Τελευταία Νέα
Διεθνή

Παιχνίδια πολέμου στον Ειρηνικό: Επίδειξη ισχύος με στρατιωτικές ασκήσεις από την Κίνα στα σύνορα με την Ταιβάν

Παιχνίδια πολέμου στον Ειρηνικό: Επίδειξη ισχύος  με στρατιωτικές ασκήσεις από την Κίνα στα σύνορα με την Ταιβάν
Η Ανατολική Διοίκηση του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού, ανέφερε σε σύντομη ανακοίνωση ότι πραγματοποιεί κοινές ναυτικές και αεροπορικές περιπολίες ετοιμότητας μάχης σε όλο το νησί.
Η Κίνα ξεκίνησε στρατιωτικές ασκήσεις γύρω από την Ταϊβάν το Σάββατο 19 Αυγούστου ως «σοβαρή προειδοποίηση» προς τις αυτονομιστικές δυνάμεις σε μια οργισμένη αλλά ευρέως αναμενόμενη απάντηση στην επίσκεψη του αντιπροέδρου William William Lai στις Ηνωμένες Πολιτείες, προκαλώντας καταδίκη από την Ταϊπέι.
Ο Lai που προηγίται στις δημοσκοπήσεις για την προεδρία της Ταϊβάν στις εκλογές του Ιανουαρίου, επέστρεψε από τις Ηνωμένες Πολιτείες την Παρασκευή (18/8).
Επίσημα έκανε μόνο στάσεις στο δρόμο του προς και από την Παραγουάη, αλλά έδωσε ομιλίες ενώ βρισκόταν στις ΗΠΑ
Η Κίνα θεωρεί την Ταϊβάν ως δικό της έδαφος, παρά τις έντονες αντιρρήσεις της κυβέρνησης του νησιού.
Η Ανατολική Διοίκηση του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού, ανέφερε σε σύντομη δήλωση ότι πραγματοποιεί κοινές ναυτικές και αεροπορικές περιπολίες ετοιμότητας μάχης σε όλο το νησί.
Taiwan Vice President Lai arrives back in Taiwan from U.S., Paraguay trips
Δύναμη πυρός

Το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν ανακοίνωσε ότι εντόπισε 42 κινεζικά αεροσκάφη και οκτώ πλοία που συμμετείχαν σε ασκήσεις γύρω από το νησί από το πρωί του Σαββάτου 19 Αυγούστου και ότι είχε αναπτύξει πλοία και αεροσκάφη ως απάντηση.
Είκοσι έξι κινεζικά αεροσκάφη διέσχισαν τη μέση γραμμή του στενού της Ταϊβάν πλάτους 100 χιλιομέτρων (60 μιλίων), ή περιοχές πέρα από κάθε άκρο της γραμμής, ανέφερε το υπουργείο σε δήλωση.
Για δεκαετίες, η συνοριακή αυτή γραμμή χρησίμευε ως ανεπίσημο σύνορο προκειμένουν να αποφευχθεί τρατιωτική εμπλοκή.
Η  Ανατολική Διοίκηση του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού, δήλωσε ότι διεξάγει κοινές ασκήσεις και εκπαίδευση ναυτικών και αεροπορικών δυνάμεων, εστιάζοντας στον συντονισμό πλοίων-αεροσκαφών, κατάληψη ελέγχου και ασκήσεις ανθυποβρυχίων στα βόρεια και νοτιοδυτικά της Ταϊβάν για να δοκιμάσει τις «πραγματικές ικανότητες» των δυνάμεων σε συνθήκες μάχης. .
«Αυτή είναι μια σοβαρή προειδοποίηση ενάντια στις αυτονομιστικές δυνάμεις της Ταϊβάν που συνεννοούνται με εξωτερικές δυνάμεις για να προκαλέσουν διχασμό», ανέφερε.
Chinese PLA Eastern Theatre Command drills
Δπλωματικές αντιδράσεις

Η Κίνα δημοσίευσε βίντεο που φέρεται να ελληφθη το Σάββατο (19/8), και δείχνει μαχητικά αεροσκάφη J-16 και J-10 και ένα ναυτικό αντιτορπιλικό σε περιπολία.
Στο κείμενο που συνόδευε το βίντεο ανέφερε ότι οι ασκήσεις επρόκειτο να «δοκιμάσουν τις πραγματικές μαχητικές ικανότητες των κοινών επιχειρήσεων των δυνάμεων στο πεδίο».
Ο εξοπλισμός που αναπτύχθηκε περιελάμβανε αντιτορπιλικά, φρεγάτες και σκάφη ταχείας επίθεσης με πυραύλους, καθώς και μαχητικά, αεροσκάφη έγκαιρης προειδοποίησης και εμπλοκής που "συγκεντρώθηκαν σε μια προκαθορισμένη περιοχή", ανέφερε, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες.
Οι δυνάμεις πραγματοποίησαν «περικύκλωση του νησιού από όλες τις κατευθύνσεις», ανέφερε η στρατιωτική διοίκηση.
Η κυβέρνηση της Ταϊβάν καταδίκασε έντονα τις ασκήσεις, με το υπουργείο Άμυνας να λέει ότι είχε την ικανότητα, την αποφασιστικότητα και την εμπιστοσύνη να διασφαλίσει την εθνική ασφάλεια.
Το Συμβούλιο Κυβερνητικών Υποθέσεων χώρας, το οποίο καθορίζει την πολιτική της Ταϊβάν για την Κίνα, προέτρεψε το Πεκίνο να σταματήσει τον εκφοβισμό του και να ξεκινήσει συνομιλίες, λέγοντας ότι ο λαός της Ταϊβάν είναι αποφασισμένος να αμυνθεί και δεν θα υποκύψει ποτέ στις απειλές βίας.
«Η Ταϊβάν, είναι κυρίαρχη χώρα και έχει νόμιμο δικαίωμα να διεξάγει κανονικές διπλωματικές επαφές με φίλες χώρες», πρόσθεσε σε ανακοίνωσή της, χρησιμοποιώντας την επίσημη ονομασία του νησιού.
Chinese PLA Eastern Theatre Command drills
Ο φόβος για πόλεμο

Οι Ταϊβανοί αξιωματούχοι είχαν πει ότι η Κίνα είναι πιθανό να πραγματοποιήσει στρατιωτικές ασκήσεις κοντά στο νησί αυτή την εβδομάδα, χρησιμοποιώντας τις στάσεις του Lai στις ΗΠΑ ως πρόσχημα για να εκφοβίσει τους ψηφοφόρους ενόψει των προεδρικών εκλογών του επόμενου έτους και να τους κάνει να «φοβούνται τον πόλεμο»
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ταϊβάν Joseph Wu έγραψε στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X, παλαιότερα γνωστή ως Twitter, ότι η Κίνα έχει ξεκαθαρίσει ότι θέλει να επηρεάσει τις εκλογές του νησιού, αλλά ήταν στο χέρι του λαού της Ταϊβάν να αποφασίσει, «όχι σε αυτό του νταή της διπλανής πόρτας».
«Κοιτάξτε, η Κίνα πρέπει να κάνει τις δικές της εκλογές• είμαι σίγουρος ότι ο λαός της θα ενθουσιαστεί», πρόσθεσε.
Το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν δημοσίευσε ένα σύντομο βίντεο με πλάνα χωρίς ημερομηνία που δείχνει τις δυνάμεις της Ταϊβάν στη θάλασσα, στους δρόμους της πόλης και στην ύπαιθρο.
Επίσης, με ορχηστρική μουσική, το βίντεο είχε τον τίτλο «υπερασπίζουμε σθεναρά την εθνική κυριαρχία και προστατεύουμε τη δημοκρατική ελευθερία και την ασφάλεια των ανθρώπων!»
Ώρες πριν από τις ασκήσεις, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden και οι ηγέτες της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας συμφώνησαν στο Καμπ Ντέιβιντ να εμβαθύνουν την αμυντική και οικονομική συνεργασία, επιβεβαιώνοντας παράλληλα «τη σημασία της ειρήνης και της σταθερότητας στα στενά της Ταϊβάν ως απαραίτητο στοιχείο ασφάλειας και ευημερίας».
Οι αναλυτές εξέταζαν εξονυχιστικά την κλίμακα και την ένταση των επιχειρήσεων, επιδιώκοντας να τις μετρήσουν έναντι των εντατικών κινεζικών πολεμικών ασκήσεων τον Αύγουστο του 2022 και τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους.
Αφού η τότε πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Nancy Pelosi, επισκέφθηκε την Ταϊπέι πέρυσι, ο στρατός της Κίνας εκτόξευσε πυραύλους πάνω από την Ταϊβάν, ορισμένοι προσγειώθηκαν στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Ιαπωνίας και πραγματοποίησε ναυτικές ασκήσεις γύρω από το νησί σε μια κίνσηη την οποία οι Ταϊβανοί αξιωματούχοι περιέγραψαν ως προετοιμασία για πλήρη εισβολή.
A general view of Taiwanese navy ships inside a port in Keelung
Το timing των ασκήσεων

Ανώτερος αξιωματούχος της Ταϊβάν που γνωρίζει τον σχεδιασμό ασφαλείας είπε στο Reuters ότι σε αντίθεση με τον Απρίλιο, η Κίνα δεν κατονόμασε τις τρέχουσες ασκήσεις και περίμενε μετά τη σύνοδο κορυφής του Καμπ Ντέιβιντ για να τις πραγματοποιήσει σε ένδειξη ότι η Κίνα θέλει να «μειώσει την άμεση αντιπαράθεση» με τη διεθνή κοινότητα.
Η Κίνα αντιπαθεί ιδιαίτερα τον Lai για τα προηγούμενα σχόλιά του ότι «εργάζεται για την ανεξαρτησία της Ταϊβάν»
. Στην προεκλογική περίοδο, ωστόσο, έχει δεσμευτεί να διατηρήσει το status quo και έχει επανειλημμένα επικαλεσθεί την βούλησή του για συνομιλίες με το Πεκίνο.
Η επιβεβαίωση των ασκήσεων από το Πεκίνο συνοδεύτηκε από μια σειρά από άρθρα του κρατικού Τύπου που καταδίκαζαν τον Λάι, με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Xinhua να του επιτίθεται άμεσα τιτλοφορώντας τις αναφορές «Lai ο ψεύτης».
Λίγο πριν την ανακοίνωση του στρατού, το Γραφείο Εργασίας Ταϊβάν του κυβερνώντος Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας είπε ότι οι στάσεις του Lai στις ΗΠΑ ήταν «μια μεταμφίεση που χρησιμοποίησε για να ξεπουλήσει τα συμφέροντα της Ταϊβάν προκειμένου να επιδιώξει κέρδη στις τοπικές εκλογές μέσω ανέντιμων κινήσεων».
Οι Ηνωμένες Πολιτείες, όπως και οι περισσότερες χώρες, δεν έχουν επίσημους δεσμούς με την Ταϊβάν, αλλά είναι ο ισχυρότερος διεθνής υποστηρικτής τους, δεσμευμένος από το νόμο να παρέχει στο νησί τα μέσα για να αμυνθεί.
Taiwanese flags flutter on ships parked at a port in Keelung
Ρωσία: Ολοκληρώθηκαν τα κοινά ναυτικά γυμνάσια στον Ειρηνικό Ωκεανό

Η Ρωσία και η Κίνα ολοκλήρωσαν τα κοινά ναυτικά γυμνάσια στον Ειρηνικό Ωκεανό, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax το Σάββατο 19 Αυγούστου.
Τα ναυτικά γυμνάσια, τα οποία διήρκεσαν περισσότερο από τρεις εβδομάδες, περιελάμβαναν τουλάχιστον 50 ασκήσεις διάσωσης, καθώς και αντιμετώπισης αεροπορικών πληγμάτων, μετέδωσε το πρακτορείο επικαλούμενο τον ρωσικό στόλο του Ειρηνικού.
Το πρακτορείο προσθέτει ότι τα ρωσικά πλοία διαπλέουν τώρα την Ανατολική Σινική Θάλασσα καθ΄οδόν προς το κινεζικό λιμάνι Κινγκντάο.
Η Μόσχα και το Πεκίνο είχαν ενισχύσει τις στρατιωτικές σχέσεις τους στη διάρκεια της περασμένης δεκαετίας. Η συνεργασία τους δεν έχει μειωθεί μετά τη ρωσική στρατιωτική επέμβαση στην Ουκρανία, το Φεβρουάριο του 2022.
Εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Άμυνας, ο Γου Τσιάν, είχε δηλώσει τη προηγούμενη εβδομάδα πως οι δύο χώρες διεξήγαγαν πρόσφατα γυμνάσια "στα δυτικά και τα βόρεια ύδατα του Ειρηνικού Ωκεανού".
"Η επιχείρηση αυτή δεν έχει στόχο κανένα τρίτο μέρος και δεν έχει καμιά σχέση με την τρέχουσα κατάσταση σε διεθνές και περιφερειακό επίπεδο", είχε υπογραμμίσει.
Ο Κινέζος υπουργός Άμυνας Λι Σανγκφού βρέθηκε αυτή την εβδομάδα στη Ρωσία για να συμμετάσχει στην 11η Διάσκεψη της Μόσχας για τη διεθνή ασφάλεια, η οποία οργανώθηκε από το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
Η Ρωσία και η Κίνα διεξάγουν εδώ και χρόνια πολυάριθμα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης