Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο αντίκτυπος από τις απεργίες στην Αυστραλία - Το χειρότερο σενάριο και η πιθανότερη κατάληξη

Ο αντίκτυπος από τις απεργίες στην Αυστραλία - Το χειρότερο σενάριο και η πιθανότερη κατάληξη
Σύμφωνα με σχετική ανάλυση του Reuters, το χειρότερο σενάριο είναι να παραταθούν οι απεργιακές κινητοποιήσεις και να οδηγηθούμε στην πλήρη διακοπή λειτουργίας των τριών εργοστασίων
Σχετικά Άρθρα
Με τις πιθανότητες για απεργιακές κινητοποιήσεις σε τρεις αυστραλιανές εγκαταστάσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) να αυξάνονται, το ερώτημα που προκύπτει για την αγορά είναι ποιος είναι ο πιθανός αντίκτυπος στην προμήθεια του υπερψυχρού καυσίμου.
Τα συνδικάτα στις υπεράκτιες πλατφόρμες φυσικού αερίου North West Shelf της Woodside Energy Group ανακοίνωσαν στις 20 Αυγούστου σχέδια για απεργία ήδη από τις 2 Σεπτεμβρίου, η τελευταία κλιμάκωση σε μια μακροχρόνια διαμάχη για τους μισθούς και τις συνθήκες εργασίας.
Η Offshore Alliance, η οποία αποτελείται από δύο βασικά συνδικάτα, θα ολοκληρώσει επίσης την ψηφοφορία για απεργία στις επιχειρήσεις Wheatstone και Gorgon LNG που διαχειρίζεται η Chevron έως τις 24 Αυγούστου.
Είναι πιθανό ότι οι εργαζόμενοι στις εγκαταστάσεις της Chevron θα ενωθούν με τους συναδέλφους τους της Woodside για την έγκριση απεργιακών κινητοποιήσεων, οι οποίες θα μπορούσαν στη συνέχεια να ξεκινήσουν με επταήμερη προειδοποίηση.
Τα τρία εργοστάσια υγροποιημένου φυσικού αερίου βρίσκονται στην πολιτεία της Δυτικής Αυστραλίας και μαζί παράγουν περίπου το 10% της παγκόσμιας προσφοράς του καυσίμου, που χρησιμοποιείται στην Ασία και την Ευρώπη για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας καθώς και για βιομηχανικούς σκοπούς.

Τα σενάρια

Σύμφωνα με σχετική ανάλυση του Reuters, το χειρότερο σενάριο είναι να παραταθούν οι απεργιακές κινητοποιήσεις και να οδηγηθούμε στην πλήρη διακοπή λειτουργίας των τριών εργοστασίων. Αλλά αυτό είναι και το λιγότερο πιθανό αποτέλεσμα, καθώς δεν εξυπηρετεί τους στόχους κανενός από τα μέρη, δηλαδή των εργαζομένων, των παραγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου και των διεθνών αγοραστών.
Πηγές στις δύο εταιρείες LNG, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, εξέφρασαν την εκτίμηση ότι κάποια μορφή απεργιακών κινητοποιήσεων είναι πιθανή τις επόμενες εβδομάδες, καθώς έτσι έχουν εξελιχθεί τέτοιες διαμάχες στο παρελθόν.
Στην πραγματικότητα, τα συνδικάτα και οι εταιρείες επιδίδονται σε μια πράξη εξισορρόπησης, με τους εκπροσώπους των εργαζομένων να θέλουν να προκαλέσουν αρκετό πόνο στις εταιρείες ώστε να γίνει πιο αποδοτικό να ικανοποιήσουν τα αιτήματά τους.
Ταυτόχρονα, όμως, δεν θέλουν να προκαλέσουν υπερβολική οικονομική ζημία ή να διακόψουν πάρα πολλά φορτία, καθώς αυτό έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στις επενδύσεις και, επομένως, στις μελλοντικές θέσεις εργασίας, καθώς και να πλήξουν τη φήμη της Αυστραλίας ως αξιόπιστου προμηθευτή και εταίρου υγροποιημένου φυσικού αερίου.
Από την πλευρά τους, οι εταιρείες δεν θέλουν να φανεί ότι υποκύπτουν πολύ εύκολα στα αιτήματα των συνδικάτων, αλλά τελικά δεν θέλουν να κηρύξουν ανωτέρα βία στα φορτία υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Το πιθανότερο αποτέλεσμα

Το πιο πιθανό αποτέλεσμα προς το παρόν παραμένει η περιορισμένη απεργία, οι συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις και μια ενδεχόμενη διευθέτηση με την οποία τα συνδικάτα θα λάβουν κάποια από αυτά που θέλουν, πιθανότατα με αντάλλαγμα κάποιες μακροπρόθεσμες εγγυήσεις. Ωστόσο, το παραπάνω σενάριο στηρίζεται στο ότι όλα τα μέρη θα υιοθετήσουν τελικά μια ώριμη προσέγγιση στη διαμάχη και προφανώς υπάρχουν κίνδυνοι να μην επικρατήσει η ψυχραιμία.

Οι τιμές

Αυτοί οι κίνδυνοι είναι που συμβάλλουν στην αύξηση της τιμής spot του LNG, με τα φορτία προς παράδοση στη Βόρεια Ασία να αυξάνονται την περασμένη εβδομάδα στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε μηνών.
Η τιμή spot εκτιμήθηκε στα 14,00 δολάρια ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες (mmBtu), η υψηλότερη από την εβδομάδα έως τις 3 Μαρτίου, και επίσης αυξημένη κατά 55,5% από το χαμηλό μέχρι στιγμής φέτος των 9,00 δολαρίων, που είχε επιτευχθεί στις αρχές Ιουνίου.
Υπάρχει επίσης κάποια θεμελιώδης στήριξη για τις τιμές του LNG, με ενδείξεις ότι η ζήτηση στην Ασία, την κορυφαία περιοχή εισαγωγής, αρχίζει να επιταχύνεται ενόψει του βόρειου χειμώνα.

Αύξηση εισαγωγών στην Ασία

Οι εισαγωγές της Ασίας για τον Αύγουστο αναμένεται να ανέλθουν σε 22,86 εκατ. μετρικούς τόνους, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε η εταιρεία αναλύσεων εμπορευμάτων Kpler.
Αυτό θα είναι υψηλότερο από 21,61 εκατομμύρια μετρικούς τόνους τον Ιούλιο και θα είναι ο ισχυρότερος μήνας από τον Ιανουάριο με 23,37 εκατομμύρια.
Η αύξηση της ζήτησης οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα, οι οποίες κατέχουν την πρώτη και την τρίτη θέση μεταξύ των εισαγωγέων υγροποιημένου φυσικού αερίου, καθώς επιδιώκουν να γεμίσουν τις αποθήκες πριν από την κορύφωση της ζήτησης το χειμώνα.
Η Ιαπωνία βρίσκεται σε καλό δρόμο για εισαγωγές 5,56 εκατομμυρίων μετρικών τόνων LNG τον Αύγουστο, από 5,09 εκατομμύρια τον Ιούλιο και τις περισσότερες από τον Φεβρουάριο, ενώ οι αφίξεις της Νότιας Κορέας τοποθετούνται στα 3,64 εκατομμύρια τον Αύγουστο, τις υψηλότερες από τον Μάρτιο.
Ενώ η ζήτηση υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Ασία ανακάμπτει, η ζήτηση της Ευρώπης συνεχίζει να υποχωρεί, με τις εισαγωγές του Αυγούστου να εκτιμώνται από την Kpler σε 8,20 εκατομμύρια μετρικούς τόνους, μειωμένες από 8,78 εκατομμύρια τον Ιούλιο και οι πιο αδύναμες από τον Νοέμβριο του 2021.
Οι αποθήκες φυσικού αερίου της Ευρώπης βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα για αυτή την εποχή του έτους και η ήπειρος είχε επίσης επιτυχία στη διαρθρωτική μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου μετά την περικοπή των προμηθειών από αγωγούς της Ρωσίας μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία τον περασμένο Φεβρουάριο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης