Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μειώθηκαν κατά 1/3 οι ουκρανικές εξαγωγές σιτηρών, μετά την ρωσική αποχώρηση από τη συμφωνία Μαύρης Θάλασσας

Μειώθηκαν κατά 1/3 οι ουκρανικές εξαγωγές σιτηρών, μετά την ρωσική αποχώρηση από τη συμφωνία Μαύρης Θάλασσας
Η Ουκρανία ήταν σε θέση να εξάγει μόνο 3,2 εκατομμύρια τόνους σιτηρών, φυτικών ελαίων και αλεύρων κατά τις τέσσερις εβδομάδες έως τις 15 Αυγούστου, από 4,4 και 4,8 εκατ. τόνους τον Μάιο και τον Ιούνιο
Σχετικά Άρθρα
Κατά ένα τρίτο μειώθηκαν οι εξαγωγές σιτηρών της Ουκρανίας από τότε που τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας μπλοκαρίστηκαν ουσιαστικά τον Ιούλιο, όπως αναφέρει το Bloomberg.
Η πτώση αυτή σηματοδοτεί ένα σημαντικό πλήγμα για την οικονομία της Ουκρανίας και την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια, ακόμη και με την ώθηση ύψους 1 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη δημιουργία εναλλακτικών οδών από την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας.
Οι ΗΠΑ δήλωσαν αυτή την εβδομάδα ότι συνεργάζονται με Ευρωπαίους εταίρους για να διατηρήσουν τις εξαγωγές σιτηρών, βασιζόμενες σε ποτάμια όπως ο Δούναβης και άλλες οδούς, αφού η θαλάσσια διέλευση έχει καταστεί επισφαλής.

Τα ποτάμια λιμάνια

"Το βασικό ερώτημα είναι τι γίνεται με τα ποτάμια λιμάνια", δήλωσε η Evghenia Sleptsova, οικονομολόγος στην Oxford Economics, όμως η αύξηση των όγκων μέσω αυτών θα μπορούσε να αποδειχθεί δύσκολη "τώρα που η Ρωσία άρχισε να βομβαρδίζει το Izmail και το Reni", δύο λιμάνια κατά μήκος του Δούναβη τα οποία δέχθηκαν επίθεση νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.
Η Ουκρανία ήταν σε θέση να εξάγει μόνο 3,2 εκατομμύρια τόνους σιτηρών, φυτικών ελαίων και αλεύρων κατά τις τέσσερις εβδομάδες έως τις 15 Αυγούστου, από 4,4 και 4,8 εκατ. τόνους τον Μάιο και τον Ιούνιο, όταν η συμφωνία για τη Μαύρη Θάλασσα ήταν ακόμη σε ισχύ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της UkrAgroConsult.
Τα αποθέματα των καλλιεργειών αναμένεται τώρα να διογκωθούν μέχρι το επόμενο έτος, καθώς οι συγκομιδές που είναι καλύτερες από τις αναμενόμενες διαθέτουν λιγότερες διαδρομές προς την αγορά.
Ακόμη και σε καιρό πολέμου, η Ουκρανία εξακολουθεί να είναι σημαντικός εξαγωγέας σιτηρών σε παγκόσμιο επίπεδο και η συμφωνία για τη Μαύρη Θάλασσα, από την οποία παραιτήθηκε η Ρωσία στις 17 Ιουλίου, συνέβαλε στην ηρεμία των παγκόσμιων τιμών και στη διατήρηση των ροών προς τους καταναλωτές.
Το εμπόριο σιτηρών της ίδιας της Ρωσίας επωφελείται από την αδυναμία της Ουκρανίας.
Οι εξαγωγές των καλλιεργειών της ανθούν και αναμένεται να αποτελέσουν σχεδόν το ένα τέταρτο του παγκόσμιου εμπορίου σιταριού την περίοδο 2023-24.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelenskiy δήλωσε ότι μέσα σε ένα μήνα μετά τη διακοπή της συμφωνίας για τα σιτηρά έχουν ήδη γίνει επτά επιθέσεις σε λιμάνια με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους, γεγονός που σηματοδοτεί πόσο δύσκολο ήταν να βρεθούν αξιόπιστες λύσεις.
Capture_37.JPG
Λογιστικά εμπόδια

Ορισμένα φορτία χρειάζονται τέσσερις φορές περισσότερο χρόνο για να φτάσουν στον Δούναβη τώρα σε σύγκριση με ένα μήνα πριν, λόγω κυκλοφοριακής συμφόρησης, σύμφωνα με τον Alex Lissitsa, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ουκρανικής Λέσχης Αγροτικών Επιχειρήσεων.
Οι καθυστερήσεις και ο μικρότερος όγκος φορτίων οδηγούν επίσης σε υψηλότερο κόστος μεταφοράς. Η Olena Vorona, επιχειρησιακή διευθύντρια στον προμηθευτή Agrotrade Group, δήλωσε ότι η εταιρεία της αναπροσανατόλιζε πλήρως τις ροές προς τα λιμάνια και τους σιδηροδρόμους του Δούναβη, ακόμη και πριν καταρρεύσει η συμφωνία για τα σιτηρά, αλλά το κόστος μεταφοράς είναι έως και 50% υψηλότερο.
"Σε πολλές περιοχές, οι αγρότες πιθανότατα θα σκεφτούν να μειώσουν τη σπορά των χειμερινών σιτηρών, επειδή οι τιμές που προσφέρει η αγορά δεν καλύπτουν το κόστος", δήλωσε η Lissitsa.
Εν τω μεταξύ, ο διαχειριστής σιδηροδρόμων της Ουκρανίας δήλωσε ότι οι χρόνοι αναμονής στις συνοριακές διαβάσεις προς τις ευρωπαϊκές χώρες είναι σήμερα περίπου 5-6 ημέρες.
Ο επικεφαλής της, Yevhen Lyashchenko, δήλωσε στο Bloomberg ότι προετοιμάζεται για την αύξηση των σιδηροδρομικών εξαγωγών.
Ωστόσο, αυτό μπορεί να μην είναι αρκετό για να αποτρέψει μια ευρύτερη επιβράδυνση.
Οι εξαγωγές σιτηρών της Ουκρανίας θα μπορούσαν να μειωθούν κατά ένα τέταρτο το δεύτερο εξάμηνο του έτους σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο, σύμφωνα με την Sleptsova.
"Αυτό θα αποτελούσε απώλεια 3% για το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της Ουκρανίας κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους", δήλωσε η ίδια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης