Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τουρκία και Ουγγαρία θα αποφασίσουν από κοινού το φθινόπωρο για την έγκριση της εισόδου της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ - Στη Βουδαπέστη o Erdogan

Τουρκία και Ουγγαρία θα αποφασίσουν από κοινού το φθινόπωρο για την έγκριση της εισόδου της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ -  Στη Βουδαπέστη o Erdogan
Ο πρόεδρος της Τουρκίας Recep Tayyip Erdogan από τον πρωθυπουργό έγινε δεκτός από τον Viktor Orban στη Βουδαπέστη
Η Ουγγαρία και η Τουρκία θα συνεχίσουν να συντονίζουν την πολιτική τους σχετικά με την υποψηφιότητα της Σουηδίας να ενταχθεί στη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ, δήλωσε ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών, Peter Szijjarto, μετά τη συνάντηση των ηγετών των δύο χωρών την Κυριακή 20 Αυγούστου.
Δεδομένου ότι τα εθνικά νομοθετικά σώματα της Βουδαπέστης και της Άγκυρας βρίσκονται σε διακοπές, το ζήτημα του πότε μπορεί να γίνει η επικύρωση θα τεθεί κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου, δήλωσε ο Szijjarto.
ΟΙ δηλώσεις του έγιναν μετά την υποδοχή του Τούρκου προέδρου Recep Tayyip Erdogan από τον πρωθυπουργό Viktor Orban στη Βουδαπέστη.
Η Τουρκία και η Ουγγαρία είναι οι μόνες δύο χώρες του ΝΑΤΟ που δεν έχουν επικυρώσει την αίτηση της Σουηδίας να ενταχθεί στον Οργανισμό του Βορειοατλαντικού Συμφώνου, μια κίνηση που ωθήθηκε από τις ανησυχίες της σκανδιναβικής χώρας για την ασφάλεια μετά την ειδική στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας στην Ουκρανία πέρυσι.
Η διαδικασία δεν έχει τελεσφορήσει παρά το γεγονός ότι η Τουρκία ήρε τις αντιρρήσεις της τον περασμένο μήνα, αφού η Σουηδία δεσμεύτηκε να ακολουθήσει ένα νέο σχέδιο για την πάταξη των κουρδικών αυτονομιστικών ομάδων εκεί.
Η Ουγγαρία, από την πλευρά της, δήλωσε ότι ακολουθεί το στίγμα της Τουρκίας στη διαδικασία επικύρωσης, χωρίς να πει το γιατί.
Ο Orban και ο Erdogan συμφώνησαν επίσης ότι η Ουγγαρία θα αγοράσει 275 εκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου από την Τουρκία το επόμενο έτος, δήλωσε ο Szijjarto.
Οι δύο ηγέτες θα συναντηθούν ξανά στη Βουδαπέστη στις 18 Δεκεμβρίου, είπε.
Ένας αγωγός φυσικού αερίου που διέρχεται από την Τουρκία και τα Βαλκάνια έχει γίνει η βασική πύλη για τις εισαγωγές φυσικού αερίου της Ουγγαρίας από τα ανατολικά.
Πριν από την εισβολή, το φυσικό αέριο προερχόταν από τη γειτονική Ουκρανία, αλλά η Μόσχα έχει αναγκαστεί να διοχετεύσει το μεγαλύτερο μέρος των αποστολών της μακριά από εκεί, καθώς τα περισσότερα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφεύγουν την προμήθεια του καυσίμου από τη Ρωσία.

Η ατζέντα επαφών του Erdogan

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Daily Sabah, Erdogan και ο Orban συζήτησαν όλες τις πτυχές των διμερών σχέσεων καθώς και περιφερειακά και διεθνή ζητήματα.
Ο Erdogan αναμένεται επίσης να έχει συνομιλίες με άλλους ομολόγους του, συμπεριλαμβανομένου του Σέρβου προέδρου Aleksandar Vucic, ο οποίος θα συμμετάσχει στους εορτασμούς και τις εκδηλώσεις.
Ο Εμίρης του Κατάρ και οι πρόεδροι του Αζερμπαϊτζάν, της Κιργιζίας, του Ουζμπεκιστάν και του Τουρκμενιστάν, καθώς και κορυφαίοι αξιωματούχοι από τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, αναμένεται επίσης να παραστούν επίσης στις εκδηλώσεις που θα λάβουν χώρα.
Οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ουγγαρίας αναβαθμίοστηκαν στο επίπεδο στρατηγικής εταιρικής σχέσης το 2013 μετά τη σύσταση του Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου.
Οι διμερείς σχέσεις έχουν αναπτύξει δυναμική σε κάθε τομέα τα τελευταία χρόνια.
Ο Erdogan συνοδεύεται από τον Υπουργό Εξωτερικών Hakan Fidan, τον Υπουργό Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Alparslan Bayraktar, τον Υπουργό Νεολαίας και Αθλητισμού Osman Aşkın Bak, τον Υπουργό Βιομηχανίας και Τεχνολογίας Mehmet Fatih Kacır, τον Υπουργό Εμπορίου Ömer Bolat, τον επικεφαλής της Διεύθυνσης Επικοινωνιών της Προεδρίας Fahrettin Altun και τον πρόεδρο επικεφαλής σύμβουλος Akif Çağatay Kılıç.
\
O αστερισμός των συμμάχων

Σε μια συνέντευξη την Παρασκευή 18 Αυγούστου στο κρατικό ραδιόφωνο, ο Viktor Orban περιέγραψε τους ηγέτες που προσκλήθηκαν ως «πολιτικούς φίλους» της Ουγγαρίας και δήλωσε ότι αθλητικές εκδηλώσεις θα αποτελέσουν ένα φόρουμ για τις διμερείς συναντήσεις και συνομιλίες με επιχειρηματίες από όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας.
«Αν υπάρχει ένα μεγάλο παγκόσμιο γεγονός, τότε η συγκεκριμένη χώρα προσκαλεί τους φίλους της», είπε ο Orban προσθέτοντας ότι τέτοιες εκδηλώσεις συνοδεύουν «μια λίγο - πολύ μυστική σειρά διπλωματικών συναντήσεων».
Erdogan at Orban's in Budapest, Ukraine and wheat among issues - News -  Nuova Europa - ANSA.it
Hungary Today - Read here the latest news about Hungary
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης