Τελευταία Νέα
Διεθνή

Επέλεξε στρατόπεδο - Η Ουγγαρία αγνοεί παντελώς τις κυρώσεις της ΕΕ και επεκτείνει τις οικονομικές συναλλαγές με τη Ρωσία

Επέλεξε στρατόπεδο - Η Ουγγαρία αγνοεί παντελώς τις κυρώσεις της ΕΕ και επεκτείνει τις οικονομικές συναλλαγές με τη Ρωσία
Παρά τις κυρώσεις η Ουγγαρία επεκτείνει τη συνεργασία της με τη Ρωσία
Σχετικά Άρθρα
Οι Ουγγρικές εταιρείες σχεδιάζουν να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους στη Ρωσία παρά τις κυρώσεις της Δύσης και τις πολιτικές δυσκολίες, δήλωσε ο Ούγγρος πρωθυπουργός Viktor Orban σε συνάντηση με τον επικεφαλής της ρωσικής περιοχής Ταταρστάν, Rustam Minnikhanov στη Βουδαπέστη.
«Με βάση τα αποτελέσματα που έχουν επιτευχθεί μέχρι στιγμής, είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε τη συνεργασία μας σε τομείς όπως η γεωργία.
Παρά τις κυρώσεις και τις πολιτικές δυσκολίες, οι ουγγρικές εταιρείες που εκπροσωπούνται στη Ρωσία αναζητούν ευκαιρίες για επέκταση των δραστηριοτήτων τους», δήλωσε ο Bertalan Havasi, εκπρόσωπος του Ούγγρου πρωθυπουργού, καθώς έκανε έναν απολογισμό των συνομιλιών του Orban με τον Minnikhanov.
«Ο κ. Orban είπε ότι προσπαθούμε επίσης να υποστηρίξουμε τη συνεργασία μας στους τομείς του πολιτισμού, της επιστήμης και της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και Ταταρστάν θα συνεχίσουμε να καλωσορίζουμε φοιτητές από το που επιθυμούν να σπουδάσουν στη χώρα μας στο πλαίσιο του προγράμματος Stipendium Hungaricum» ανέφερε ο Havasi.
Η Ουγγαρία έχει μακροχρόνιες στενές επιχειρηματικές σχέσεις με το Ταταρστάν, για παράδειγμα, η μεγαλύτερη ουγγρική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου MOL συμμετέχει σε κοινά έργα εκεί.

Η Ρωσία είναι σημαντική για την παγκόσμια οικονομία

Εξάλλου με τον ρεαλισμό και τον ορθολογισμό που τον διακρίνει, ο Ούγγρος πρωθυπουργός έχει υπερτονίσει το αυτονόητο.
Η Ρωσία είναι πολύ σημαντική για την παγκόσμια οικονομία και οι επιχειρήσεις, που δραστηριοποιούνται σε όλους τους τομείς, το γνωρίζουν αυτό.
Οι δυτικές εταιρείες δεν είναι πρόθυμες να εγκαταλείψουν τη Ρωσία παρά τις κυρώσεις, καθώς κατανοούν ότι Ρωσία θα παραμείνει σημαντικό μέρος της παγκόσμιας οικονομίας, έχει δηλώσει ο Orban.

Μόνο το 8,5% των εταιρειών εγκατέλειψε τη Ρωσία

Ο Orban εκτιμά ότι, σύμφωνα με τις πληροφορίες του, το 88% των φαρμακευτικών εταιρειών, το 79% των μεταλλευτικών, το 70% της ενεργειακών και το 77% των άλλων ευρωπαϊκών βιομηχανικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνταν στη Ρωσία στις αρχές του 2022 εξακολουθούν να παραμένουν στη χώρα.
«Από τις 1.400 μεγάλες δυτικές εταιρείες, μόνο το 8,5% έχει εγκαταλείψει τη Ρωσία», έχει υπογραμμίσει ο Ούγγρος πρωθυπουργός.

Οι κυρώσεις δεν έχουν κανένα αποτέλεσμα

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ξένες εταιρείες συνέδραμαν με 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια τον ρωσικό προϋπολογισμό το 2022.
Ο Orban υπογράμμισε είπε ότι γίνεται προσπάθεια «αποσύνδεσης της Ρωσίας» από την ευρωπαϊκή οικονομία μέσω κυρώσεων, προκειμένου να ασκηθεί πολιτική πίεση στη Μόσχα.
Ωστόσο, είναι πεπεισμένος πως αυτό δεν θα έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα, καθώς η οικονομία της Ρωσίας είναι συνυφασμένη με τον υπόλοιπο κόσμο, συμπεριλαμβανομένου του ενεργειακού τομέα.
«Κάποιος άλλος αγοράζει ρωσικές πρώτες ύλες, ενώ εμείς υποφέρουμε από πολεμικό πληθωρισμό και χάνουμε την ανταγωνιστικότητά μας», σημείωσε.
Ο Orban επεσήμανε ότι πριν επιβληθούν κυρώσεις στη Ρωσία, οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης πλήρωναν ετησίως περίπου 300 δισεκατομμύρια ευρώ για πετρέλαιο και φυσικό αέριο, ενώ το 2023 κατέβαλαν 653 δισεκατομμύρια.
Η Ευρώπη δεν θα είναι σε θέση να ανταγωνιστεί τον υπόλοιπο κόσμο όσο οι προμήθειες ενέργειας είναι διπλάσιες από ό,τι ήταν παλιά, πιστεύει ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης