Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μέση Ανατολή: Ιράν και Σαουδική Αραβία εμβαθύνουν τις διμερείς σχέσεις – Γιατί χάνουν οι ΗΠΑ

Μέση Ανατολή: Ιράν και Σαουδική Αραβία εμβαθύνουν τις διμερείς σχέσεις  –  Γιατί χάνουν οι ΗΠΑ
Ο πρίγιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας κατάφερε να αναπροσανατολίσει την εξωτερική πολιτική της Σαουδικής Αραβίας τα τελευταία χρόνια εν μέσω προβλημάτων στην ιστορικά στενή σχέση της με τις Ηνωμένες Πολιτείες
Σχετικά Άρθρα
Ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας , Mohammed bin Salman συναντήθηκε την Παρασκευή 18 Αυγούστου με τον Υπουργό Εξωτερικών του Ιράν Hossein Amir-Abdollahian στις συνομιλίες υψηλότερου επιπέδου από τότε που δύο χώρες πρχώρησαν σε εκτόνωση της μεταξύ τους κρίσης τον Μάρτιο μετά από χρόνια σκληρού ανταγωνισμού που αποσταθεροποίησε την περιοχή της Μέσης Ανατολής.
Μετά τη συνάντηση, το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων του Ιράν Tasnim ανέφερε ότι ο Abdollahian δήλωσε ότι ο de facto Σαουδάραβας ηγέτης είχε αποδεχτεί την πρόσκλησή του να επισκεφθεί την Τεχεράνη.
Ο διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας κατάφερε να αναπροσανατολίσει την εξωτερική πολιτική της Σαουδικής Αραβίας τα τελευταία χρόνια εν μέσω προβλημάτων στην ιστορικά στενή σχέση της με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η απρογραμμάτιστη συνάντηση στη Τζέντα πραγματοποιήθηκε μια ημέρα αφότου ο Abdollahian δήλωσε ότι οι σχέσεις μεταξύ των χωρών ήταν «στον σωστό δρόμο», καθώς συναντήθηκε με τον Σαουδάραβα ομόλογό του πρίγκιπα Faisal bin Farhan.
«Οι συζητήσεις ήταν ειλικρινείς, ωφέλιμες και παραγωγικές», είπε ο Abdollahian σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μετά τη συνάντηση με τον πρίγκιπα, προσθέτοντας ότι οι χώρες «συμφωνούν για την ασφάλεια και την ανάπτυξη όλων στην περιοχή».

Ο ανταγωνισμός

Ο ανταγωνισμός μεταξύ των επαναστατών του Ιράν, των σιιτών μουσουλμάνων ηγετών και της σουνιτικής άρχουσας οικογένειας της Σαουδικής Αραβίας κυριάρχησε στη Μέση Ανατολή για χρόνια καθώς ανταγωνίζονταν για επιρροή στο Ιράκ, τη Συρία, τον Λίβανο, την Υεμένη και το Μπαχρέιν, εν μέσω ενός κύματος  σεκτατιστικών κινημάτων που οδήγησαν σε αιματοχυσίες.
Ωστόσο, η Κίνα μεσολάβησε για μια προσέγγιση τον Μάρτιο που οδήγησε σε επανάληψη πλήρους διπλωματικών σχέσεων, τις οποίες η Σαουδική Αραβία είχε διακόψει το 2016 όταν διαδηλωτές επιτέθηκαν στην πρεσβεία της στην Τεχεράνη για την εκτέλεση από το Ριάντ ενός εξέχοντος σιίτη κληρικού.
Saudi Crown Prince, Mohammed bin Salman meets with Iranian Foreign Minister Hossein Amir-Abdollahian in Jeddah
Η αλλαγή ρότας

Ο πρίγκιπας Faisal επισκέφθηκε την Τεχεράνη τον Ιούνιο και δήλωσε ότι ελπίζει ο Ιρανός πρόεδρος Ebrahim Raisi να επισκεφθεί το βασίλειο την «κατάλληλη στιγμή».
Μετά από χρόνια αντιπαλότητας και οι δύο πλευρές έχουν λόγους να αλλάξουν ρότα.
Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Ali Khamenei να τερματίσει την πολιτική και οικονομική απομόνωση που πιέστηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες και είδε τις νέες σχέσεις με τη Σαουδική Αραβία ως τρόπο να το πράξει, δήλωσαν Ιρανοί αξιωματούχοι.
Η Σαουδική Αραβία είχε εν τω μεταξύ χάσει την εμπιστοσύνη της στη δέσμευση των ΗΠΑ για κοινές ανησυχίες για την περιφερειακή ασφάλεια και ήθελε να ενισχύσει τους δεσμούς με την Κίνα, η οποία διατηρεί καλές σχέσεις με το Ιράν.
Αυτόν τον μήνα πέτυχε να κάνει την Κίνα να συμμετάσχει σε μια διπλωματική συνάντηση για την Ουκρανία, την οποία το Πεκίνο είχε αποφύγει νωρίτερα.
Ο πρίγκιπας Faisal μίλησε επίσης τηλεφωνικά με τον ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Antony Bl;inken αντικείμενο τον μεγαλύτερο συντονισμό για την ενίσχυση της «ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή της Μέσης Ανατολής», ανέφεραν την Παρασκευή 18/8 τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Σαουδικής Αραβίας.
Press conference in Riyadh
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης