Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Τουρκία βλέπει σημαντική πρόοδο στις διαπραγματεύσεις για τα ουκρανικά σιτηρά: Παράλογη εναλλακτική διαδρομή χωρίς τη Ρωσία

Η Τουρκία βλέπει σημαντική πρόοδο στις διαπραγματεύσεις για τα ουκρανικά σιτηρά: Παράλογη εναλλακτική διαδρομή χωρίς τη Ρωσία
Η συμφωνία για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας έπαψε να λειτουργεί στις 17 Ιουλίου
Σχετικά Άρθρα
Σημαντική πρόοδο στις διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία όσον αφορά τη μεταφορά των ουκρανικών σιτηρών «βλέπει» η Τουρκία.
Ειδικότερα, η Yeni Safak επικαλούμενη πηγή από το γραφείο του Τούρκου προέδρου, Recep Tayyip Erdogan, σημειώνει: «Σημαντική πρόοδος έχει επιτευχθεί όσον αφορά τη συμφωνία για τον διάδρομο σιτηρών. Μια εναλλακτική διαδρομή του διαδρόμου σιτηρών χωρίς τη Ρωσία είναι παράλογη».
Σύμφωνα με την πηγή, η Άγκυρα πιστεύει ότι «μια συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί με κάποιο τρόπο" μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας. «Προτεραιότητά μας είναι η ανανέωση της συμφωνίας για τον διάδρομο σιτηρών», δήλωσε η πηγή στην εφημερίδα σημειώνοντας ότι άλλα βήματα «μπορεί να είναι επικίνδυνα».

Το χρονικό της ακύρωσης της συμφωνίας για τα ουκρανικά σιτηρά

Η συμφωνία για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας έπαψε να λειτουργεί στις 17 Ιουλίου. Αφού η συμφωνία είχε ανανεωθεί πολλές φορές μετά την αρχική σύναψη της, η Μόσχα υποστήριξε ότι οι σχετικές με τη Ρωσία διατάξεις των συμφωνιών για την άρση των εμποδίων στις εξαγωγές γεωργικών προϊόντων δεν εφαρμόστηκαν ποτέ. Η Ρωσία υπογράμμισε επίσης το γεγονός ότι, αν και οι συμφωνίες είχαν ως στόχο να κατευθύνουν τις προμήθειες τροφίμων στις φτωχότερες χώρες, το μεγαλύτερο μέρος των ουκρανικών σιτηρών πήγε σε πλούσιες δυτικές χώρες. Το Κρεμλίνο δήλωσε ότι η ρωσική πλευρά θα εξετάσει το ενδεχόμενο αναβίωσης της πρωτοβουλίας για τα σιτηρά μόλις εκπληρωθούν οι όροι της.
Στις 10 Αυγούστου, το ουκρανικό ναυτικό ανακοίνωσε «προσωρινούς διαδρόμους» στη Μαύρη Θάλασσα για τα εμπορικά πλοία που κατευθύνονται προς ή από τα λιμάνια του Chernomorsk, της Οδησσού και του Yuzhny. Ωστόσο, το Κίεβο προειδοποίησε ότι παραμένει στρατιωτική απειλή και κίνδυνος ναρκών στη διαδρομή και, ως εκ τούτου, επιτρέπεται η διέλευση μόνο σε εκείνα τα πλοία των οποίων οι ιδιοκτήτες και οι καπετάνιοι «επιβεβαιώνουν επίσημα την ετοιμότητά τους να πλεύσουν υπό αυτές τις συνθήκες». Υπήρχαν αναφορές ότι οι διαδρομές θα χρησιμοποιηθούν κυρίως για να μπορέσουν να αναχωρήσουν τα πολιτικά πλοία που έχουν κολλήσει σε αυτά τα ουκρανικά λιμάνια από τα τέλη Φεβρουαρίου 2022. Στις 16 Αυγούστου, το υπό σημαία Χονγκ Κονγκ πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων Joseph Schulte αναχώρησε από το λιμάνι της Οδησσού, όπου είχε αγκυροβολήσει από την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης της Ρωσίας, και εγκατέλειψε τα χωρικά ύδατα της Ουκρανίας, αποτελώντας το πρώτο εμπορικό πλοίο που το έκανε μετά την κατάρρευση της συμφωνίας για τα σιτηρά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης