Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κέρδη στις ευρωαγορές μετά το χαμηλό 6 εβδομάδων - Στο +0,19% ο DAX, στο +0,81% ο FTSE MIB

Κέρδη στις ευρωαγορές μετά το χαμηλό 6 εβδομάδων - Στο +0,19% ο DAX, στο +0,81% ο FTSE MIB
Στο επίκεντρο παραμένουν οι κινήσεις των κεντρικών τραπεζών στο μέτωπο των επιτοκίων
(upd) Με κέρδη έκλεισαν σήμερα (21/8/2023) τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά το χαμηλό έξι εβδομάδων που καταγράφηκε την Παρασκευή (18/8/2023).
Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί πως η ανάκαμψη των αγορών ήρθε ακόμη και με μη ενθαρρυντικά στοιχεία για τις μεγάλες οικονομίες της Ηπείρου.
Στην αρχή της συνεδρίασης, η άνοδος ήταν ακόμη μεγαλύτερη, αλλά μετέπειτα μετριάστηκε. 
Ειδικότερα, στη Γερμανία, οι τιμές παραγωγού υποχώρησαν πάνω από τις προβλέψεις τον Ιούλιο, κατά 6% σε σχέση ετήσια βάση σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, όταν οι τιμές είχαν εκτιναχθεί λόγω και του πολέμου στην Ουκρανία.
Σε σχέση με τον Ιούλιο του 2022, οι τιμές ενέργειας υποχωρούν 19,3%, με τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος να υποχωρούν 30%.
Στη Βρετανία, η μέση τιμή για τις κατοικίες που εισέρχονται στην αγορά, υποχώρησε κατά 1,9% -στις 364.895 λίρες- τον Αύγουστο 2023, σύμφωνα με τα στοιχεία της Rightmove.
Να σημειωθεί ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη πτώση τον αντίστοιχο μήνα από το 2018 και συνολικά για τη μεγαλύτερη πτώση από τα τέλη του περασμένου έτους.
Μάλιστα, τα πιο ακριβά σπίτια είδαν τις τιμές να υποχωρούν κατά 3,4%. Την ίδια στιγμή, τα επιτόκια στεγαστικών δανείων έχουν εκτοξευθεί στα υψηλότερα επίπεδα εδώ και πάνω από μια δεκαετία, μετά από 14 διαδοχικές αυξήσεις από την Τράπεζα της Αγγλίας.
Στο επίκεντρο παραμένουν οι κινήσεις των κεντρικών τραπεζών στο μέτωπο των επιτοκίων. Εξάλλου, το συμπόσιο της Fed στο Jackson Hole αρχίζει την Πέμπτη (24/8/2023) και οι επενδυτές θα αναζητήσουν ενδείξεις για την πορεία των επιτοκίων.
Εν μεταξύ, η κεντρική τράπεζα της Κίνας μείωσε σήμερα το βασικό επιτόκιο του μονοετούς δανείου της λιγότερο από ό,τι αναμενόταν και άφησε αμετάβλητο το πενταετές επιτόκιο. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν μείωση κατά 15 μονάδες βάσης και στις δύο περιπτώσεις λόγω των κινδύνων αθέτησης πληρωμών στον δοκιμαζόμενο τομέα των ακινήτων και έθεσαν ερωτήματα σχετικά με το κατά πόσον η Κίνα θα επιτύχει οικονομική ανάκαμψη υπό την αιγίδα των κινήτρων.
Αναλυτικά, το κλείσιμο για σήμερα 21/8 στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: 
Στιγμιότυπο_οθόνης_2023-08-21_191148.png

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 κατέγραψε κέρδη 0,16% και έκλεισε στις 449,14 μονάδες.

Mεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές

Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν σήμερα 21/8 στις ασιατικές αγορές, με τις ανησυχίες των επενδυτών να εντείνονται από την πορεία της κινεζικής οικονομίας.
Ειδικότερα, σύγχυση προκαλούν στις αγορές οι νέες αποφάσεις της Κίνας για τα επιτόκια, εν μέσω ύφεσης στην αγορά ακινήτων.
Ειδικότερα, η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας μείωσε το βασικό επιτόκιο των δανείων ενός έτους, αφήνοντας παράλληλα αμετάβλητο το επιτόκιο των 5ετών δανείων, σε μια απόφαση η οποία κρίνεται από την αγορά ως κατώτερη των προσδοκιών.
Αναλυτικά, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο +0,29%, ο δείκτης Shanghai την Κίνα έκλεισε στο -1,24%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο -1,54%, ο δείκτης KOSPI στη Ν. Κορέα στο -017% και ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία στο -0,46%
2_15.png
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης