Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στο ναδίρ οι σχέσεις με Αλβανία - Rama για Μητσοτάκη: Δεν θα μπορούσα να φανταστώ να προσκαλέσω στη θέση του την Ελληνίδα Πρόεδρο

Στο ναδίρ οι σχέσεις με Αλβανία - Rama για Μητσοτάκη: Δεν θα μπορούσα να φανταστώ να προσκαλέσω στη θέση του την Ελληνίδα Πρόεδρο
Υπενθυμίζεται ότι οι σχέσεις των 2 χωρών βρίσκονται σε τεταμένο κλίμα εξαιτίας της προφυλάκισης του Φρέντυ Μπελέρη ο οποίος κατηγορείται για διαφθορά και εξαγορά ψήφων για τις δημοτικές εκλογές στην Χιμάρα
Σχετικά Άρθρα
Ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας Edi Rama με ανάρτηση του στην πλατφόρμα «Χ» (πρώην Twitter) απαντά σε όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ώρες για την μη συμμετοχή του στο δείπνο των ηγετών των Δυτικών Βαλκανίων που παρέθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Όπως σημειώνει απαντά τώρα σε όλους, γιατί δεν ήθελε να προκαλέσει θόρυβο πριν και κατά τη διάρκεια των συναντήσεων, ενώ χαιρετίζει την πρωτοβουλία λέγοντας ότι η περιοχή χρειάζεται την Ελλάδα.
Αφήνοντας αιχμές για την μη πρόσκλησή του, αποκάλυψε ότι έχει προσκαλέσει τον Έλληνα ομόλογό του τον Οκτώβριο στα Τίρανα να συμμετάσχει στη Σύνοδο της Πρωτοβουλίας του Βερολίνου, λέγοντας ότι «δεν θα μπορούσα ποτέ να φανταστώ να προσκαλέσω στη θέση του την Ελληνίδα Πρόεδρο, για την οποία επίσης τρέφω τον μεγαλύτερο σεβασμό».

Η ανάρτηση του Edi Rama

«Ακολουθεί η απάντησή μου για όλους εκείνους, στην Ελλάδα, την Αλβανία ή αλλού, που σχολίασαν με διάφορους τρόπους ή προβληματίστηκαν από την απουσία μου στην Αθήνα, αλλά και για τους δημοσιογράφους που ζήτησαν τη γνώμη μου και δεν έλαβαν απάντηση πριν από την εκδήλωση. Ο λόγος είναι απλός: Δεν ήθελα να ενοχλήσω τον οικοδεσπότη και τους καλεσμένους του, προσθέτοντας στο θόρυβο πριν οι καλοί μου φίλοι που συγκεντρώθηκαν στην Αθήνα τελειώσουν τη δουλειά τους.
Χαίρομαι που ο Κυριάκος πήρε την πρωτοβουλία να σπάσει ψωμί με τους άκρως αρμόδιους ηγέτες και να συζητήσουν για το ευρωπαϊκό μέλλον των Βαλκανίων με φόντο τη ρωσική επιθετικότητα. Η περιοχή χρειάζεται την Ελλάδα να συμμετέχει περισσότερο στην κοινή μας πορεία. Πάντοτε του έλεγα ή σε άλλους Έλληνες φίλους, συμπεριλαμβανομένου και του ίδιου να το λέω δημοσίως σε αρκετές περιπτώσεις, ότι πιστεύω ειλικρινά ότι η χώρα τους έχει έναν φυσικό ρόλο να διαδραματίσει στα Βαλκάνια, δεδομένου του προφίλ και της εμπειρίας της στην ΕΕ.
Ελπίζω πάρα πολύ ότι η συνάντηση ήταν παραγωγική και φυσικά, θα προτιμούσα να μην δω το δείπνο να χρησιμοποιείται για να στείλει στην Αλβανία ένα αντιφατικό μήνυμα σε σχέση με τον πολύ πιο φιλόδοξο σκοπό της πρωτοβουλίας και ελπίζω ότι αυτό το ατυχές γεγονός δεν μπέρδεψε τους αξιότιμους προσκεκλημένους. Σε ό,τι με αφορά, το να μιλάς, να επικοινωνείς, να διαφωνείς με φίλους, συμμάχους, εταίρους και γείτονες πρωτίστως, είναι η ίδια η ουσία της διεθνούς πολιτικής και το να προσπαθείς, πάντα να προσπαθείς, να μπαίνεις στη θέση του άλλου είναι απαραίτητο. Ακόμη περισσότερο όταν τα πράγματα φαίνεται να πηγαίνουν στραβά.
Τον ερχόμενο Οκτώβριο η Αλβανία θα προεδρεύσει της φετινής Συνόδου Κορυφής της Διαδικασίας του Βερολίνου στα Τίρανα. Ο αγαπητός μου φίλος και ιδιαίτερα σεβαστός συνάδελφος στην Αθήνα έχει φυσικά προσκληθεί να συμμετάσχει και δεν θα μπορούσα ποτέ να φανταστώ να προσκαλέσω στη θέση του την Ελληνίδα Πρόεδρο, για την οποία επίσης τρέφω τον μεγαλύτερο σεβασμό.
Καταλαβαίνω την πίεση από τρίτους, πρόθυμους να εκμεταλλευτούν κάθε ευκαιρία για να κάνουν βουνό ένα μικρό εμπόδιο. Αλλά όλοι μας έχουμε μπροστά μας πολύ μεγαλύτερες προκλήσεις, υπάρχουν πραγματικά βουνά που πρέπει να ανέβουμε. Αυτό που πρέπει να μας ενώνει σε τέτοιους ταραγμένους καιρούς για το καλό των λαών μας, των χωρών μας, της περιοχής μας, της Ευρώπης μας είναι μεγαλύτερο από αυτό που μας χωρίζει. Κινδυνεύουν πάρα πολλά σε παγκόσμιο επίπεδο, για να γίνουμε όμηροι φυλετικών εσωτερικών πολιτικών».

Στο κόκκινο η ένταση

Υπενθυμίζεται ότι οι σχέσεις των 2 χωρών βρίσκονται σε τεταμένο κλίμα εξαιτίας της προφυλάκισης του Φρέντυ Μπελέρη ο οποίος κατηγορείται για διαφθορά και εξαγορά ψήφων για τις δημοτικές εκλογές στην Χιμάρα.
Η Ελλάδα υποστηρίζει ένθερμα την αποφυλάκιση του δημάρχου, κάνοντας μάλιστα λόγο για μπλόκο της Ελλάδας στην ένταξη της Αλβανίας στην οικογένεια της ΕΕ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης