Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το μήνυμα Putin μετά τον θάνατο Prigozhin - Ζεις από το σπαθί, πεθαίνεις από το σπαθί... και ο Surovikin

Το μήνυμα Putin μετά τον θάνατο Prigozhin - Ζεις από το σπαθί, πεθαίνεις από το σπαθί... και ο Surovikin
Όλοι καταλαβαίνουν ότι η απάντηση στην προδοσία θα είναι μη αναστρέψιμη και γρήγορη. Είναι ένα μήνυμα για όλη την ελίτ, αναφέρουν οι αναλυτές της Ρωσίας
Σχετικά Άρθρα
Καθώς ο κόσμος παρακολούθησε το αεροπλάνο του πολέμαρχου Yevgeny Prigozhin να καταρρέει, ο Vladimir Putin εμφανίστηκε σε ένα μακάβριο μνημείο του σοβιετικού πολέμου όπου μίλησε για την «αφοσίωση των στρατιωτών στην πατρίδα».
Σε μια σκηνή στο Κουρσκ, μια πόλη αρκετές ώρες νότια της Μόσχας, ο Ρώσος πρόεδρος λούστηκε με το απόκοσμο κόκκινο φως και πλαισιώθηκε από μια συμφωνική ορχήστρα.
Μετά βίας μπορούσε να καταπνίξει το τρεμόπαιγμα ενός χαμόγελου.
Russian president Vladimir Putin delivers a speech shortly after Yevgeny Prigozhin’s plane crashed
Εάν ο ηγέτης του παραστρατιωτικού Wagner κηρυχθεί νεκρός, θα επιβεβαιωνόταν ότι ήταν ο πρωταγωνιστής μιας ματαιωμένης ανταρσίας ακριβώς πριν από δύο μήνες για να διαμαρτυρηθεί για τον χειρισμό του ρωσικού υπουργείου Άμυνας στον πόλεμο στην Ουκρανία.
Οι οκτώ εβδομάδες που ο Prigozhin πέρασε μισοεξόριστος στη Λευκορωσία και την Αφρική - κατά τις οποίες επέστρεψε στη Ρωσία σε πολλές περιπτώσεις και μάλιστα συνάντησε τον Putin στο Κρεμλίνο - φαίνεται τώρα να ήταν απλώς ένα προοίμιο για μια περίτεχνη εκδίκηση που πραγματοποιήθηκε από τους στόχους του αρχηγού της Wagner.
Όπως το έθεσε ο Oleg Ignatov, ανώτερος αναλυτής της Ρωσίας στο Crisis Group, ήταν ένα τέλος από το The Godfather.

Ζεις από το σπαθί, πεθαίνεις από το σπαθί...

Ένας πρώην ανώτερος αξιωματούχος του Κρεμλίνου είπε στους FT: «Νόμιζα ότι σίγουρα θα τον εξουδετέρωναν. Και έτσι έκαναν.
Τέτοια πράγματα δεν συγχωρούνται. Όλοι καταλαβαίνουν ότι η απάντηση στην προδοσία θα είναι μη αναστρέψιμη και γρήγορη.
Είναι ένα μήνυμα για όλη την ελίτ».
Οι υποστηρικτές του Putin μπορεί να εντοπίσουν ένα είδος ποιητικής δικαιοσύνης με τον τρόπο του θανάτου του Prigozhin, αφού τα στρατεύματά του Wagner κατέρριψαν πολλά ελικόπτερα και ένα μεταγωγικό αεροπλάνο κατά τη διάρκεια της πορείας τους στη Μόσχα, μια επίθεση που σκότωσε τουλάχιστον 13 Ρώσους στρατιωτικούς.
«Προφανώς αυτό είχε διαταχθεί», είπε ένα πρόσωπο κοντά στο ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
«Τελικά, οι δικοί του άνθρωποι σκότωσαν τους αεροπόρους.
Ζεις από το σπαθί, πεθαίνεις από το σπαθί.
Ήταν εντελώς ασαφές για δύο μήνες γιατί ταξίδευε σε όλο τον κόσμο... τώρα που τον έχουν εκκαθαρίσει, όλα είναι λογικά».

Η σημειολογία

Ο θάνατος του Prigozhin θα ήταν ένας φλογερός κώδικας σε ένα από τα πιο αξιοσημείωτα κεφάλαια στην εισβολή στην Ουκρανία καθώς και στην πρόσφατη ρωσική ιστορία.
Πρώην τροφοδότης του Κρεμλίνου, γνωστός ως «σεφ του Putin», ο Prigozhin μετέτρεψε την ομάδα του Wagner σε μια από τις πιο τρομερές μαχητικές δυνάμεις της Ρωσίας μέχρι που έληξε η μακροχρόνια σύγκρουση με το υπουργείο Άμυνας.
Κληθείς για να βοηθήσει στη σταθεροποίηση του πολέμου αφού η αρχική εισβολή αποδείχθηκε γρήγορα μια καταστροφική αποτυχία, ο Prigozhin αναδείχθηκε αντ' αυτού ως επικεφαλής μιας de facto παράλληλης δύναμης ασφαλείας με τη σφραγίδα έγκρισης του Putin.
Συγκέντρωσε έναν τεράστιο στρατό που αποτελούνταν κυρίως από Ρώσους αιχμαλώτους που αφέθηκαν ελεύθεροι για να πολεμήσουν στον πόλεμο, ανταγωνιζόταν τον τακτικό στρατό για άνδρες και πόρους και έβγαζε τακτικά καυστικά σχόλια για τους στρατηγούς του.
Ακόμη και πριν από τη μοιραία ανταρσία, υπήρχαν πάντα κάποιοι σύμμαχοι του Prigozhin που φοβόντουσαν ότι η μετέωρη άνοδός του δεν θα μπορούσε να διαρκέσει, με μια προειδοποίηση στους Financial Times τον Φεβρουάριο ότι υπήρχε «κίνδυνος να καταλήξει σαν τον Ίκαρο».
Αρχικά, η ανοχή του Putin για την άτακτη συμπεριφορά του Prigozhin φαινόταν να είναι μέρος μιας προσπάθειας να κρατηθούν υπό έλεγχο αντίπαλες φατρίες των υπηρεσιών ασφαλείας της Ρωσίας.
Αλλά η ανταρσία έδειξε ότι «ο Prigozhin ξεφεύγει από τον έλεγχο του Putin», είπε η Tatiana Stanovaya, ανώτερη συνεργάτιδα στο Κέντρο Ευρασίας του Carnegie Russia.
Ήταν, πρόσθεσε, «μια πολύ δυσάρεστη έκπληξη για τον Putin, ακόμη και ένα σοκ».
Yevgeny Prigozhin serves Vladimir Putin during a dinner in 2011 at Prigozhin’s restaurant outside Moscow
Η προσφορά Putin

Μετά τη συνάντησή του με τον Prigozhin και αρκετές δεκάδες μαχητές της Wagner στο Κρεμλίνο τον Ιούλιο, ο Putin είπε ότι είχε προσφέρει στους μισθοφόρους την επιλογή να συνεχίσουν να πολεμούν στην Ουκρανία υπό την τακτική στρατιωτική διοίκηση.
Αλλά ο Prigozhin απέρριψε την προσφορά.
Το επεισόδιο έδειξε ότι «ο Putin ήθελε να διατηρήσει τον πυρήνα της Wagner λόγω των ηρωισμών και της γεωπολιτικής τους αξίας στο πεδίο της μάχης», είπε ο Stanovaya, προσθέτοντας: «Αλλά δεν έχω δει κανένα σημάδι ότι ο Prigozhin είχε κάποια αξία για τον Putin.
Το σημείο της συνάντησης ήταν πιθανό, έτσι ώστε ο Putin να μπορέσει ήσυχα να απομακρύνει τους Wagner από το Prigozhin».
Καθώς το αεροσκάφος του Prigozhin διέσχιζε τη Ρωσία και τη Λευκορωσία, και στη συνέχεια πέταξε μέχρι το Μάλι, οι ελίτ της Μόσχας και οι δυτικοί αξιωματούχοι ασφαλείας άρχισαν να υποψιάζονται ότι ο χρόνος του σύντομα θα τελείωνε.
«Νόμιζα ότι θα χρησιμοποιούσαν το novichok», είπε ένας δεύτερος πρώην ανώτερος αξιωματούχος του Κρεμλίνου, αναφερόμενος στον νευρικό παράγοντα που χρησιμοποιήθηκε για να δηλητηριάσει τους αντιπάλους του Κρεμλίνου, όπως ο πρώην κατάσκοπος Sergei Skripal και ο ακτιβιστής κατά της διαφθοράς Alexei Navalny.
"Έχουν προσθέσει κάτι νέο στο μενού."

Γενική η καταστολή

Η φαινομενική απόδραση του πολέμαρχου από την τιμωρία φαινόταν ιδιαίτερα αταίριαστη, αφού ο Putin εξαπέλυσε καταστολή σε ανώτερους αξιωματούχους ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένου του ανώτατου στρατηγού Sergei Surovikin, που ήταν γνωστό ότι συμπαθούσε τους Wagner, καθώς και σκληροπυρηνικών που κατηγόρησαν τον Ρώσο ηγέτη για τις αποτυχίες του στρατού στην Ουκρανία. .
Ο Grigory Yudin, επικεφαλής της πολιτικής φιλοσοφίας στη Σχολή Κοινωνικών και Οικονομικών Επιστημών της Μόσχας, δήλωσε: «Η εσωτερική έρευνα για την ανταρσία ολοκληρώθηκε.
Ο Surovikin απολύθηκε χθες και οι ένοχοι εκτελέστηκαν».
Ο Yudin πρόσθεσε: «Τους πήρε δύο μήνες για να το ερευνήσουν, να βγάλουν την ετυμηγορία και να την εκτελέσουν.
Αν είχαν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο Surovikin ήταν μέρος της πλοκής, θα ήταν και αυτός στο αεροπλάνο».
«Η κρίση αντιμετωπίστηκε γρήγορα και αποτελεσματικά», δήλωσε ο Andrei Soldatov, ανώτερος συνεργάτης στο Κέντρο Ανάλυσης Ευρωπαϊκής Πολιτικής και συν-συγγραφέας πολλών βιβλίων για τις υπηρεσίες ασφαλείας της Ρωσίας.
Ο Soldatov είπε ότι ο Putin είχε αφιερώσει χρόνο για να ασχοληθεί με τα περιουσιακά στοιχεία του Prigozhin και να τιμωρήσει τους σκληροπυρηνικούς προτού πάρει την τελική εκδίκησή του.
Αναφερόμενος στο αριστούργημα του Μακιαβέλι, είπε: «Είναι ο Πρίγκιπας του 21ου αιώνα για σένα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης