Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε αδιέξοδο ο Zelensky, ζήτησε μαχητικά αεροσκάφη Gripen από την Σουηδία, η οποία τήρησε σιγή ιχθύος

Σε αδιέξοδο ο Zelensky, ζήτησε μαχητικά αεροσκάφη Gripen από την Σουηδία, η οποία τήρησε σιγή ιχθύος
Σιγή ιχθύος από την Σουηδία στην συνέντευξη τύπου για τα μαχητικά
Η Ουκρανία ζήτησε από την Σουηδία το ενδεχόμενο να λάβει αεροσκάφη Gripen για την ενίσχυση της αεροπορικής της άμυνας, δήλωσε το Σάββατο 19/8 ο πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky μετά τη συνάντηση με τον Σουηδό πρωθυπουργό Ulf Kristersson, σύμφωνα με το Reuters.
Η επίσκεψη του Zelensky είναι η πρώτη στη Σουηδία μετά την εισβολή της Ρωσίας τον Φεβρουάριο του 2022 και οι συζητήσεις για την απόκτηση πολεμικών αεροσκαφών Gripen, τις οποίες έκρινε ως προκαταρκτικές, ακολουθούν την έγκριση από τις Ηνωμένες Πολιτείες για τη Δανία και την Ολλανδία να στείλουν μαχητικά F-16 στην Ουκρανία.
«Σήμερα συζητήσαμε λεπτομερώς τα μελλοντικά βήματα σχετικά με το ενδεχόμενο να ανοίξουμε το θέμα της παραλαβής σουηδικών Gripens», είπε ο Zelensky σε κοινή ενημέρωση ειδήσεων με τον Kristersson, προσθέτοντας ότι το θέμα θα είναι κεντρικό στις συναντήσεις του με άλλους Σουηδούς αξιωματούχους.
Τον Ιούνιο, η σουηδική κυβέρνηση είπε ότι θα δώσει στους Ουκρανούς πιλότους την ευκαιρία να δοκιμάσουν το μαχητικό αεροσκάφος Gripen της Saab, αλλά είπε επίσης ότι χρειάζεται όλα τα αεροπλάνα της για να υπερασπιστεί το σουηδικό έδαφος.
Ο Zelensky είπε επίσης ότι οι Ουκρανοί πιλότοι έχουν ήδη ξεκινήσει εκπαίδευση στα αεροπλάνα.

Σιγή ιχθύος από την Σουηδία για τα μαχητικά

Ο Kristersson δεν έκανε καμία αναφορά στα Gripens στις δηλώσεις του, αλλά καταδίκασε τη ρωσική πυραυλική επίθεση στην ουκρανική πόλη Chernihiv το Σάββατο που σκότωσε επτά ανθρώπους και τραυμάτισε 90.
"Ενισχύει μόνο την ανάγκη να σταθούμε δίπλα σας σε όλους σας τους αγώνες", είπε ο Kristersson.
Η Ουκρανία και η Σουηδία υπέγραψαν επίσης συμφωνία κατά την οποία η Ουκρανία θα ξεκινήσει την παραγωγή του σουηδικού οχήματος μάχης CV90.
Ο Zelensky επρόκειτο επίσης να συναντηθεί με τον πρόεδρο του σουηδικού κοινοβουλίου Riksdag, τον ανώτατο διοικητή των σουηδικών ενόπλων δυνάμεων και τους ηγέτες των κύριων πολιτικών κομμάτων της Σουηδίας, σύμφωνα με ανακοίνωση της σουηδικής κυβέρνησης.
Η Σουηδία βοηθά τις πολεμικές προσπάθειες της Ουκρανίας προμηθεύοντας όπλα όπως τανκς, αντιαεροπορικά συστήματα και τεθωρακισμένα οχήματα μάχης πεζικού τύπου 90.
Ο Σουηδός υπουργός Άμυνας Pal Johnson δήλωσε την Τρίτη ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει ένα νέο πακέτο στρατιωτικής υποστήριξης 313,5 εκατομμυρίων δολαρίων προς την Ουκρανία, που αποτελείται κυρίως από πυρομαχικά και ανταλλακτικά για οπλικά συστήματα που είχαν παραδοθεί στο παρελθόν.
Το πακέτο θα είναι το 13ο της Σουηδίας προς την Ουκρανία από την έναρξη του πολέμου, ανεβάζοντας τη συνολική αξία της βοήθειας της σκανδιναβικής χώρας σε 1,8 δισεκατομμύρια δολάρια.

TASS: Τα μαχητικά θα πρέπει να εγκριθούν από τις ΗΠΑ!

Η πιθανή μεταφορά των σουηδικών μαχητικών αεροσκαφών Gripen στην Ουκρανία θα πρέπει να εγκριθεί από τρίτες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, που προμήθευαν εξαρτήματα για το αεροσκάφος, δήλωσε ο AndreJ Sibiga, αναπληρωτής επικεφαλής στο γραφείο του Ουκρανού προέδρου, σύμφωνα με το TASS.
Όταν ρωτήθηκε εάν πρέπει να ζητηθεί άδεια από τις ΗΠΑ πριν από οποιαδήποτε μεταφορά του Gripens στην Ουκρανία, ο Sibiga είπε: "Μου φαίνεται ότι είναι απαραίτητο.
Ακόμη και σε αεροσκάφη όπως το Gripen, υπάρχουν ορισμένα εξαρτήματα που απαιτούν τη συγκατάθεση άλλων συμμάχων.
Είναι πάντα μια διαδικασία, και στην πραγματικότητα βρισκόμαστε στη μέση αυτής της διαδικασίας».
Ο Sibiga πρόσθεσε ότι η πιθανή μεταφορά μαχητικών αεροσκαφών στην Ουκρανία συζητείται από τους αρχηγούς κρατών.

«Είμαστε ήδη στη φάση της πρακτικής εφαρμογής σε θέματα που σχετίζονται με τα αεροσκάφη», είπε o εκπρόσωπος του Ουκρανού προέδρου.

Ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Alexei Reznikov δήλωσε το Σάββατο ότι οι Ουκρανοί πιλότοι άρχισαν να εκπαιδεύονται για να πετάξουν το αεροσκάφος F-16 και δύο Ουκρανοί πιλότοι είχαν ήδη πραγματοποιήσει δοκιμαστικές πτήσεις με F-16 στις ΗΠΑ.
Ο Reznikov είπε ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον έξι μήνες για να εκπαιδεύσουν Ουκρανούς πιλότους να πετούν με μαχητικά αεροσκάφη F-16 αμερικανικής κατασκευής.
Υπενθυμίζεται πως το Κίεβο εδώ και καιρό ζητά από τους δυτικούς συμμάχους να μεταφέρουν F-16 στην Ουκρανία.
Ο επικεφαλής του επιτελείου του Ουκρανού προέδρου, Andrei Jermak, δήλωσε ότι η χώρα αναμένει να παραλάβει αυτά τα μαχητικά αεροσκάφη μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.
Στις 17 Αυγούστου, το Reuters επικαλέστηκε πηγές που ανέφεραν ότι οι ΗΠΑ επέτρεψαν στη Δανία και την Ολλανδία να μεταφέρουν ορισμένα F-16 στην Ουκρανία.
Η έκθεση ανέφερε ότι αυτές οι χώρες θα στείλουν τα αεροπλάνα στο Κίεβο αφού ολοκληρωθεί η εκπαίδευση των Ουκρανών πιλότων.
Η δανική κυβέρνηση επιβεβαίωσε αργότερα ότι είχε λάβει τέτοια άδεια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης