Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Λευκός καπνός» στην Αυστραλία - Κατ' αρχήν συμφωνία για την αποφυγή απεργίας στο LNG

«Λευκός καπνός» στην Αυστραλία - Κατ' αρχήν συμφωνία για την αποφυγή απεργίας στο LNG
Eξακολουθεί να υπάρχει κίνδυνος απεργιακών κινητοποιήσεων στις εγκαταστάσεις της Chevron, αλλά είναι απίθανο να διαταράξει σημαντικά τις προμήθειες
Σχετικά Άρθρα
Σε μια κατ' αρχήν συμφωνία με τα συνδικάτα στο μεγαλύτερο έργο υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) της Αυστραλίας, κατέληξε η Woodside Energy την Πέμπτη (24/8/2023), σε μια εξέλιξη που θα μπορούσε να απομακρύνει το σενάριο της απεργίας και κατά συνέπεια της διαταραχής στις προμήθειες από τον μεγαλύτερο εξαγωγέα LNG στον κόσμο.
Τόσο η Woodside όσο και η συνδικαλιστική συμμαχία που εκπροσωπεί τους εργαζόμενους στις υπεράκτιες πλατφόρμες της εγκατάστασής της στο North West Shelf ανακοίνωσαν την αρχική συμφωνία σε ξεχωριστές δηλώσεις έπειτα από έναν γύρο συνομιλιών που και οι δύο πλευρές έκριναν θετικό.
Οι εργαζόμενοι συνεδριάζουν τώρα για να αποφασίσουν αν θα επικυρώσουν τη συμφωνία, δήλωσε ο εκπρόσωπος της συνδικαλιστικής συμμαχίας Brad Gandy. «Είναι ευχάριστο το γεγονός ότι η Woodside έκανε στα μέλη μας μια ισχυρή προσφορά χωρίς να ληφθούν μέτρα εργατικής δράσης», πρόσθεσε ο Gandy σε δήλωσή του.
Στην ανακοίνωσή της, η Woodside δήλωσε ότι θα συνεχίσει να εργάζεται με τα συνδικάτα για την οριστικοποίηση της συμφωνίας. «Σημαντική πρόοδος σημειώθηκε στις συνομιλίες που πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη και τα μέρη κατέληξαν σε κατ' αρχήν συμφωνία για μια σειρά από ζητήματα που είναι βασικά για το εργατικό δυναμικό» αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση.

Ελπίδες για αποφυγή της απεργίας στη Woodside Energy

Οι εγκαταστάσεις στη Δυτική Αυστραλία, μαζί με τις εγκαταστάσεις LNG Gorgon και Wheatstone της Chevron Corp (CVX.N), αντιπροσωπεύουν περίπου το 10% των παγκόσμιων προμηθειών.
Οι εργαζόμενοι στις εγκαταστάσεις της Chevron εξετάζουν επίσης το ενδεχόμενο απεργιακών κινητοποιήσεων και οι συνδυασμένες απειλές είχαν στηρίξει τις τιμές του LNG τις τελευταίες εβδομάδες. Η συνδικαλιστική συμμαχία διεξάγει ψηφοφορία στους εργαζόμενους της Chevron σχετικά με την πιθανή δράση και ο πρώτος γύρος των αποτελεσμάτων από εκεί αναμένεται την Πέμπτη.
Τα συνδικάτα των εργαζομένων της Woodside είχαν απειλήσει με απεργία ήδη από τις 2 Σεπτεμβρίου, εάν δεν ικανοποιούνταν τα αιτήματά τους για καλύτερους μισθούς και συνθήκες εργασίας.
«Όλες οι ενδείξεις αυτή τη στιγμή φαίνονται ελπιδοφόρες ότι η απεργία στη North West Shelf θα αποφευχθεί», έγραψε σε σημείωμά του ο Warren Patterson, επικεφαλής της έρευνας εμπορευμάτων της ING. «Αυτό υποδηλώνει ότι θα μπορούσαμε να δούμε μια περαιτέρω sell off στις ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου και του ασιατικού LNG σήμερα» αναφέρει ο ίδιος.

Κίνδυνος για τη Chevron

Ο ενεργειακός αναλυτής Saul Kavonic δήλωσε ότι εξακολουθεί να υπάρχει κίνδυνος απεργιακών κινητοποιήσεων στις εγκαταστάσεις της Chevron, αλλά είναι απίθανο να διαταράξει σημαντικά τις προμήθειες. Οποιαδήποτε διαταραχή θα μπορούσε να επιβραδύνει τις εξαγωγές του LNG από την Αυστραλία, αναγκάζοντας τους Ασιάτες αγοραστές να υπερβούν

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης