Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αδιανόητο: Οι ΗΠΑ παραδέχονται με πρωτοφανή κυνισμό ότι θέλουν πόλεμο… μέχρι τον τελευταίο Ουκρανό στρατιώτη

Αδιανόητο: Οι ΗΠΑ παραδέχονται με πρωτοφανή κυνισμό ότι θέλουν πόλεμο… μέχρι τον τελευταίο Ουκρανό στρατιώτη
Οι ΗΠΑ παρέχουν στην Ουκρανία αρκετά όπλα και χρήματα για να αποτρέψουν τον Ουκρανό πρόεδρο Volodymyr Zelensky από τις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία
Σχετικά Άρθρα
Μία εξαιρετικά αιματηρή πολιτική ακολουθούν οι ΗΠΑ στην Ουκρανία.
Ρίχνει εκατοντάδες χιλιάδες Ουκρανούς στρατιώτες στην κρεατομηχανή στο πλαίσιο της επιχείρησης «Αποδυναμώστε τη Ρωσία».
Οι ΗΠΑ παρέχουν στην Ουκρανία αρκετά όπλα και χρήματα για να αποτρέψουν τον Ουκρανό πρόεδρο Volodymyr Zelensky από τις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία.
Πριν από τον πόλεμο και μέσα στους δύο πρώτους μήνες της ρωσικής εισβολής, η Ουάσιγκτον και το Κίεβο είχαν τέσσερις ευκαιρίες να διαπραγματευτούν με τη Μόσχα και να τερματίσουν τον πόλεμο με όρους που σήμερα θα θεωρούνταν ευνοϊκοί για την Ουκρανία.
Σε κάθε ευκαιρία, ο Λευκός Οίκος αρνήθηκε να συμμετάσχει σε ουσιαστική διπλωματία με τη Μόσχα και ενθάρρυνε το Κίεβο να ακολουθήσει το παράδειγμα της Ουάσιγκτον.

Οι ΗΠΑ ομολογούν ότι δεν θέλουν την ειρήνη

Δύο μήνες μετά την έναρξη της ειδικής επιχείρησης, η Washington Post ανέφερε ότι η Ουάσιγκτον και οι δυτικοί σύμμαχοί της προτιμούσαν τον πόλεμο αντί για την ειρήνη στην Ουκρανία.
«Ακόμη και η δέσμευση της Ουκρανίας να μην ενταχθεί στο ΝΑΤΟ θα μπορούσε να ανησυχήσει ορισμένους γείτονες», ανέφερε το δημοσίευμα. «Αυτό οδηγεί σε μια αμήχανη πραγματικότητα:
Για κάποιους στο ΝΑΤΟ, είναι καλύτερο για τους Ουκρανούς να συνεχίσουν να πολεμούν και να πεθαίνουν, παρά να επιτύχουν μια ειρήνη που έρχεται πολύ νωρίς ή με πολύ υψηλό κόστος για το Κίεβο και την υπόλοιπη Ευρώπη», είχε επισημάνει η αμερικανική εφημερίδα.
Ο αξιωματούχος της κυβέρνησης του Joe Biden, Derek Chollett, ο τότε Ισραηλινός πρωθυπουργός Naftali Bennett, η Ουκρανική Pravada και ο πρώην Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Mevlut Cavusoglu επιβεβαίωσαν όλοι ανεξάρτητα ότι ο Λευκός Οίκος αποτελούσε το εμπόδιο σε ουσιαστικές ειρηνευτικές συνομιλίες που θα μπορούσαν να είχαν αποτρέψει τον πόλεμο ή να τον οδηγήσουν σε ταχεία ολοκλήρωση, γράφει ο κορυφαίος γεωπολιτικός αναλυτής Kyle Anzalone. 
Τον Απρίλιο του 2022, ο τότε πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Boris Johnson ταξίδεψε στην Ουκρανία και παρέδωσε ένα μήνυμα στον Zelensky από το ΝΑΤΟ: Ακόμα κι αν το Κίεβο είναι έτοιμο να κάνει μια συμφωνία με τη Μόσχα, η Δύση δεν είναι.
Την ίδια στιγμή, ηγέτες των χωρών του ΝΑΤΟ ανακοίνωναν ότι θα παράσχουν «νέα και βαρύτερα» όπλα στο Κίεβο.
Εκείνο τον μήνα, η Ουάσιγκτον ενέκρινε μεταφορές όπλων άνω των 1,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία.
Τις εξαντλητικές ημέρες από τη λήξη των συνομιλιών τον Μάρτιο του 2022, η Δύση είχε πετάξει δεκάδες δισεκατομμύρια όπλα στο ουκρανικό πεδίο μάχης.
Όπως και οι εκπαιδευμένοι από το ΝΑΤΟ Ουκρανοί στρατεύσιμοι, αυτά τα όπλα είχαν τη μοίρα τους μέσα σε ημέρες ή ώρες αφότου έφταναν στην πρώτη γραμμή.
Καθ' όλη τη διάρκεια του πολέμου, το Κίεβο ζητούσε πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, προηγμένα αεροσκάφη και τανκς, και οι αξιωματούχοι στην Ουάσιγκτον επαναλάμβαναν τη φράση ότι η Ουκρανία θα λάβει όλα τα «όπλα που χρειάζεται» για να κερδίσει τον πόλεμο.

Διαρκής κλιμάκωση


Ωστόσο, η Ουάσιγκτον έχει εμπλακεί σε μια σταδιακή κλιμάκωση των μεταφορών όπλων στην Ουκρανία.
Η κυβέρνηση Biden έχει διασφαλίσει ότι το Κίεβο έχει αρκετά όπλα για να συνεχίσει να πολεμά και, ταυτόχρονα, περιορίζει τα όπλα που στέλνει στην Ουκρανία σε μια προσπάθεια να μην προκαλέσει άμεσο πόλεμο με τη Ρωσία.
Η εισροή όπλων πιθανότατα βοήθησε τις ουκρανικές δυνάμεις να σταματήσουν τις ρωσικές προόδους και ακόμη και να ανακαταλάβουν κάποια εδάφη.
Η Δύση ισχυρίζεται ότι υποστηρίζει τους δεδηλωμένους στόχους του Κιέβου, συμπεριλαμβανομένης της ανακατάληψης όλων των ουκρανικών εδαφών, αλλά επίσης αρνείται να παράσχει στις ουκρανικές δυνάμεις τα εξελιγμένα όπλα για να ανακαταλάβουν τη χερσόνησο της Κριμαίας.
Η παρουσίαση του Ρώσου προέδρου Vladimir Putin από την κυβέρνηση Biden ως του νέου Hitler και ο ισχυρισμός ότι οποιαδήποτε ουκρανική εδαφική παραχώρηση θα σήμαινε την καταστροφή της «διεθνούς παγκόσμιας τάξης» έχει θέσει τον Λευκό Οίκο σε δύο παράδοξα που δεν μπορεί να ξεφύγει.

Τα δύο παράδοξα

Το πρώτο παράδοξο που αντιμετωπίζει η Δύση είναι ότι το Κίεβο λέει ότι ο πόλεμος μπορεί να τελειώσει μόνο αφού ανακαταλάβει την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας.
Το Κρεμλίνο, το οποίο προσάρτησε την Κριμαία το 2014, υποστηρίζει ότι η χερσόνησος είναι μέρος της Ρωσίας και θα αμυνθεί με τις πλήρεις στρατιωτικές δυνατότητες της Μόσχας.
Έτσι, ο Biden βρίσκεται αντιμέτωπος με τις επιλογές να προκαλέσει πυρηνική σύγκρουση με τη Ρωσία για τον έλεγχο της χερσονήσου της Κριμαίας ή να συστήσει στον Zelensky να διαπραγματευτεί με τον «Hitler» και να κάνει εδαφικές παραχωρήσεις.
Το δεύτερο παράδοξο είναι πότε, αν ποτέ, μιλήσουμε με τον Putin.
Τον Μάιο, οι New York Times ανέφεραν ότι η συζήτηση στον Λευκό Οίκο είχε καταστεί ατέρμονη και παράδοξη.
«Η συζήτηση στην Ουάσιγκτον για πιθανές ειρηνευτικές συνομιλίες είναι ατέρμονη και παράδοξη. Υπάρχουν ακόμη και ανταγωνιστικά επιχειρήματα που βασίζονται στο ίδιο υποθετικό αποτέλεσμα», ανέφεραν οι Times.
«Εάν η Ουκρανία καταφέρει σημαντικά κέρδη, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι είναι ώρα για συνομιλίες, λένε ορισμένοι αξιωματούχοι - ή θα μπορούσε να σημαίνει ότι η Ουκρανία θα πρέπει να βάλει τη διπλωματία στο πίσω μέρος και να συνεχίσει να πολεμά», σημείωνε η αμερικανική εφημερίδα.

ukraine_1_1.jpg
Συνέχιση του πολέμου για την αποδυνάμωση της Ρωσίας

Φαίνεται ότι ο Λευκός Οίκος αποφάσισε ότι η καλύτερη επιλογή είναι το status quo, αφήστε τη μάχη να συνεχιστεί χωρίς να επιτρέψετε σε καμία πλευρά να επικρατήσει.
Αυτό απαιτούσε από την Ουάσιγκτον να παρέχει με συνέπεια στο Κίεβο όλο και πιο εξελιγμένο στρατιωτικό εξοπλισμό χωρίς να προκαλεί τη Ρωσία σε άμεση σύγκρουση με το ΝΑΤΟ.
Η συνεχιζόμενη αντεπίθεση δείχνει τέλεια αυτό το σημείο.
Αφού η φθινοπωρινή αντεπίθεση του Κιέβου σταμάτησε μετά από πρόωρες επιτυχίες και αυξήθηκε ο αριθμός των νεκρών, η Ουάσιγκτον χρειαζόταν θετικά νέα από την Ουκρανία και άρχισε να μιλά για την αντεπίθεση της άνοιξης.
Για μήνες, δυτικοί αξιωματούχοι «πουλούσαν» δημόσια την ιδέα ότι οι ουκρανικές δυνάμεις θα μπορούσαν να ανακαταλάβουν άλλο ένα κομμάτι εδάφους.
Ωστόσο, Ουκρανοί και Αμερικανοί αξιωματούχοι αναγνώρισαν ιδιωτικά η Ουκρανία δεν διέθετε τα στρατεύματα ή τα στρατιωτικά μέσα που απαιτούνται για να νικήσει την οχυρωμένη ρωσική άμυνα.
Πάντως, η Ουάσιγκτον θεώρησε μια επιτυχημένη αντεπίθεση ως πολιτικά απαραίτητη για να συνεχίσει να νομιμοποιεί στα μάτια των Αμερικανών πολιτών την αποστολή δισεκατομμυρίων σε βοήθεια στην Ουκρανία.
Ukrainian servicemen fire with a tank towards Russian troops near a front line, amid Russia's attack on Ukraine, in Kharkiv region, Ukraine July 6, 2023. REUTERS/Vyacheslav Madiyevskyy

Έστειλε χιλιάδες Ουκρανούς σε βέβαιο θάνατο

Έτσι, το Κίεβο υποχώρησε στις απαιτήσεις της Ουάσιγκτον και έστειλε εκατοντάδες χιλιάδες ανεπαρκώς εκπαιδευμένα στρατεύματα στις βαριά ναρκοθετημένες ρωσικές αμυντικές γραμμές.
Όπως εξήγησε σε πρόσφατο άρθρο του απόστρατος ντισυνταγματάρχης του στρατού των ΗΠΑ, Daniel Davis, χιλιάδες Ουκρανοί στρατιώτες που στάλθηκαν στον θάνατο ήταν προβλέψιμοι.
«Η Ουκρανία υποφέρει επίσης από χρόνια έλλειψη ικανότητας αεράμυνας, ανεπαρκή αριθμό οβίδων και βλημάτων πυροβολικού, ανεπαρκή συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου, έλλειψη πυραύλων και ίσως το πιο κρίσιμο από όλα, μόλις το 25% της ικανότητας αποναρκοθέτησης που απαιτείται», επισήμανε.
«Έτσι, όταν η Ουκρανία ξεκίνησε την επίθεσή της σε ένα ευρύ μέτωπο στις 5 Ιουνίου, δεν θα έπρεπε να είχε εκπλήξει κανέναν στο Κίεβο, την Ουάσιγκτον ή τις Βρυξέλλες που συνάντησαν μία ρωσική τανάλια», έγραψε στο 19FortyFive.

Κυνισμός χωρίς όρια: Συνεχίστε τον πόλεμο, αφού δεν σκοτώνονται Αμερικανοί

Τον Απρίλιο του 2022, ο υπουργός Άμυνας Lloyd Austin είπε ότι η Ουάσιγκτον επέλεξε να διεξαγάγει τον πόλεμο με αντιπροσώπους για να «αδυνατίσει» τη Ρωσία.
Έκτοτε, αρκετές κυβερνήσεις και εκλεγμένοι αξιωματούχοι έχουν επανειλημμένα υποστηρίξει ότι ο πόλεμος ήταν ένα όφελος για την Αμερική.
Την περασμένη εβδομάδα, ο ηγέτης της μειοψηφίας της Γερουσίας, Mitch McConnell ζήτησε περισσότερη βοήθεια στην Ουκρανία, εξηγώντας πώς ενισχύει την Αμερική, ενώ σημείωσε ότι κανένας Αμερικανός δεν έχει πεθάνει στον πόλεμο.
Ο Steven Moore , ένας ισχυρός Ρεπουμπλικανός πολιτικός, είπε ότι επιστρατεύτηκε από την ηγεσία του κόμματος για να πείσει την κοινοβουλευτική τους ομάδα ότι η βοήθεια προς την Ουκρανία ήταν ζωτικής σημασίας.
«Εάν είστε συντηρητικός στα δημοσιονομικά, ξέρετε ότι αυτό είναι μια εξαιρετική χρήση των δολαρίων των φορολογουμένων.
Και ούτε ένας Αμερικανός στρατιώτης δεν χρειάστηκε να πεθάνει», υποστήριξε με κυνισμό στην κοινοβουλευτική ομάδα των Ρεπουμπλικάνων.
Υπάρχει ένα σχεδόν καθολικό blackout του αυξανόμενου απολογισμού των νεκρών μεταξύ των Ουκρανών στρατιωτών. Κατά τη διάρκεια της μάχης στο Bakhmut πρώην στρατιώτες των ΗΠΑ που πολεμούσαν για το Κίεβο είπαν ότι νέοι στρατιώτες πέθαιναν μέσα σε λίγες ώρες αφότου έφτασαν στην πρώτη γραμμή.
Μια Ουκρανή είπε πρόσφατα στην Washington Post ότι οι περισσότεροι στρατιώτες από την πόλη της πεθαίνουν μέσα σε δύο ή τρεις ημέρες αφότου φτάσουν στο πεδίο της μάχης.
Οι τεράστιες απώλειες και τα ελάχιστα κέρδη έχουν αμβλύνει το ηθικό των Ουκρανών.

Σβήνει η Ουκρανία


Στις αρχές του πολέμου, τα κέντρα στρατολόγησης ξεχείλισαν. Ωστόσο, το Κίεβο βασίζεται τώρα σε μια γενική επιστράτευση σχεδόν όλων των ανδρών για να καλύψει τις τάξεις του. Το πρόγραμμα στρατολόγησης δημιούργησε μια μάστιγα διαφθοράς, καθώς πολλοί νεαροί άνδρες - ελπίζοντας να αποφύγουν τον θάνατο στον πόλεμο - δωροδοκούσαν αξιωματούχους για ιατρικές απαλλαγές και λαθραία έξοδο από τη χώρα.
Η διαφθορά ήταν τόσο διάχυτη που ο Zelensky επέλεξε να απολύσει τους επικεφαλής όλων των τοπικών κέντρων στρατολόγησης και άσκησε κατηγορίες εναντίον δεκάδων αξιωματούχων.
Σε πρόσφατο άρθρο του, ο Micheal Vlahos συγγραφέας και καθηγητής στο John Hopkins παρατηρούσε: «Η Ουκρανία ήταν ένα έθνος ίσως 33 εκατομμυρίων στις αρχές του 2022.
Σήμερα, το ένα τέταρτο του πληθυσμού αυτής της ήδη μειωμένης χώρας έχει καταφύγει στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ένα άλλο τέταρτο βρίσκεται στις πλέον ρωσικές περιφέρειες ή διαμένει ως νέοι μετανάστες στη Ρωσική Ομοσπονδία εαυτό.
Η Ουκρανία, με 20 εκατομμύρια, είναι λίγο μεγαλύτερη από την Ολλανδία και κάπως μικρότερη από την Ταϊβάν».
«Ωστόσο σε όρους απωλειών σε πληθυσμό, οι ουκρανικές στρατιωτικές απώλειες, μετά από περισσότερες από 500 ημέρες πολέμου, πλησιάζουν αυτές που υπέστη η Γερμανία στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο για περισσότερες από 1.500 ημέρες. Αυτό είναι ένα καταστροφικό ποσοστό φθοράς… που μπορεί να συντρίψει έναν στρατό και ένα έθνος», κατέληξε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης