χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης - Σχεδόν 2 δισ. φέτος οι IPO
Ο δείκτης αναφοράς Bist 100 σημειώνει άνοδο 318% από τις αρχές του 2022, ή άνοδο 104% σε όρους δολαρίων ΗΠΑ, σύμφωνα με στοιχεία του FactSet
Η Κωνσταντινούπολη ήταν πιο επιτυχημένη στην προσέλκυση αρχικών δημόσιων προσφορών φέτος από πολύ μεγαλύτερα χρηματιστήρια στο Λονδίνο, τη Φρανκφούρτη ή το Μιλάνο, βοηθούμενη από την άνθηση των λιανικών συναλλαγών της Τουρκίας σε μια κατά τα άλλα πολύ φτωχή χρονιά για τις εισαγωγές παγκοσμίως.
Τριάντα εταιρείες πούλησαν μετοχές σε IPO στην Borsa Istanbul φέτος, αντλώντας συνολικά 1,9 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τα στοιχεία της Dealogic.
Ο όγκος των συμφωνιών οδήγησε την Κωνσταντινούπολη στους 10 κορυφαίους παγκόσμιους προορισμούς IPO του 2023, μπροστά από πολύ μεγαλύτερα χρηματιστήρια στη Δυτική Ευρώπη και τη Νότια Κορέα.
Η επιτυχία της Τουρκίας, μαζί με αυτή άλλων αναδυόμενων οικονομιών, όπως η Ρουμανία και η Ινδονησία, υπογραμμίζει τον τρόπο με τον οποίο μια σειρά από μεγάλα δυτικά χρηματιστήρια αποτυγχάνουν να προσελκύσουν μεγάλες αυξήσεις κεφαλαίων.
Οι IPO στο Λονδίνο, για παράδειγμα, έχουν συγκεντρώσει μόλις 967 εκατομμύρια δολάρια, ενώ αυτές στη Φρανκφούρτη έχουν συγκεντρώσει 1,1 δις δολάρια.
Bar chart of Year to date deal volume ($bn) showing Turkey cracks global top-10 list for global IPOs

Πως τα κατάφερε η Τουρκία

Η Τουρκία επωφελείται καθώς οι ντόπιοι μικροεπενδυτές γίνονται μέρος της αγοράς με ολοένα και μεγαλύτερη επιρροή.
Ενώ το ξένο κεφάλαιο καθησυχαστεί από τις αντισυμβατικές οικονομικές πολιτικές του Προέδρου Recep Tayyip Erdogan, οι επενδυτές λιανικής στρέφονται σε μετοχές με την ελπίδα να κερδίσουν μεγάλες αποδόσεις για να αντισταθμίσουν τις επιπτώσεις μιας μακροχρόνιας πληθωριστικής κρίσης και της πτώσης της λίρας.
Ο αριθμός των επενδυτών σε μετοχές της Τουρκίας έχει υπερτετραπλασιαστεί σε 5,1 εκατομμύρια από τις αρχές του 2019, σύμφωνα με την Τουρκική Ένωση Κεφαλαιαγορών.
Η ιδιοκτησία των μεμονωμένων επενδυτών στη συνολική χρηματιστηριακή αγορά έχει διπλασιαστεί κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου στο 38%.
Η κούρσα στο χρηματιστήριο οδήγησε τις τιμές των μετοχών σε άνοδο.
Ο δείκτης αναφοράς Bist 100 σημειώνει άνοδο 318% από τις αρχές του 2022, ή άνοδο 104% σε όρους δολαρίων ΗΠΑ, σύμφωνα με στοιχεία του FactSet.
Line chart of Number of equity investors (mn) showing Turkey’s equities market booms
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης