Τελευταία Νέα
Διεθνή

Παγκόσμιος τρόμος για τον πληθωρισμό των τροφίμων: Φόρος 40% από την Ινδία στις εξαγωγές κρεμμυδιών

Παγκόσμιος τρόμος για τον πληθωρισμό των τροφίμων: Φόρος 40% από την Ινδία στις εξαγωγές κρεμμυδιών
H ινδική κυβέρνηση επίσης εξετάζει το ενδεχόμενο να καταργήσει το 40% του φόρου εισαγωγής στο σιτάρι για να συμβάλει στη μείωση των τιμών
Η Ινδία επέβαλε φόρο 40% στις εξαγωγές κρεμμυδιών, καθώς ο πρωθυπουργός Narendra Modi κλιμακώνει τις προσπάθειες για τη συγκράτηση του πληθωρισμού.
Η κίνηση αυτή έχει δύο όψεις: από τη μια πλευρά προοιωνίζεται εκτόξευση για τον πληθωρισμό των τροφίμων ο οποίος αναμένεται να κορυφωθεί υπό το φόβο ελλείψεων τον προσεχή χειμώνα και την ίδια ώρα τη δυσκολία να κρατηθούν ανοικτές οι αλυσίδες εφοδιασμού,
Να σημειωθεί ότι εξαιτίας της ανατίμησης του δολαρίου και του πολέμου στην Ουκρανία μια σειρά από φτωχά κράτη, κυρίως στην Ασία και την Αφρική αγωνίαζονται για την προμήθεια βασικών αγαθών διατροφής και ενέργειας.
Ο φόρος στις εξαγωγές θα ισχύσει άμεσα και θα ισχύει μέχρι το τέλος του έτους, σύμφωνα με κοινοποίηση του ινδικού υπουργείου Οικονομικών το Σάββατο 19 Αυγούστου σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloolmberg.
Το μέτρο αναμένεται να βελτιώσει την εγχώρια διαθεσιμότητα του λαχανικού.
Ο πληθωρισμός της Ινδίας έχει εκτοξευθεί σε υψηλό 15 μηνών, αναγκάζοντας την κυβέρνηση να λάβει άμεσα μέτρα για τη συγκράτηση της εκτίναξης των τιμών των τροφίμων.
Ο Modi σε ομιλία του στις 15 Αυγούστου υποσχέθηκε να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό καθώς ετοιμάζεται να επιστρέψει στο αξίωμα για τρίτη θητεία στις εθνικές εκλογές του επόμενου έτους.
Οι τιμές των κρεμμυδιών, που είναι όπως και τα μπαχαρικά ένα από τα αγαπημένα υλικά της ινδικής κουζίνας, έχουν βρεθεί στο επίκεντρο της εθνικής πολιτικής και έχουν κατηγορηθεί για την πτώση κυβερνήσεων στο παρελθόν και θα μπορούσαν να φέρουν τη κυβέρνηση σε δύσκολη θέση.
Οι λιανικές τιμές των κρεμμυδιών ήταν στις 35 ρουπίες (42 σεντς) το κιλό στο Δελχί την Παρασκευή, μια αύξηση περίπου 17% από την 1η Ιανουαρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε το υπουργείο Τροφίμων.
Ο εθνικός μέσος όρος ήταν 30,5 ρουπίες εκείνη την ημέρα.

Η κυβέρνηση έχει ήδη λάβει μέτρα για να περιορίσει την αύξηση των τιμών των τροφίμων.
Νωρίτερα, μετά την απαγόρευση των εξαγωγών σιταριού το 2022, περιόρισε τις αποστολές ορισμένων ποικιλιών ρυζιού τον περασμένο μήνα.
Εξετάζει επίσης το ενδεχόμενο να καταργήσει το 40% του φόρου εισαγωγής στο σιτάρι για να συμβάλει στη μείωση των τιμών στη χώρα.
India's economy continues to show strong growth in mid-2023 | S&P Global
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης