Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κινεζικά J-20 εναντίον F-16V των ΗΠΑ: Γιατί τα PLAAF Stealth θα μπορούσαν να «καταβροχθίσουν» την Ταϊβάν σε έναν νέο πόλεμο

Κινεζικά J-20 εναντίον F-16V των ΗΠΑ: Γιατί τα PLAAF Stealth θα μπορούσαν να «καταβροχθίσουν» την Ταϊβάν σε έναν νέο πόλεμο
Το J-20 θεωρείται ότι είναι εννοιολογικά συγκρίσιμο με το αμερικανικό F-35 λόγω των εξελιγμένων ραντάρ και ηλεκτρονικών του και των ολοκληρωμένων συστημάτων διαχείρισης όπλων του
Με το βλέμμα στην κινεζική Πολεμική Αεροπορία PLA, οι Ηνωμένες Πολιτείες (ΗΠΑ) εκπαιδεύουν τα μαχητικά αεροσκάφη F-16 Viper με το αεροσκάφος F-35 Lightning II πέμπτης γενιάς.
Η Κίνα «ηγείται» ως παγκόσμιος ηγέτης στο πρόγραμμα υπερηχητικών πυραύλων.
Ως μέρος των ασκήσεων Northern Lightning στο Ουισκόνσιν, stealthy F-35B Joint Strike Fighters από το Σώμα Πεζοναυτών και F-35As από την εν ενεργεία Πολεμική Αεροπορία και την Εθνική Φρουρά της Αεροπορίας έχουν «υποστηρίξει» μεγαλύτερες ομάδες μαχητικών αεροσκαφών για να βελτιώσουν τις δεξιότητες μάχης εναντίον ενός αντιπάλου.
Στην έκδοση του 2023 αυτών των ετήσιων ασκήσεων, τα παλαιότερα, μη κρυφά μαχητικά F-16 Viper καλύπτονται από τα F-35, επιτρέποντάς τους να εμπλέκονται πιο αποτελεσματικά στις εχθρικές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένων των μαχητικών και των πυραύλων κρουζ, με το βαρύτερο ωφέλιμο φορτίο πυραύλων τους. .
Σύμφωνα με τους Πεζοναύτες που συμμετέχουν στην άσκηση, αυτού του είδους η συνεργασία θα πρέπει να επικρατήσει σε οποιεσδήποτε μετέπειτα μάχες υψηλού κινδύνου, όπως αυτή στον Ινδο-Ειρηνικό εναντίον της Κίνας. Η συνεργασία καθίσταται επιβεβλημένη δεδομένου ότι στρατιωτικοί ειδήμονες έχουν προβλέψει ότι πιθανόν να ξεσπάσει σύγκρουση μεταξύ των δύο κρατών.
Ένας πιλότος των Αμερικανών πεζοναυτών, ο πλοίαρχος "Melon" Streicher είπε ότι τα αεροσκάφη πέμπτης και τέταρτης γενιάς που λειτουργούν σε συντονισμό αποτελούν βασικό τομέα εστίασης για τη συνεχή εκπαίδευση.
«Αυτό είναι το κρίσιμο μέρος της ολοκλήρωσης ειδικά για… F-35, πραγματικά», είπε ο Στράιχερ.
«Μεταφέρουμε τέσσερις πυραύλους». Αυτός ο ισχυρισμός έχει διατυπωθεί όλα αυτά τα χρόνια, τονίζοντας ότι ενώ τα stealth αεροσκάφη όπως τα F-35 είναι πιο δύσκολο να εντοπιστούν και να καταρριφθούν, έχουν περιορισμένους πυραύλους για να πολεμήσουν το αντίπαλο αεροσκάφος.
Κάθε παραλλαγή F-35 μπορεί πλέον να φέρει εσωτερικά έως τέσσερις AIM-120 Advanced Medium Range Air-to-Air Missiles (AMRAAM) (ή δύο AIM-120 με διάφορους συνδυασμούς οπλισμού αέρος-εδάφους). Μπορούν να μεταφέρουν περισσότερους πυραύλους αέρος και άλλα όπλα εξωτερικά, αλλά με αυτόν τον τρόπο μειώνεται η κρυφή φύση τους, το κύριο και καθοριστικό χαρακτηριστικό τους.
Αντίθετα, τα F-16V μπορούν να εξοπλιστούν με τους εξελιγμένους πυραύλους αέρος AIM-9X Sidewinder της Raytheon Technologies Corp. Το αεροσκάφος μπορεί να εξοπλιστεί με πυραύλους AGM-84 Harpoon, AGM-88 HARM, AGM-154 JSOW και SLAM-ER. Οι πύραυλοι SLAM-ER είναι αποτελεσματικά όπλα κρούσης ακριβείας μεγάλου βεληνεκούς με βεληνεκές 170 μιλίων.
J-20-Fighter-Jet-1.webp

Ο Στράιχερ είπε ότι σε αντίθεση με τα F-35 επί του παρόντος, «τα F-16 φέρουν έξι [βλήματα] το καθένα.
Οπότε, πρέπει να τους βάλουμε στη μάχη και να τους κάνουμε να επιβιώσουν.
Τους χάνουμε νωρίς, αυτό είναι πρόβλημα. Έτσι, η δουλειά μας… είναι να υποχωρήσουμε ελαφρώς στην μάχη.
Ένα από τα κύρια πλεονεκτήματα του Joint Strike Fighter ήταν εδώ και καιρό η ικανότητά του να λειτουργεί ως στρατηγός για stealth και non stealth αεροσκάφη σε μελλοντικές επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων αεροσκαφών από άλλους κλάδους και διεθνείς συμμάχους και εταίρους.
Έτσι, υποθετικά μιλώντας, σε περίπτωση σύγκρουσης με την Κίνα για την Ταϊβάν, τα F-35 της USAF θα μπορούσαν να συνδυαστούν με ταϊβανέζικα F-16V για να αντιμετωπίσουν τα PLAAF.
Αυτό, ωστόσο, εξαρτάται από το εάν οι ΗΠΑ ή οι περιφερειακοί σύμμαχοί τους που διαθέτουν F-35, όπως η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα, αποφάσιζαν να ξεκινήσουν έναν πόλεμο κατά της Κίνας.
Ωστόσο, εάν υπάρχει μια μακρινή πιθανότητα να επιλέξουν να μην πολεμήσουν απευθείας το Πεκίνο, τα ταϊβανέζικα F-16V θα είναι μόνα τους ενάντια στα stealth J-20.

Τα F-16 πρέπει να αντιμετωπίσουν τα J-20

Το F-35 Lightning II είναι αυτή τη στιγμή το πιο περιζήτητο stealth αεροσκάφος μάχης στον κόσμο, λόγω των προηγμένων χαρακτηριστικών του stealth με αυτό που αποκαλούν οι ΗΠΑ απαράμιλλη ταχύτητα και ευελιξία, πλήρως συγχωνευμένες πληροφορίες αισθητήρων, λειτουργίες με δυνατότητα δικτύου και προηγμένη υποστήριξη να παρέχει υπέρτατες δυνατότητες στον αέρα.
Τα F-35 πετούν συνήθως με αεροσκάφη μάχης, όπως τα F-15 Eagles και τα F-16 Fighting Falcons, για να τους παρέχουν κάλυψη.
Για παράδειγμα, τα μαχητικά αεροσκάφη F-35 έλαβαν μέρος σε μια άσκηση εναντίον των βαρέων βαρών F-15 Eagles (συχνά θεωρούνται οι σωματοφύλακες των F-35) και είχαν απίστευτο ποσοστό θανάτων οκτώ χωρίς να υποστούν ούτε μία απώλεια.
Στη μάχη, η πλευρά που καταφέρνει να εντοπίσει και να πυροβολήσει πρώτη εξασφαλίζει μια θέση πλεονεκτήματος.
Αυτός είναι ουσιαστικά ο λόγος που χρησιμοποιούνται τα F-35, για να επιτρέψουν στα άλλα μαχητικά που μεταφέρουν περισσότερους πυραύλους, αλλά όχι stealth να εκτοξεύουν πυραύλους χωρίς να εντοπιστούν.
Ωστόσο, ενώ προετοιμάζεται για μελλοντική μάχη ένας προς έναν με την Πολεμική Αεροπορία PLA, η Ταϊβάν γνωρίζει ότι τα F-16 Vipers που προμηθεύεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες θα είναι το μεγαλύτερο στοίχημά της.
Το J-20 θεωρείται ότι είναι εννοιολογικά συγκρίσιμο με το αμερικανικό F-35 λόγω των εξελιγμένων ραντάρ και ηλεκτρονικών του και των ολοκληρωμένων συστημάτων διαχείρισης όπλων του. Το σύστημα ραντάρ του μπορεί να βρει στόχους σε απόσταση έως και 135 χιλιομέτρων και οι πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς του μπορούν να φτάσουν στόχους σε εμβέλεια 300 χιλιομέτρων (186 μίλια).
Σε σύγκριση με τους προκατόχους του, το αναβαθμισμένο F-16V είναι πιο πιθανό να βρει το J-20. Σε αντίθεση με τα παλαιότερα μοντέλα, διαθέτει ραντάρ ενεργού ηλεκτρονικά σαρωμένης συστοιχίας APG-83 και άλλα σύγχρονα ηλεκτρονικά συστήματα.
Αυτός είναι και ο λόγος που η κινεζική ηγεσία ήταν έξαλλη με την απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών να εξοπλίσουν την Ταϊβάν με αναβαθμισμένα μαχητικά αεροσκάφη. Ωστόσο, αυτό εξακολουθεί να μην αποκλείει το γεγονός ότι η κινεζική PLAAF έχει προσθέσει σταδιακά εκατοντάδες αυτοσχέδια μαχητικά της σειράς J-10, J-11 και J-16 στον στόλο της τις τελευταίες δύο δεκαετίες.
Επιπλέον, εικάζεται ότι ο στόλος της PLAAF έχει τώρα περίπου 200 μαχητικά αεροσκάφη J-20.
Η Ταϊβάν θα βρισκόταν έτσι αντιμέτωπη με μια πιο προηγμένη αριθμητικά και τεχνολογικά Πολεμική Αεροπορία, με τα J-20 να πετούν αρκετά πάνω από το νησί της Ταϊβάν.
Σε ένα άρθρο που γράφτηκε το 2018 για το War on the Rocks, ο Drew Thompson εξήγησε τη νέα στρατηγική της Ταϊβάν να αντιμετωπίσει την Κίνα.
Σύμφωνα με αυτήν την ανάλυση, για να αποτρέψει την Πολεμική Αεροπορία PLA από το να παρέχει αεροπορική υποστήριξη κοντινής εμβέλειας στις δυνάμεις εισβολής, η αεροπορία της Ταϊβάν θα αναπτύξει ολοκληρωμένες αντιαεροπορικές άμυνες που θα προστατεύουν τις αεροπορικές βάσεις και τις κρίσιμες υποδομές.
Αν και θα μπορούσαν να είναι κρίσιμοι για την εκτόξευση πυραύλων κατά πλοίων σε κινεζικά πλοία εισβολής, ο Thompson ισχυρίστηκε ότι τα μαχητικά αεροσκάφη θα ήταν αναμφισβήτητα το λιγότερο κρίσιμο σύστημα για την προσπάθεια της Ταϊβάν να αποτρέψει μια κινεζική εισβολή. Ωστόσο, λίγα αεροσκάφη αναμένεται να ξεφύγουν από την εναρκτήρια επίθεση της Κίνας στις αεροπορικές βάσεις της Ταϊβάν. 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης