Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μετά τις τράπεζες, η Meloni τα... βάζει με τις αεροπορικές εταιρείες - Τι να προσέξουν οι διεθνείς επενδυτές

Μετά τις τράπεζες, η Meloni τα... βάζει με τις αεροπορικές εταιρείες - Τι να προσέξουν οι διεθνείς επενδυτές
Μέχρι στιγμής, κατά τη διάρκεια της θητείας της, η Meloni έχει ευθυγραμμιστεί σε μεγάλο βαθμό με τις κυρίαρχες πολιτικές θέσεις στο εσωτερικό και στο εξωτερικό
Σχετικά Άρθρα
Αφού κατάφερε να διαψεύσει όλα τα εις βάρος της προγνωστικά, αλλά και όσους προέβλεπαν... περιθωριοποίηση της Ιταλίας, η Giorgia Meloni έχει αρχίσει να προκαλεί αναστάτωση στο εσωτερικό της χώρας της.
Ο κύριος τραπεζικός δείκτης της Ευρώπης σημείωσε πτώση περίπου 2,7% στις 8 Αυγούστου, αφού η Ιταλία ανακοίνωσε ότι θα επιβάλει έκτακτο φόρο 40% στις τράπεζες. Η αιφνιδιαστική κίνηση, η οποία σαφώς αιφνιδίασε τους συναλλασσόμενους, μετριάστηκε μέσα σε 24 ώρες.
Οι αεροπορικές εταιρείες έχουν απορρίψει άλλα μέτρα πολιτικής, με ένα νέο κυβερνητικό σχέδιο για τον περιορισμό των τιμών κατά την πτήση σε ορισμένους προορισμούς. Η ιταλική κυβέρνηση θα συναντηθεί με στελέχη αεροπορικών εταιρειών τον επόμενο μήνα και η Κομισιόν αξιολογεί ήδη κατά πόσον το μέτρο θα ήταν σύμφωνο με τη νομοθεσία της ΕΕ.

Η υπαναχώρηση για τον φόρο στις τράπεζες

Η Meloni εξελέγη τον Οκτώβριο και, εκτός του ότι είναι η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της χώρας, είναι επίσης η πρώτη που προέρχεται από ακροδεξιό κόμμα μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Μέχρι στιγμής, κατά τη διάρκεια της θητείας της, η Meloni έχει ευθυγραμμιστεί σε μεγάλο βαθμό με τις κυρίαρχες πολιτικές θέσεις στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, παρά τις ανησυχίες ορισμένων ότι μπορεί να ωθήσει τη χώρα της στο περιθώριο. Δεν έχει έρθει σε αντίθεση με αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για παράδειγμα. Έχει επίσης διασφαλίσει ότι η Ιταλία υπήρξε βασικός υποστηρικτής της Ουκρανίας μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, παρά το γεγονός ότι ορισμένα μέλη του υπουργικού της συμβουλίου είχαν στενούς δεσμούς με το Κρεμλίνο.
Ο Federico Santi, ανώτερος αναλυτής της εταιρείας συμβούλων Eurasia Group, δήλωσε στο CNBC μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ότι η υπαναχώρησή της για τον έκτακτο φόρο «ήταν ένα μεγάλο σφάλμα, τόσο στην αντίληψη όσο και στην ουσία». «Αυτό το κακώς μελετημένο μέτρο ήταν μια απότομη υπενθύμιση ότι η κυβέρνηση Meloni αποτελείται κυρίως από δεξιά λαϊκιστικά κόμματα, με ιστορικό ασταθούς χάραξης οικονομικής πολιτικής», δήλωσε ο Santi, προσθέτοντας ωστόσο ότι αναμένει από τη Meloni να μην αλλάξει ρότα όσον αφορά τις θεμελιώδεις πτυχές της κυβερνητικής πολιτικής.
Ο Erik Jones, καθηγητής στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο της Ιταλίας, δήλωσε στο CNBC ότι δεν πιστεύει ότι πρόκειται για μια πιο «λαϊκιστική» κυβέρνηση από αυτή που παρατηρήθηκε τον τελευταίο χρόνο, με τη Meloni και τον υπουργό Οικονομικών της, Giancarlo Giorgetti, να προσπαθούν να ξοδέψουν χωρίς να δημιουργήσουν τεράστια ελλείμματα.
«Όσον αφορά τη δημοσιονομική πολιτική, ακόμη και ελλείψει δεσμευτικών κανόνων της ΕΕ, που παραμένουν σε αναστολή, η κυβέρνηση κατέβαλε προσπάθειες να συνεχίσει μια σταδιακή δημοσιονομική προσαρμογή, σύμφωνα με τις συστάσεις της ΕΕ - δηλαδή διατηρώντας το έλλειμμα και το χρέος σε μια, αργά, φθίνουσα πορεία και αποφεύγοντας την επέκταση σε ευρεία βάση που θα μπορούσε να τροφοδοτήσει τον πληθωρισμό», δήλωσε ο Santi του Eurasia Group.
Το δημόσιο χρέος της Ιταλίας σε σχέση με το ΑΕΠ ήταν 144,4% το 2022, σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Αυτό αναμένεται να μειωθεί στο 140,5% φέτος και στη συνέχεια και πάλι στο 138,8% το 2024. Η ιταλική οικονομία προβλέπεται να αναπτυχθεί με ρυθμό 1,1% φέτος και 0,9% το 2024, σύμφωνα με το ΔΝΤ. Αυτό αντιπροσωπεύει πτώση από το 3,7% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος που καταγράφηκε το 2022.

Η... σύσταση των αναλυτών προς τους επενδυτές για… προσοχή

Παρά τη γενική προσδοκία ότι η ιταλική κυβέρνηση είναι απίθανο να ακολουθήσει πιο αμφιλεγόμενους δρόμους, οι αναλυτές αναφέρουν δύο γεγονότα που οι διεθνείς επενδυτές θα πρέπει να παρακολουθούν στενά.
«Οι επενδυτές θα πρέπει να ανησυχούν για την αναταραχή που είναι πιθανό να περιβάλλει τον επερχόμενο προϋπολογισμό. Θα υπάρχουν πολλά περιθώρια για αντιπαραθέσεις που θα δημιουργήσουν αστάθεια. Αλλά δεν νομίζω ότι η βασική πολιτική θα αλλάξει ή ότι η κυβέρνηση θα καταρρεύσει», δήλωσε ο Jones από το Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο.
Οι κυβερνήσεις σε ολόκληρη την ΕΕ πρέπει να υποβάλουν τα δημοσιονομικά τους σχέδια για το νέο έτος τον Οκτώβριο, ώστε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αξιολογήσει κατά πόσον συμμορφώνονται με τους κανόνες της ΕΕ. Στο παρελθόν, η διαδικασία αυτή έχει προκαλέσει εντάσεις μεταξύ των Βρυξελλών και της Ρώμης.
Για άλλους, ωστόσο, ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι η καθυστέρηση στη λήψη ορισμένων κονδυλίων της ΕΕ.
«Πρόκειται για βασικό παράγοντα που στηρίζει τις δημόσιες επενδύσεις και την ανάπτυξη έως το 2026, με σημαντικές επιπτώσεις στις δημοσιονομικές προοπτικές», δήλωσε ο Santi.
Τα εν λόγω κονδύλια της ΕΕ συμφωνήθηκαν στο αποκορύφωμα της πανδημίας Covid-19, δεδομένης της αναταραχής και της επιβράδυνσης σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή οικονομία. Η Ιταλία είναι ο μεγαλύτερος δικαιούχος του προγράμματος των 750 δισ. ευρώ, δεδομένου ότι η οικονομία της επλήγη περισσότερο από την πανδημία και τα συνεπακόλουθα lockdowns. Ωστόσο, οι εκταμιεύσεις γίνονται μόνο αφού οι χώρες προωθήσουν ορισμένα μέτρα και μεταρρυθμίσεις.
Ο τεράστιος όγκος των κεφαλαίων θα μπορούσε να έχει κρίσιμο αντίκτυπο στην οικονομία της Ιταλίας.
«Αυτές οι καθυστερήσεις δεν οφείλονται, ως επί το πλείστον, στην κυβέρνηση και η Meloni παραμένει αποφασισμένος να τηρήσει τις δεσμεύσεις του NextGenEU στα χαρτιά -αλλά τα εξωτερικά ζητήματα, το υψηλό κόστος εισροών, η καταπόνηση των αλυσίδων εφοδιασμού- και οι σοβαρές διοικητικές ελλείψεις και εμπλοκές θα εμποδίζουν όλο και περισσότερο την κυβέρνηση να επιτύχει τους επενδυτικούς της στόχους», πρόσθεσε ο Santi.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης