Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι «αινιγματικές» κινήσεις της Κίνας για τα επιτόκια - Μείωση του βασικού επιτοκίου 1 έτους, αμετάβλητο το 5ετές

Οι «αινιγματικές» κινήσεις της Κίνας για τα επιτόκια - Μείωση του βασικού επιτοκίου 1 έτους, αμετάβλητο το 5ετές
Το βασικό επιτόκιο των πενταετών δανείων, με το οποίο συνδέονται τα περισσότερα στεγαστικά δάνεια, διατηρήθηκε σταθερό στο 4,2% σύμφωνα με τα στοιχεία της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας
Σχετικά Άρθρα
Σύγχυση προκαλούν στις αγορές οι νέες αποφάσεις της Κίνας για τα επιτόκια, εν μέσω ύφεσης στην αγορά ακινήτων.
Ειδικότερα, η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας μείωσε το βασικό επιτόκιο των δανείων ενός έτους, αφήνοντας παράλληλα αμετάβλητο το επιτόκιο των 5ετών δανείων, σε μια απόφαση η οποία κρίνεται από την αγορά ως κατώτερη των προσδοκιών.
Το βασικό επιτόκιο των πενταετών δανείων, με το οποίο συνδέονται τα περισσότερα στεγαστικά δάνεια, διατηρήθηκε σταθερό στο 4,2% σύμφωνα με τα στοιχεία της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας. Οι περισσότεροι οικονομολόγοι είχαν προβλέψει ότι το επιτόκιο θα μειωνόταν κατά 15 μονάδες βάσης μετά από παρόμοια μείωση την περασμένη εβδομάδα.
Το ετήσιο επιτόκιο LPR μειώθηκε κατά 10 μονάδες βάσης στο 3,45% από 3,55%, μικρότερη μείωση από αυτή που ανέμεναν οι περισσότεροι οικονομολόγοι που συμμετείχαν στην έρευνα του Bloomberg.
«Η απόφαση να παραμείνει αμετάβλητο το 5ετές είναι αινιγματική», δήλωσε ο Zhang Zhiwei, επικεφαλής οικονομολόγος της Pinpoint Asset Management Ltd και συνέχει «δεν είναι σαφές πώς πρέπει να ερμηνευτεί αυτή η απόφαση και η μείωση την περασμένη εβδομάδα».
«Η μη ικανοποιητική ανακοίνωση για το LPR ενισχύει την άποψή μας ότι η PBOC είναι απίθανο να υιοθετήσει τις πολύ μεγαλύτερες μειώσεις των επιτοκίων που θα απαιτηθούν για την αναζωογόνηση της πιστωτικής ζήτησης», έγραψε σε σημείωμά του ο Julian Evans-Pritchard, επικεφαλής της Capital Economics για την Κίνα και συνέχισε «οι ελπίδες για μια ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας με κίνητρα εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την προοπτική μεγαλύτερης δημοσιονομικής στήριξης».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης