Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιαπωνία: Ισχυρές αντιδράσεις κατά της ρίψης ραδιενεργού νερού του πυρηνικού εργοστασίου της Φουκουσίμα στη θάλασσα - Συνάντηση Kishida, αλιέων

Ιαπωνία: Ισχυρές αντιδράσεις κατά της ρίψης ραδιενεργού νερού του πυρηνικού εργοστασίου της Φουκουσίμα στη θάλασσα - Συνάντηση Kishida, αλιέων
Η Tepco φιλτράρει το μολυσμένο νερό προκειμένου να απομακρύνει ραδιενεργά ισότοπα, αφήνοντας μόνο τρίτιο το οποίο είναι δύσκολο να απομακρυνθεί, αλλά η εταιρία θα αραιώσει το νερό ώστε το τρίτιο να πέσει κάτω από τα ρυθμιστικά όρια
Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Fumio Kishida θα συναντηθεί με αλιείς την Δευτέρα 21/8 στην προσπάθεια να εξασφαλίσει τη συγκατάθεσή τους σχετικά με το σχέδιο της κυβέρνησης για ρίψη στον Ειρηνικό ραδιενεργών υδάτων από το καταστρεμμένο ηλεκτροπαραγωγικό πυρηνικό εργοστάσιο στη Φουκουσίμα.
Η εξασφάλιση της σιωπηρής συγκατάθεσης οργανώσεων που εκπροσωπούν τους αλιείς θεωρείται το τελευταίο εμπόδιο στο σχέδιο για ρίψη στη θάλασσα επεξεργασμένων αλλά ακόμη ραδιενεργών υδάτων, που η κυβέρνηση λέει πως θέλει να ξεκινήσει αυτό το καλοκαίρι.

1,3 εκατ. τόνοι νερού από το κατεστραμμένο εργοστάσιο, θα ριχτούν στην θάλασσα

Στο σχέδιο για τη ρίψη 1,3 εκατομμυρίου τόνων νερού από το κατεστραμμένο εργοστάσιο, καθώς η Tokyo Electric Power (Tepco), που το διαχειρίζεται, λέει ότι δεν υπάρχει πλέον χώρος για την αποθήκευσή τους στην εγκατάσταση, έχουν αντιτεθεί τοπικές ενώσεις αλιέων, έχει προκαλέσει ανησυχία σε καταστηματάρχες στη Νότια Κορέα και απαγορεύσεις εισαγωγών τροφίμων από τη Φουκουσίμα.
"Θα ήθελα να μιλήσω απευθείας στους αλιείς για τις προθέσεις της κυβέρνησης", δήλωσε σήμερα ο Kishida στους δημοσιογράφους μετά την επίσκεψή του στο εργοστάσιο στη Φουκουσίμα, το οποίο είχε πλημμυρίσει από τσουνάμι το 2011.
Είπε πως η κυβέρνησή του θα καταβάλει κάθε προσπάθεια προκειμένου να διασφαλίσει την ασφάλεια της ρίψης νερού και να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις στη φήμη της περιοχής. Η ρίψη του νερού είναι ένα κρίσιμο βήμα στον παροπλισμό του εργοστασίου Fukushima Daiichi και στην αναζωογόνηση της Φουκουσίμα, πρόσθεσε.

Φιλτραρισμένο το νερό

Η Tepco φιλτράρει το μολυσμένο νερό προκειμένου να απομακρύνει ραδιενεργά ισότοπα, αφήνοντας μόνο τρίτιο το οποίο είναι δύσκολο να απομακρυνθεί.
Η εταιρία θα αραιώσει το νερό ώστε το τρίτιο να πέσει κάτω από τα ρυθμιστικά όρια προτού το διοχετεύσει στον ωκεανό από εργοτάξιο στην ακτή.
Η ρυθμιστική αρχή για την πυρηνική ενέργεια της Ιαπωνίας ενέκρινε το σχέδιο αφού έλαβε την έγκριση τον περασμένο μήνα του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) που είχε πραγματοποιήσει διετή αξιολόγηση.
Η κυβέρνηση του Kishida θα αποφασίσει ακόμη και αυτήν την Τρίτη πότε θα αρχίσει η ρίψη του νερού, πιθανόν αργότερα αυτόν τον μήνα, όπως ανέφεραν ιαπωνικά ΜΜΕ.
Ο πρωθυπουργός αρνήθηκε να πει πότε θα αρχίσει.
"Το σύνολο της κυβέρνησης θα πάρει την τελική απόφαση αφού ελέγξει την κατάσταση των προσπαθειών ώστε να διασφαλιστεί η ασφάλεια και να αντιμετωπιστεί η βλάβη στη φήμη" της περιοχής, είπε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης